dore okulları
Malatya
07 Mayıs, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.27
  • EURO
    34.76
  • ALTIN
    2403.1
  • BIST
    10287.09
  • BTC
    64160.92$

130 bini aşkın itiraz değerlendirilecek


130 bini aşkın itiraz değerlendirilecek
Başbakan Binali Yıldırım tarafından duyurulan Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun başkanlığına, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş getirildi.Aslen Malatyalı olan Menteş, FETÖ soruşturmaları kapsamında görevinden ihraç edilen 130 bini aşkın asker, polis, memur ve diğer kamu görevlisinin itirazlarını değerlendirecek.
Narin

HABER MERKEZİ- MALATYA

15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası oluşan mağduriyetlerin giderilmesi için kurulan Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun başkanlığına, aslen Malatyalı olan Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş getirildi. Başbakan Binali Yıldırım tarafından bizzat duyurulan komisyon, FETÖ soruşturmaları kapsamında görevinden ihraç edilen 130 bini aşkın asker, polis, memur ve diğer kamu görevlisinin itirazlarını değerlendirecek.

KOMİSYON MAHKEME GİBİ ÇALIŞACAK
Başbakan Binali Yıldırım, partisinin grup toplantısında FETÖ ile mücadele konusuna değinerek, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu üyelerinin belli olduğunu ve göreve başlayacağını belirtmişti. İtirazların artık bu merkeze yapılacağını kaydeden Yıldırım, “İtirazlar artık bu merkeze, adeta bir mahkeme gibi çalışacak bu merkeze yapılacak, burada karara bağlanacak. Müracaatları haklı görünenlerin hakları iade edilecek. Haklı görünmeyenler içinse yargı yolu açılmış olacak. Türkiye artık terörden arınmış bir şekilde, yeni bir ufka yelken açmaya hazırdır” açıklamasında bulunmuştu.

130BİN KAMU PERSONELİ GÖRÜŞÜLECEK
FETÖ soruşturmaları kapsamında görevinden ihraç edilen 130 bini aşkın asker, polis, memur ve diğer kamu görevlisinin itirazlarını değerlendirecek OHAL Komisyonu için Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı'ndan da toplam 6 üye daha Başbakanın imzasıyla görevlerine başladılar.

BAŞBAKAN'DAN JET TALİMAT!
Öte yandan OHAL komisyonunda görevli isimler Başbakan Binali Yıldırım ile de görüştü. Başbakan Yıldırım'ın komisyonun hızla toplanarak itirazları incelemeye başlaması talimatını verdiği öğrenildi.

KOMİSYON ÜYELERİ DE BELİRLENDİ
OHAL Komisyonu'nun üyeleri, Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Karagöz, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanı Hakim Esat Işık, Danıştay Tetkik Hakimi Murat Aytaç, Mülkiye Baş Müfettişi Hasan Işıldak, MEB Atama Daire Başkanı Mustafa İkbal ve Devlet Denetleme Kurulu Uzmanı Salih Tanrıkulu olarak belirlendi.

KOMİSYON NE İŞ YAPACAK?
Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu, OHAL kapsamında doğrudan KHK'larla tesis edilen işlemler hakkındaki başvuruları değerlendirip karar verecek. Buna göre komisyon, kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan  teşkilattan çıkarma ya da ilişiğin kesilmesi, öğrencilikle ilişiğin kesilmesi,  dernekler, vakıflar, sendika, federasyon ve konfederasyonlar, özel sağlık  kuruluşları, özel öğretim kurumları, vakıf yükseköğretim kurumları, özel radyo ve  televizyon kuruluşları, gazete ve dergiler, haber ajansları, yayınevleri ve  dağıtım kanallarının kapatılması, emekli personelin rütbelerinin alınması gibi işlemler hakkında başvuruları değerlendirecek ve karar verecek.

KOMİSYON İKİ YIL GÖREV YAPACAK
Komisyon ayrıca,  OHAL kapsamında yürürlüğe konulan KHK'larla gerçek veya tüzel kişilerin hukuki  statülerine ilişkin doğrudan düzenlenen ve birinci fıkra kapsamına girmeyen  işlemleri de görüşüp karara bağlayacak. Komisyon, 685 sayılı KHK'nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki  yıl süreyle görev yapacak. Bakanlar Kurulu, gerek görmesi halinde bu süreyi,  bitiminden itibaren birer yıllık sürelerle uzatabilecek.

ÜYELER YENİDEN GÖREV YAPABİLECEK
Komisyonun ilk seçilen üyeleri, iki yıllık sürenin sonuna kadar görev  yapabilecek. Sürenin uzatılmasına karar verilmesi halinde birinci maddenin ikinci  fıkrasındaki usule göre yeni üyeler belirlenecek. Daha önce görev yapan üyeler de yeniden görev alabilecek. Üyelerin süreleri dolmadan herhangi bir nedenle  görevlerine son verilemeyecek.

BAŞVURULAR VALİLİK ARACILIĞIYLA YAPILACAK
Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'na başvurular valilikler  aracılığıyla yapılacak. Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan  çıkarılanlar ya da ilişiği kesilenler, en son görev yaptıkları kuruma da  başvurabilecek.
Başvuru tarihi, valiliklere veya ilgili kurumlara başvurunun yapıldığı  tarih olarak kabul edilecek. Valilikler ve ilgili kurumlar, kendilerine yapılan  başvuruları geciktirmeksizin komisyona iletecek ve mükerrer başvurular işleme  alınmayacak.

BAŞVURULARA ÖN İNCELEME YAPILACAK
Komisyonun başvuru almaya başladığı tarihten önce yürürlüğe konulan  KHK'larla ilgili olarak başvuru alma tarihinden itibaren 60 gün içinde, bu tarihten sonra yürürlüğe konulan KHK'larla ilgili olarak ise Resmi Gazete'de  yayımlanma tarihinden itibaren 60 gün içinde yapılmayan başvurular işleme  alınmayacak. Komisyona yapılan başvurular, aranan şartlara uygunluk bakımından ön  incelemeye tabi tutulacak. Ön inceleme sonucunda süresi içinde yapılmadığı, başvuru sahibinin konuyla ilgili hukuki menfaatinin bulunmadığı, bu kanun  hükmünde kararnamenin kapsamına girmediği veya diğer şekil şartlarını taşımadığı  tespit edilen başvurular reddedilecek.

KAMU PERSONELİ KABUL EDİLİRSE...
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar komisyon tarafından belirlenecek. Komisyon, incelemelerini dosya üzerinden yapacak ve inceleme sonucunda  başvurunun reddine veya kabulüne karar verebilecek. Kamu görevinden, meslekten  veya görev yapılan teşkilattan çıkarılan ya da ilişiği kesilenlere ilişkin  başvurunun kabulü halinde karar, Devlet Personel Başkanlığına bildirilecek.

HUKUK YOLU AÇIK
Kapatılan kurum ve kuruluşlara ilişkin başvurunun kabulü halinde  ilgili KHK hükümleri, söz konusu kurum ve kuruluş bakımından tüm hüküm ve sonuçlarıyla birlikte söz konusu KHK'nın yayımı tarihinden geçerli olmak üzere  ortadan kalkmış sayılacak. Buna ilişkin işlemler, ilgisine göre İçişleri  Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı veya Vakıflar Genel Müdürlüğünce  yerine getirilecek.
Komisyonun kararlarına karşı HSK tarafından belirlenecek Ankara İdare Mahkemeleri'nde iptal davası açılabilecek.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!