Uzun Süre Dişsiz Kalmak Çene Kemiğini Eritiyor
EKONOMİUzun süre dişsiz kalmak, çene kemiğinde ciddi erimeye yol açıyor. Dr. Öğr. Üyesi Seda Altop, implant tedavisinin kişiye özel planlandığını ve bazı durumlarda ileri cerrahi yöntemlerin gerekebileceğini vurguladı.
Diş kaybının ardından çene kemiğinde zamanla erime oluşabiliyor. Dr. Öğr. Üyesi Seda Altop, “Basit bir diş çekiminden sonra bile beyin, orayı artık kullanılmayan bir alan olarak görerek kemik yıkımını başlatabiliyor,” dedi. Uzun süre dişsiz kalan hastalarda bu yıkımın daha ciddi boyutlara ulaştığını belirtti.
İMPLANT TEDAVİSİNDE KİŞİYE ÖZEL PLANLAMA ŞART
Altop, çene kemiği hacminin yeterli olmadığı durumlarda zigomatik implant gibi alternatif çözümlerin gündeme geldiğini aktardı. “İmplant uygulaması, 3 boyutlu tomografi ile planlanır. En uygun kemik alanları tespit edilerek, kişiye özel üretim yapılır,” diye ekledi.
HAREKETLİ PROTEZLER MECBURİYET, SABİT PROTEZLER KONFOR
Günümüzde sabit diş taleplerinin arttığını ifade eden Altop, “İnsan ömrü uzadığı için kimse hareketli ve konforsuz protezlerle yaşamak istemiyor. Bu da sabit implantlara ilgiyi artırıyor,” dedi.
AĞIZ HİJYENİ VE SİGARA KULLANIMI ENFEKSİYON RİSKİNİ ARTIRIYOR
Ağız hijyeni kötü olan ya da sigara içen bireylerde implant etrafında enfeksiyon gelişebileceğini vurgulayan Altop, bu faktörlerin implant kaybına yol açabileceğine dikkat çekti.
CİDDİ KEMİK YIKIMLARINDA STANDART İMPLANT YETERLİ DEĞİL
Diş kırıkları ve uzun süreli enfeksiyonların, kemik yıkımına neden olarak implant uygulamasını zorlaştırdığını söyleyen Altop, “Bu tür durumlarda kemik grefti, zigomatik implant ya da subperiostal implant gibi ileri cerrahi yöntemlere başvurulabilir,” dedi.
İMPLANTLARIN ÖMRÜ ORTALAMA 20 YIL
İmplantların ömür boyu kullanım garantisi olmadığını belirten Altop, ortalama sağkalım süresinin 20 yıl olduğunu ifade etti. Bu sürenin, ağız bakımı ve sistemik hastalıklara göre değişebileceğini sözlerine ekledi.
GELECEKTE HAREKETLİ PROTEZLER TARİHE KARIŞABİLİR
Biyoteknolojik gelişmeler sayesinde, önümüzdeki 20-25 yılda hastaların hareketli protezlere ihtiyaç duymayacağı bir döneme girileceğini ifade eden Altop, sabit ve kişiye özel çözümlerin yaygınlaşacağını dile getirdi.
İlginizi Çekebilir