Sessiz Katil Her Yerde! Hipertansiyon Ölümcül Risklerle Geliyor
EKONOMİDünyada her 3 kişiden 1'ini etkileyen hipertansiyon, çoğu zaman belirti vermeden ilerliyor ve felç, kalp krizi, böbrek yetmezliği gibi ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nermina Alagiç, hipertansiyonun ciddiye alınması gerektiğini vurguluyor.
Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nermina Alagiç, sağlıklı bir kalpte dakikada 60 ila 100 kasılmanın normal olduğunu belirtirken, bu kasılmalarla oluşan kan basıncının sağlıksız düzeye ulaştığında hipertansiyon adı verilen ciddi bir sağlık sorununa dönüştüğünü ifade etti.
HİPERTANSİYON BELİRTİ VERMEDEN İLERLEYEBİLİR
Dr. Alagiç’e göre, yetişkinlerde tansiyonun 140/90 mmHg'nin üstüne çıkması hipertansiyon olarak değerlendirilirken, bu durum genellikle kronik ve sessiz bir seyir izliyor. Baş ağrısı, burun kanaması, görme bozukluğu, kulakta basınç hissi gibi belirtilerle kendini gösterebilen hipertansiyon, fark edilmediğinde hayati riskler oluşturuyor.
DÜNYA NÜFUSUNUN YAKLAŞIK YARISI TEHLİKE ALTINDA
Hipertansiyon, dünya çapında %30-45 arasında görülüyor ve yaşla birlikte daha sık ortaya çıkıyor. Dr. Alagiç, hastalığın "sessiz katil" olarak anılmasının, belirti vermeden ilerlemesinden kaynaklandığını söylüyor.
KİLO ARTIŞIYLA RİSK KATLANIYOR
Uzmanlar, ideal kilonun %20’si üzerine çıkılması durumunda tansiyon riskinin 8 kat arttığını ifade ediyor. Ayrıca uyku apnesi, böbrek hastalıkları, hormonal bozukluklar ve steroid ilaçlar da hipertansiyonu tetikliyor.
TANI GECİKİRSE ORGANLAR ZARAR GÖRÜYOR
Tedavi edilmeyen yüksek tansiyon, başta kalp, beyin, göz ve böbrek olmak üzere birçok organda kalıcı hasar bırakabiliyor. Kalp krizi, felç, beyin kanaması ve böbrek yetmezliği bu hastalığın en ölümcül sonuçları arasında.
HASTALARIN %60’I FELÇTEN ÖNCE TANSİYON HASTASI
Dr. Alagiç’in açıklamalarına göre felç geçiren hastaların %60’ında yüksek tansiyon tespit ediliyor. Kontrol altına alınmayan tansiyon, felç riskini iki katına çıkarıyor. Tansiyonun düşürülmesi ise kalp damar hastalıklarını ve inme riskini ciddi oranda azaltıyor.
“BEYAZ ÖNLÜK TANSİYONU”NA DİKKAT!
Dr. Alagiç, hastane ortamında tansiyonun yükselmesinin “beyaz önlük tansiyonu” olarak adlandırıldığını belirterek, günlük yaşamda tansiyonun izlenmesi için tansiyon holter cihazlarının önemine dikkat çekiyor.
HİPERTANSİYONDAN KORUNMAK İÇİN 7 ALTIN KURAL
Dr. Alagiç’in önerdiği 7 hayati önlem şöyle:
Tansiyon hastası olduğunuzu kabul edin ve tedaviye başlayın.
Vücut kitle endeksinizi 20-25 kg/m² arasında tutun.
Her gün en az 30 dakika orta tempolu egzersiz yapın.
Akdeniz diyetine uygun sebze ve meyve ağırlıklı beslenin.
Tuz tüketimini 5 gramın altında tutun.
Tütün ürünlerinden uzak durun.
İlaç kullanıyorsanız, doktor kontrolü olmadan tedavinizi sonlandırmayın.
İlginizi Çekebilir