Verimli Sezona Rağmen Düşük Kalan Alım Fiyatları Üreticiyi Kara Kara Düşündürüyor
EKONOMİMalatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılınç, açıklanan arpa ve buğday alım fiyatlarının artan girdi maliyetleri karşısında üreticinin beklentilerini karşılamadığını söyledi. İlçe oda başkanlarıyla birlikte Toprak Mahsulleri Ofisi'ni ziyaret eden Kılınç, çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi için hükümetten gelecek ek destekleme rakamlarının acilen ilan edilmesini beklediklerini ifade etti.
Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılınç, açıklanan arpa ve buğday alım fiyatlarının üreticinin beklentilerini karşılamadığını belirterek, çiftçilerin destekleme rakamlarının bir an önce açıklanmasını beklediğini söyledi. Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılınç, ilçe ziraat odası başkanlarıyla birlikte Toprak Mahsulleri Ofisi Şube Müdürlüğü’nü ziyaret ederek hububat alımlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Hasat sezonunun başladığını belirten Kılınç, üreticilerin mağduriyet yaşamaması adına alımların yapılacağı noktalar ve süreçle ilgili istişarelerde bulunduklarını ifade etti.
MALİYETLER YÜZDE 50 ARTTI FİYATLAR ENFLASYONUN ALTINDA KALDI
Bu yıl açıklanan arpa ve buğday alım fiyatlarının üreticiler arasında ciddi tepkiye neden olduğunu kaydeden Kılınç, girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çekerek, “Girdi maliyetlerimiz yaklaşık yüzde 50 oranında arttı. Buna rağmen açıklanan fiyatların üreticinin beklentisini karşılamadığını görüyoruz. En azından resmi enflasyon oranının hububat fiyatlarına yansıtılması gerekiyordu. Açıklanan rakamlar çiftçilerimizi memnun etmedi” dedi.
TALEPLER İLGİLİ MAKAMLARA İLETİLDİ
Çiftçilerin taleplerini ilgili makamlara ilettiklerini belirten Kılınç, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar öncülüğünde Cumhurbaşkanı ve Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulduğunu söyledi.
ÜRETİCİ GÖZÜNÜ DESTEKLEME MİKTARLARINA ÇEVİRDİ
Cumhurbaşkanı tarafından yapılan son açıklamaların üreticiler açısından olumlu karşılandığını ifade eden Kılınç, destekleme miktarlarına ilişkin net rakamların henüz açıklanmadığını belirterek şunları söyledi: “Üreticimizin sesi olmak adına yapılacak desteğin bir an önce açıklanmasını bekliyoruz. Çünkü mevcut fiyatlar çiftçinin artan maliyetlerini karşılayacak seviyede değil”
BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI
Bu yıl hububat üretiminde verimli bir sezon yaşandığını dile getiren Kılınç, elde edilecek ürünün çiftçilerin banka ve tarım kredi borçlarını ödemesine katkı sağlayacağını ancak fiyatların beklentilerin altında kaldığını kaydetti.
YENİ DESTEKLER BEKLİYORUZ
Kılınç, "Her zaman çiftçinin yanında olan devletimizin üreticilerimizi rahatlatacak yeni destekleri açıklayacağına inanıyoruz. Çiftçimizin emeğinin karşılığını alması için sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
ORTAK GÖRÜŞ...
Malatya’daki tüm ilçe ziraat odası başkanlarının ortak görüşünü yansıttığını belirten Kılınç, üreticilerin beklentisinin ek desteklerle gelir kaybının telafi edilmesi olduğunu sözlerine ekledi.
KAYNAK: MHA
İlginizi Çekebilir