Üreticiler İçin Kritik 15 Gün Başladı! Sağanak Yağışlar Kayısı Çiçeklerini Tehdit Ediyor
ÇEVREMalatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, önümüzdeki 15 gün boyunca beklenen sağanak yağışların kayısı üretiminde ciddi risk oluşturduğunu açıkladı. Çiçeklenme dönemindeki en büyük tehlikenin monilya hastalığı olduğunu belirten Özcan, üreticileri birinci ilaçlamayı geciktirmeden yapmaları konusunda uyardı.
Malatya’da kayısı üretimi açısından sezonun en kritik aşamasına girilirken, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, üreticilere yönelik stratejik uyarılarda bulundu. İklimsel değişimlerin tarımsal takvimi doğrudan etkilediğini belirten Özcan, beklenen sağanak yağışların kayısının çiçeklenme sürecini risk altına soktuğunu ifade etti.
15 GÜNLÜK KRİTİK YAĞIŞ SÜRECİ
Meteorolojik verilerin önümüzdeki süreçte aralıklarla yağış gösterdiğine dikkat çeken Ramazan Özcan, bu durumun tomurcuk kabarma ve çiçeklenme dönemine denk gelmesinin tehlikeli olduğunu söyledi. Özcan, geçmişte yaşanan kayıplara işaret ederek şu değerlendirmede bulundu: “Özellikle bu dönemde en büyük riskin monilya hastalığı olduğunu vurgulamak gerekiyor. Geçmiş yıllarda bu sebeple ciddi ürün ve ağaç kayıpları yaşandı. Rakımı düşük bölgelerde tomurcukların kabarmaya başladığı alanlarda birinci ilaçlamanın geciktirilmeden yapılması gerekiyor.”
DOĞRU ZAMAN VE DOĞRU İLAÇ...
Bilinçsiz ilaçlamanın hem ekonomik kayba hem de verimsizliğe yol açacağını hatırlatan Özcan, uzman kontrolünün şart olduğunu dile getirdi. İlaçlamanın ardından hava şartlarının takibinin zorunlu olduğunu belirten Özcan, şu ifadeleri kullandı: “Doğru zaman ve doğru ilaç kullanılmalı. Yağışların devam etmesi halinde ikinci ilaçlama zorunlu olabilir. İlaç tercihinde Tarım İl Müdürlüğü ve ziraat mühendislerinin önerilerine uyulmalı, ruhsatlı bayilerden uzman kontrolünde temin edilen ürünler tercih edilmelidir.”
MONİLYA HASTALIĞI YILLARCA VERİMİ ETKİLEYEBİLİR
Çiçeklenme dönemindeki müdahalenin sezonun kaderini belirleyeceğinin altını çizen Özcan, monilya hastalığının sadece mevcut dönemi değil, ağacın gelecekteki verimini de baltaladığını hatırlattı. Topyekun bir mücadele yürütülmesi gerektiğini savunan Özcan, koordineli hareket edilmesinin verim ve kalite kaybının önüne geçeceğini belirtti.
KAYNAK: MHA
İlginizi Çekebilir