Uzmandan Kira Şoku: Bir Dairenin Maliyeti 7 Milyon Lirayı Ulaştı, Düşük Kira Hayal Oldu!
EKONOMİGayrimenkul temsilcisi Özcan Değdaş, Malatya’da hızla yükselen kira fiyatlarının temelinde konut üretimindeki yetersizlik, 6-7 milyon liraya ulaşan daire maliyetleri ve ekonomik baskının yattığını açıkladı. Değdaş, kamuoyundaki emlakçıların fiyat artırdığı yönündeki iddiaları reddederken, en çarpıcı tespiti TOKİ konutlarının teslim edilmesiyle ilgili yaptı: "Kiralar düşmeyecek. Çünkü mülk sahipleri resmî artış oranlarını değil, piyasa enflasyonunu dikkate alıyor."
Gayrimenkul temsilcisi Özcan Değdaş, Malatya’da son dönemde tırmanışa geçen konut ve kira fiyatlarına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Değdaş, konut piyasasının karşı karşıya olduğu temel sorunlara dikkat çekerek, kısa vadede kira fiyatlarında düşüş beklemenin mümkün olmadığını kaydetti.
İNŞAAT MALİYETLERİ KİRALARI VURUYOR
Kentte konut üretiminin uzun süredir ihtiyacı karşılamadığını vurgulayan Özcan, TOKİ projelerindeki gecikmelerin ve altyapı eksikliklerinin fiyatları doğrudan etkilediğini belirtti. Değdaş, artan inşaat maliyetlerine dikkat çekerek mülk sahiplerinin düşük kiralara yanaşmama gerekçesini açıkladı.
Özcan Değdaş, şunları söyledi: "Bugün bir dairenin maliyetinin 6–7 milyon liraya ulaştığını, bu nedenle mülk sahiplerinin düşük kiralara yanaşmadığını ifade etti."
Ayrıca, kayısıda yaşanan zirai don nedeniyle rekoltenin sıfıra düşmesi sonucu piyasanın daraldığını hatırlatan Değdaş, bölgede alım gücünün ciddi şekilde azaldığını ekledi.
“KİRALARI EMLAKÇILAR DEĞİL, MÜLK SAHİPLERİ ARTIRIYOR”
Kamuoyunda sıkça dile getirilen "Kiraları emlakçılar artırıyor" iddiasını da değerlendiren Özcan, bu durumun gerçeği yansıtmadığını belirterek, emlakçıların hızlı kiralama hedefinde olduğunu dile getirdi.
Özcan Değdaş, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Emlakçı hızlı kiralama ister. Fiyatları yükselten emlakçılar değil, mülk sahiplerinin talepleridir.”
TOKİ EVLERİ KİRALARI DÜŞÜRMEYECEK Mİ?
TOKİ konutlarının teslim edilmesiyle kira fiyatlarının düşüp düşmeyeceğine ilişkin beklentilere de net bir yanıt veren Değdaş, maalesef kiraların düşmeyeceği öngörüsünü paylaştı. Değdaş, bu konudaki değerlendirmesini şu sözlerle aktardı: “Düşmeyecek. Çünkü bu kez enflasyon baskısı devreye giriyor. Resmî kira artış oranları %58’den %33’e düşmüş olsa da mülk sahipleri bu rakamları kabul etmiyor. ‘Piyasa enflasyonu yüksek’ diyerek kiraları geri çekmek yerine artırma eğilimindeler” dedi.
Gayrimenkul temsilcisi Özcan Değdaş, inşaat maliyetlerindeki belirsizlik, kentsel dönüşümdeki yavaş ilerleme ve ekonomik koşullar nedeniyle Malatya’da kira fiyatlarında kısa vadede bir iyileşme beklemenin gerçekçi olmadığını kaydetti.
KAYNAK: MHA
İlginizi Çekebilir