Yüzde 36'lık Tavan Kalktı, Fiyatlar Uçtu: Özel Eğitimde Yeni Dönem Başlıyor
EKONOMİHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı "13. Para Sohbetleri Zirvesi"nde özel okul ve vakıf üniversiteleri fiyatlarına yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu. Eğitim enflasyonunun temel kaynağının bu kurumlar olduğunu öne süren Bakan Şimşek, bazı programlarda harçların son yıllarda 10 kata varan oranlarda arttığını belirtti. Şimşek, bu fiyat davranışları nedeniyle hem özel okullar hem de üniversiteler için "kurala dayalı bir sistemin kaçınılmaz hale geldiğini" duyurdu.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul’da düzenlenen “13. Para Sohbetleri Zirvesi”nde yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin enflasyonla mücadeledeki kritik alanlarından biri olan eğitim sektöründeki fiyatlandırma politikalarına değindi. Bakan Şimşek, özellikle özel okullar ve vakıf üniversitelerinin fiyat davranışlarının, kural bazlı bir sistemin getirilmesini zorunlu kıldığını açıkladı.
EĞİTİM ENFLASYONUNUN KAYNAĞI
Genel enflasyonu yukarı çeken kira ve eğitim kalemlerinde aşağı yönlü bir trendin yaşandığını belirten Bakan Şimşek, eğitim enflasyonunun temel kaynağının özel okullar ve vakıf üniversiteleri olduğunu öne sürdü.
Özel eğitim kurumlarında uzun süre yüzde 36’lık fiili bir tavan uygulandığını hatırlatan Mehmet Şimşek, bu sınırın kaldırılmasının ardından yaşanan süreci değerlendirdi: "Bugün geldiğimiz noktada tavanın yarattığı boşluk tamamen telafi edildi. Artışlar enflasyonun çok üzerinde seyretti."
"KURALA DAYALI SİSTEM KAÇINILMAZ HALE GELDİ"
Bakan Şimşek, vakıf üniversitelerinin fiyat politikalarındaki çarpıcı artışlara dikkat çekerek, bazı programlarda harçların son yıllarda 10 kata varan oranlarda arttığını ve yalnızca bu eylülde dahi yüzde 106’ya varan zamların görüldüğünü vurguladı. Bakan Şimşek, bu durumu şu sözlerle değerlendirdi: "Kâr amacı olmadıkları söyleniyor ancak fiyat davranışları bununla uyumlu değil. Bu nedenle kurala dayalı bir sistem kaçınılmaz hale geldi."
KAYNAK: DİRİLİŞ POSTASI GAZETESİ
İlginizi Çekebilir