© Malatya Time

Yeşil Dönüşüm İçin 28 Milyon TL’lik Destek Başladı

Fırat Kalkınma Ajansı, Dünya Bankası destekli Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi kapsamında Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli’de mikro işletmelere, kooperatiflere ve üretici birliklerine toplam 28 milyon TL’lik hibe desteği sağlayacak.

Fırat Kalkınma Ajansı (FKA), Dünya Bankası finansmanıyla Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi (SOGREEN) kapsamında yeni bir destek programı başlattı. "Yeşil ve Kapsayıcı Kalkınma Hibe Desteği Programı" ile Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli’de faaliyet gösteren mikro ve küçük işletmelere, kooperatiflere ve üretici birliklerine toplam 28 milyon TL’lik destek sağlanacak.

PROJELERİN YEŞİL TAKSONOMİ’YE UYUMLU OLMASI GEREKİYOR

Programdan yararlanacak projelerin Avrupa Birliği’nin Yeşil Taksonomi Tüzüğü kapsamındaki çevresel hedeflerden en az biriyle uyumlu olması gerekiyor. Bu hedefler arasında iklim değişikliğiyle mücadele, döngüsel ekonomiye geçiş, biyoçeşitliliğin korunması gibi kritik başlıklar bulunuyor.

DESTEK ALANLARI: TARIM, İMALAT VE TURİZM

Üç temel tematik alana odaklanan program kapsamında;

Sürdürülebilir tarımsal ürünlerin işlenmesi ve markalaşması,

İmalat ve yazılım sektöründe yeşil üretim süreçleri,

Turizmde yeşil dönüşüm projeleri desteklenecek.

Kadınlar, gençler ve kırılgan grupların yönettiği girişimlere öncelik verilecek ve bu başvurulara puan avantajı sağlanacak.

DESTEK ORANLARI VE BAŞVURU SÜRECİ

Mikro ve küçük işletmelere: %50 – %75

Kooperatif ve üretici birliklerine: %75 – %90

Hibe tutarı: 600.000 TL – 2.000.000 TL

Proje süresi: En fazla 12 ay

Başvurular, 29 Ağustos 2025 tarihine kadar Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden çevrim içi olarak yapılabilecek.

BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI DÜZENLENECEK

Başvuru sahipleri için çevrim içi ve yüz yüze bilgilendirme toplantıları planlandı:

10 Temmuz: Çevrim içi

18 Temmuz: Bingöl ve Tunceli

21 Temmuz: Elazığ ve Malatya

FKA Genel Sekreteri Mehmet Şirin Budancamanak, “Bu destek programı yeşil dönüşüm ve sosyal kapsayıcılık alanlarında bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak stratejik bir araç” dedi.

KAYNAK: İHA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER