Yok Olan Rekolteye Karşı Umut Olan Destek: 4 Milyar TL’lik Paket
EKONOMİMalatya Dünya Kayısı İş Merkezi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Güner, Nisan ayında yaşanan don felaketinin ardından başlatılan 5.500 TL’lik dönüm başı destek ödemelerinin üreticiye nefes aldırdığını belirtti. Güner, “Yıllık rekoltenin %99’unun yok olduğu bu felaketin ardından verilen destek, sadece ekonomik değil, moral açısından da çok kıymetli” dedi.
Malatya’da 12 Nisan 2025’te yaşanan tarihi zirai don felaketi sonrası başlatılan destek ödemeleri, üreticilerin hesaplarına yatmaya başladı. Dönüm başına 5.500 TL olarak belirlenen bu ödeme, üreticilerin yeniden üretime dönebilmesi açısından kritik önem taşıyor. Malatya Dünya Kayısı İş Merkezi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Güner, desteklerle ilgili yaptığı açıklamada, “150 yılın en büyük tarımsal felaketini yaşadık. Yıllık 90 bin tonluk rekoltemiz 3 bin tonun altına düştü. Bu sadece ürün kaybı değil, bir yaşam mücadelesiydi,” dedi.
4 MİLYAR TL’LİK DESTEK PAKETİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan yardım kampanyasında, toplamda 4 milyar TL’lik kaynak ayrıldı. Güner, desteklerin sadece kayısıya değil, felaketten etkilenen tüm tarım ürünlerine verildiğini belirtti. “Mazot, gübre ve ilaç gibi temel girdilerin karşılanmasını sağlayacak bu destek, ekonomik boşluğu doldurmak için hayati bir adımdır.”
ÜRETİCİLERE TEŞEKKÜR VE BİRLİK MESAJI
Güner, süreçte rol alan tüm kamu kurumlarına, siyasilere ve sektör temsilcilerine teşekkür ederek, “Bu bir dayanışma sınavıydı. Herkes elini taşın altına koydu,” dedi. Ayrıca iklim değişikliği ile gelen risklere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayarak, don önleyici sistemler, sigorta kapsamlarının genişletilmesi ve yeni pazar arayışlarının önemine değindi.
“KAYISI MALATYA’NINDIR” POLEMİĞİNE NOKTA
Basın toplantısında Elazığ’ın Baskil ilçesinden yükselen ‘kayısı bizimdir’ söylemleri ile ilgili de konuşan Güner, “Bu tartışma bizi üzdü. Kayısı ihracatının merkezi Malatya’dır. Baskil’in kayısısı da buradan ihrac ediliyor. Kayısının markası Malatya’dır” dedi. “Siyasi bir tartışma yapılması doğru değil. Birlik içinde olursak daha güçlü oluruz. Dayanışmamız ne kadar güçlü olursa, yarınlarımız da o kadar parlak olur.”
KAYNAK: MHA
İlginizi Çekebilir