dore okulları
Malatya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.49
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2429.8
  • BIST
    9806.49
  • BTC
    63602.31$

24 Ocak depreminin 3. yılında büyük değişim!..


24 Ocak depreminin 3. yılında büyük değişim!..
24 Ocak 2020'de meydana gelen 6.8’lik depremde Elazığ’da 37, Malatya’da 4 olmak üzere 41 kişi hayatını kaybetmişti. Bu gün depremin 3. yılı... Depremde 29 yaşındaki kızını kaybeden ve kendisi de enkaz altından çıkartılan Hamide Bugdalı, ''3 yıl hiç unutamadım. Sanki kızımı yeni gömdüm. Kızım benim her şeyimdi” dedi. Öte yandan; depremin 3’üncü yılında kent genelinde TOKİ tarafından 24 bin 83 konut yapılırken, konutlarına yerleşen vatandaşlar meydana gelen depremleri artık hissetmediklerini aktararak devletin sürekli kendilerinin yanında olduğunu söyledi. Elazığ’da meydana gelen ve Malatya’yı da etkisi altına alan depremin ardından, 31 bin 944 konut ve iş yerinin teslim edildiğini bildirdi.
Narin

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ’da meydana gelen ve Malatya’yı da etkisi altına alan depremin ardından, 31 bin 944 konut ve iş yerinin teslim edildiğini bildirdi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 24 Ocak 2020 tarihinde saat 20.55'te merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesine bağlı Çevrimtaş köyü olan ve yaklaşık 22 saniye süren depremin 3'üncü yıl dönümü dolayısıyla sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Kurum açıklamasında, "24 Ocak 2020. Elazığ ve Malatya ile sarsıldık, canlarımızı yitirdik. Kaybettiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum. Hamdolsun onların emanetlerine sahip çıktık, sıcak yuvalarına kısa zamanda kavuşturduk. İki şehrimizi de devlet-millet el ele ayağa kaldırdık" dedi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada ise, deprem sonrası Elazığ ve Malatya’da gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili bilgiler verildi. Açıklamada, depremin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda İçişleri Bakanlığı, AFAD, Jandarma, UMKE, Kızılay, TOKİ ve İller Bankası ile 1 ay boyunca Elazığ ve Malatya’dan ayrılmadan arama-kurtarma, hasar tespit ve yıkım çalışmalarının hızla tamamlandığı ve vatandaşlara kira, eşya ve taşınma yardımlarında bulunulduğu hatırlatıldı. Elazığ ve Malatya’da Cumhuriyet tarihinin en hızlı ve geniş kentsel dönüşüm çalışmasının başlatıldığı vurgulandı.

ELAZIĞ ve MALATYA'DA KONUTLAR TESLİM EDİLDİ

İnşaat çalışmalarının 15 farklı merkez mahallede, merkeze bağlı beldelerde ve 7 farklı ilçede toplam 71 noktada başlatıldığı, ayrıca 57 noktada inşaat çalışmalarının ve tüm inşa hacminin yüzde 90 seviyesinin üzerinde tamamlandığı ve bu yıl içerisinde geriye kalan tüm çalışmaların tamamlanacağı kaydedilen açıklamada, Elazığ ve Malatya’da toplam yatırım bedeli 40 milyar liralık 37 bin 674 konut ve iş yerinden 31 bin 944’ünün teslim edildiği belirtildi.
Elazığ’da yapımı gerçekleşen ve gerçekleşecek olan işlerdeki amacın, vatandaşları tek bir alana sıkıştırmadan farklı lokasyonlarda konut ve sosyal donatı üreterek sosyal ihtiyaçlarını karşılamak ve yaşam kalitesini artırarak şehir sınırlarını genişletmek olduğu belirtilen açıklamada, bu sayede vatandaşların daha geniş alanlara yerleşerek kişi başına düşen alanın artırmış olacağı aktarılarak şu detaylar paylaşıldı:
"Elazığ'da 27 bin 633 konut yapımı planlanırken, 25 bin 722 konutun ihalesi yapıldı. Bu konutlardan 22 bin 441’i tamamlandı ve hak sahiplerine teslim edildi. Bu konutlardan 6 bin 966 kentsel dönüşüm konutu, 3 bin 575’i köy evi olmak üzere toplam 18 bin 694 afet konutu ve bin 831 sosyal konut inşa edilmiştir. Bin 352 iş yerinden bin 178’i tamamlanmış ve hak sahiplerine teslim edilmiştir. Toplamda 140 derslikli ilkokul, 48 derslikli ortaokul, 116 derslikli lise olmak üzere 304 derslikli okul yapımı planlandı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim edildi. Hasarlı 6 okul ise yıkılarak yerine güvenli ve sağlıklı 6 okul yapıldı. Yine bu çerçevede 16 okulun inşa edilmesi için çalışmalar başladı, 15 okul tamamlandı. Arıcak ilçesindeki okul ise tamamlanma aşamasında. Zafran Mahallesi’ndeki 220 öğrenci kapasiteli öğrenci yurdunun inşası tamamlanma aşamasındayken Baskil ilçesindeki 100 öğrenci kapasiteli pansiyonunun ise inşası tamamlanarak teslim edildi. Planlanan 12 caminin yapımı tamamlanırken İl Müftülüğüne teslim edildi. Ayrıca Mustafapaşa Mahallesi Aile Sağlığı Merkezinin inşası da tamamlandı."

SİVRİCE'DE YAŞAM BAŞLADI 

Bakanlıktan Elazığ depremi sonrası merkez üssü Sivrice’de yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler verilerek bu çerçevede 307 konut, 3 fırın, 88 dükkan, 2 cami, 1 posta hizmet binasının; toplam 180 milyon lira harcanarak inşasının tamamlandığı bilgisi paylaşıldı.

"MALATYA'DA 8 BİN 405 KONUT ÜRETİLİYOR"

Malatya’da ise toplam 8 bin 405 konut üretildiği belirtilen açıklamada, bu konutlardan 4 bin 891’inin afet konutu, 2 bin 922’sinin kentsel dönüşüm konutu, 592’sinin sosyal konut olmak üzere şimdiye kadar 5 bin 174 konutun teslim edildiği bildirildi.
Açıklamada, depremden yoğun şekilde etkilenen Malatya’da il merkezi ile 8 ilçede çalışma yürütüldüğü ifade edilerek, gerçekleştirilen çalışmaların detayları şöyle aktarıldı:
"Yapılan bin 592 köy evinden bin 173’ü teslim edildi. 284 ticari birim yapılırken bunlardan 144’ü teslim edildi. 8’i hasar görmüş okulların yerine, 1 tanesi ise yeni planlanan olmak üzere 9 okul inşa edilirken; bu okullarda toplam 196 derslik bulunuyor. Okulların tamamı teslim edildi. Planlanan 8 camiden 5’i bitirildi, 1 Millet Bahçesi tamamlanarak hizmete girdi, 1 Millet Bahçesinin de yapımı sürüyor. Yapımı devam eden 1 adet Polis Özel Harekat (PÖH) Merkezi bulunuyor. Gelinciktepe mevkiinde ise 550 milyon lira bedelle toplam bin 527 konut üretildi ve bu konutların teslimleri gerçekleştirildi."

ÖTE YANDAN; ACILI ANNE O GÜNLERİ HATIRLADI

24 Ocak 2020'de meydana gelen 6.8’lik depremde Elazığ’da 37, Malatya’da 4 olmak üzere 41 kişi hayatını kaybetmiş, iki şehirde 25 binden fazla konut ağır hasar görmüştü. Depremde kent merkezindeki binaların yanı sıra Maden ilçesi Gezin köyünde Tılhem Caddesi üzerinde bulunan 6 katlı Mavi Göl Apartmanı çökmüştü. Çöken binadan Hamide Bugdalı (65) yaralı çıkartılırken, 29 yaşındaki kızı Pınar’ın ise cansız bedenine ulaşılmıştı. Anne Bugdalı, depremin yıldönümünde o anları ve kızını kaybedişini gözyaşları içerisinde anlattı.

"TÜM ESKİ EVLERİ YIKSINLAR"

Depremde kızını kaybettiğini aktaran Hamide Bugdalı “Ne kadar eski ev varsa yıksınlar, bir daha benim gibi bir ana böyle bir acı görmesin. Recep Tayyip Erdoğan yanımızdaydı bize ev verdi. Gözümde ev yok ama olmasa dışarıda da olmuyor. Allah razı olsun. Her zaman yanımızdaydılar, bizi sahipsiz bırakmadılar. Hiç unutamadım. Gündüz komşular geliyor biraz konuşuyor zaman geçiriyoruz. Yatağa girince ‘Ya Allah ya sabır’ diyorum. Hiç unutamıyorum, yatamıyorum. 3 yıl hiç unutamadım. Sanki kızımı yeni gömdüm. Kızım benim her şeyimdi. Oğlum da var ama o başkaydı” diye konuştu.
Deprem anını kısaca anlatan Bugdalı, “Kızım telefonda ders yapıyordu. Kanepe oturuyorduk ve ben de televizyona bakıyordum. Gittim süt ısıttım getirdim. Birer bardak içtik. Biraz durduk. Dedi anne deprem oluyor. Kalktı odanın ortasına geldi. Ben de onun yanında geldim. Keşke onu alıp kanepenin önüne otursaydım. Silkeleyince o diğer tarafa ben kanepenin önüne düştüm. Ben bağırdım ama sesini duymadım. Onun üzerine kolon gelmiş. Bir ayağım kanepenin dibine girmişti çektim geldi ama diğer ayağım gelmedi. Yukarıdan bir ışık geldi. Biz seni çıkartırız dediler” şeklinde konuştu.

VATANDAŞLAR ARTIK GÜVEN İÇİNDE 

Elazığ'da 24 Ocak 2020'de meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin 3’üncü yılında kent genelinde TOKİ tarafından 24 bin 83 konut yapılırken, konutlarına yerleşen vatandaşlar meydana gelen depremleri artık hissetmediklerini aktararak devletin sürekli kendilerinin yanında olduğunu söyledi.
Elazığ'da 24 Ocak 2020'de meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde burada 37, Malatya'da 4 olmak üzere 41 kişi hayatını kaybetti. İki şehirdeki 25 binden fazla konut ise hasar gördü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un koordinesinde Elazığ'da 24 bin 83 konutun inşa edilmesi için çalışma başlatıldı. TOKİ konutları, birer birer tamamlanmalarının ardından hak sahiplerine kura ile teslim edildi. Konutlarında güven içerisinde oturan depremzedeler, artık deprem ve kış korkusu yaşamadan sıcak yuvalarında yaşadıklarını belirtirken geçen hafta meydana gelen 4.9 şiddetindeki depremi lambanın avizesinden fark ettiğini belirtti.

"DEPREM OLDUĞUNDA KORKMUYORUZ"

24 Ocak depreminde evlerinin yıkıldığını belirten vatandaşlardan Recai Dikbaş, ''24 Ocak depreminde evimiz yıkıldı. Biz de 1 buçuk yıl konteyner kentte ikamet ettik. Orada da güzel günlerimiz geçti. Fazla bir sıkıntı çekmedik. Devletimiz her zaman olduğu gibi yanımızdaydı. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun evlerimize taşındık. 14 aydır yeni evlerimizdeyiz. Evlerimiz çok güzel ve ısınıyor. Geçen gün 4.9 şiddetindeki depremi evde oturmama rağmen hissetmedim. Bu evleri yapan herkesten Allah razı olsun. Artık deprem olduğunda hiç korkmuyoruz. Evlerin temelleri o kadar sağlam ki geçen hafta olan depremde yerimden dahi kalkmadım. Eski evlerde ufak bir depremde dahi yer gök sallanıyor ve duvarlar patlıyordu şimdi ise hiç hissetmiyorum. Evlerimiz çok güzel ve emniyetli” dedi.

"ÇOK ZORLUK ÇEKTİK"

Deprem sonrasında evlerine taşındıklarını aktaran vatandaşlardan Akide Dikbaş ise ''Rabbim kimseye depremler yaşatmasın. Çok zorluk çektik. Evlerimiz yıkıldı o dönemde ev bulamadık. Konteyner kentte kaldık ama Allah devletimizden razı olsun her zaman bizim yanımızdaydı. Cumhurbaşkanıma, devletime ve milletime çok teşekkür ederim. Allah onlardan razı olsun. Cumhurbaşkanımızı Allah başımızdan eksik etmesin. Geçen hafta meydana gelen 4.9 şiddetindeki depremi ve ondan önce olan depremleri hissetmedik. Eski evlerde dolaplar üzerimize gelecek korkusuyla yaşıyorduk ama burada sadece avizenin sallandığını görüyoruz. Evlerimizde çok rahat ve güvendeyiz'' diye konuştu.

DEPREMDE TORUNU ve GELİNİNİ KAYBEDEN YILMAZ KONUŞTU!

Elazığ’da 24 Ocak 2020'de meydana gelen depremde 14 kişinin hayatını kaybettiği Dilek Sitesinde 2 yaşındaki torununu ve gelinini kaybeden Abbas Yıldız, ''Hiçbir zaman depremin yaraları unutulmuyor. Sürsürü bölgesine halen uğramıyoruz” dedi.
Depremde en çok can kaybı ise merkeze bağlı Sürsürü Mahallesi’nde bulunan Dilek Sitesinde oldu, burada 14 kişi yaşamını yitirdi. Çöken binada anne Fatma Yıldız (29) ve oğlu Doruk Abbas Yıldız'ın (2) cansız bedenleri çıkartılırken diğer oğlu Miraç Yıldız (9) ise sağ olarak kurtarılmıştı. Dede Abbas Yıldız (63) gelini ve torununu kaybedişinin 3'üncü yılında acı anları anlattı. Abbas Yıldız, ''Hiçbir zaman depremin yaraları unutulmuyor. Sürsürü bölgesine halen daha uğramıyoruz. Cumhurbaşkanımız, depremler insanları öldürmüyor betonlar öldürüyor demişti. Kentsel dönüşümler artsa, daha iyi olur. Depremler öldürmüyor, beton yığınları öldürüyor. 94’ten beri Elazığ’dayız. Bizim o yıkılan Dilek Sitesi 1986 yapımıdır. Orada sıkıntı vardı. Zaman zaman kentsel dönüşüme sokalım diyorduk. Kat yüksekliği verilmiyordu. Sürsürü Mahallesi deprem bölgesi. Elazığ’ın 3’te 2’si gitti. 25 bine konut yapıldı” diye konuştu.

HABER MERKEZİ-ELAZIĞ 

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!