Radyasyon Yetmedi, Adveksiyon Da Geldi: Malatya’da Kayıp Büyük
ÇEVREProf. Dr. İbrahim Gezer, 11-12 Nisan 2025 tarihlerinde yaşanan zirai donun son yüzyılın en şiddetlisi olduğunu açıkladı. Aynı anda hem radyasyon hem de adveksiyon tipi donların etkili olduğunu belirten Gezer, Malatya’da milyonlarca kayısı ağacının zarar gördüğünü ve büyük ekonomik kayıplar yaşandığını söyledi.
Malatya’da, 11-12 Nisan tarihlerinde yaşanan zirai don olayının boyutları gün yüzüne çıkmaya başladı. İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Gezer, yaşanan don olayının hem türü hem de etkisi açısından son yüzyılın en şiddetlisi olduğunu belirtti.
ÇİFT TİP DON ETKİLİ OLDU
Prof. Dr. Gezer, Türkiye’de genellikle radyasyon tipi donların yaşandığını ancak bu kez çok daha nadir görülen adveksiyon donlarının da aynı anda etkili olduğunu ifade etti. Bu eş zamanlı etki, sadece Malatya’da değil, birçok kentte meyve üretimini vurdu.
MALATYA’DA MİLYONLARCA KAYISI AĞACI ZARAR GÖRDÜ
Dünya kuru kayısı üretiminin merkezi konumundaki Malatya’da milyonlarca ağaç zarar görürken, çiftçiler büyük ekonomik kayıplarla karşı karşıya kaldı.
TEDBİR ŞART AMA YETERSİZ
Gezer, don olaylarına karşı alınabilecek önlemlerin sınırlı olduğuna dikkat çekti. Özellikle rüzgar perdeleri ve yağmurlama fıskiye sistemlerinin önemine vurgu yaparak, "Yağmurlama sistemi radyasyon donlarına karşı yüzde yüz koruma sağlıyor" dedi.
GELECEĞE HAZIRLIK VURGUSU
Zirai donların giderek daha yıkıcı hale geldiğini belirten Gezer, üreticilerin bu tür afetlere karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.
KAYNAK: İHA
İlginizi Çekebilir