dore okulları
Malatya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.54
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2430.0
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64167.18$

6 büyüklüğünde deprem üretme kapasitesi! Malatya’yı korkutan uyarı…

6 büyüklüğünde deprem üretme kapasitesi! Malatya’yı korkutan uyarı…
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ardı arkası kesilmeyen artçıların üzerine Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli Malatya için 6 büyüklüğünde deprem beklentisine dikkati çekti.
Narin

Malatya’nın neredeyse tüm ilçeleri 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle büyük etkilendi. Asrın felaketinin yaşandığı korkunç depremlerden sonra artçılar da peş peşe yaşandı. Gelinen süreçte Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli kayısıkent için önemli ifadeler kullandı.

“ORTA HASARLI EVLERDEN UZAK DURUN”

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli, vatandaşları tedirgin eden sarsıntıların önemine dikkati çekti. 

İçelli Akçadağ’ın 6 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğuna değindi. Az hasarlı evlere bir şey olmayacağını ifade eden İçelli orta hasarlı yapılardan uzak durulması gerektiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“Her zaman altını çize çize söylüyorum, orta hasarlı evlere kesinlikle girmeyin. Az hasarlı evlerde bir şey olmaz. En çok üstünde durduğum yerlerden birisi Akçadağ seğmendi. Bu segment 6’lık deprem üretir. Bunu tetiklenmiş bağımsız bir deprem olarak görebiliriz. Bu artçı değildir. Bu segmentin kendi başına deprem üretme kapasitesi var. Enerjinin Sürgü’de azaldığını düşünüyorum. Burada daha önceden de çok fazla deprem gerçekleşti. Bu en son depremden sonra çok fazla artçı yine oldu. Türkoğlu, Gölbaşı kısmında 5-5,5’luk depremler olur ama öyle 7’lere varacak yıkıcı depremler olmaz. Malatya’yı en çok etkileyecek şu an Akçadağ segmentidir.

“BİNGÖL-KARLIOVA’DA SIKIŞMA VAR”

Pütürge’ye gelecek olursak şu an orada o enerji yok. Daha çok 4’lük, 5’lik artçılarla kendini azar azar atacak. Biraz daha Doğu’ya, Palu’dan sonra Bingöl-Karlıova tarafına gittiğimizde orada sıkışma var. Ama şu anda 7’lik kıyamet senaryosu çizmenin bir anlamı yok. Tabi 6’lık deprem büyük müdür derseniz tabi ki büyüktür. Bundan da kaçışımız yok. Artçılar devam edecektir. Bu bilimin ortaya koyduğu bir şey. Bir bakmışsınız bir saat sonra bir bakmışsınız 3 yıl sonra. Kayseriye gelecek olursak orada Sarız fayı var ama tetiklenmiş bir şey yok.

“5-6 ARASI ARTÇI DEPREMLER”

Pazarcık ve Göksun’da 6 üzeri artçı beklemiyorum. Buralarda 5-6 arası artçı depremler olacaktır. Bu segmentlerin bir iki seğment uzağındaki depremler tetiklenmiş depremlerdir. Adana için özellikle söyleyecek olursak 6 üzeri deprem olmaz. Yıkıcı deprem dediğimiz şey normalde Türkiye’de kırsal kesimde 5,5 üstü yıkım eşiğidir. Ama Adana’yı 6’lık deprem kolay kolay yıkmaz. Karataş ve Yumurtalık’tan çok bahsediyorlar. İnsanlar bu konuda çok muzdarip. 7’lik deprem üretecek fay segmentesyonu var zaten ama şu an burası için öyle bir emaremiz, tespitimiz yok. En çok korktuğumuz yer Antakya’nın güneyi, yani Lazkiye ve Lübnan’a doğru olan kısımda 7’lik bir deprem olabilir. Suriye sınırlarında zaten 4-4,5’luk depremler oluyordu. Antakya’yı nasıl etkiler diye soracak olursak, Antakya buradan 6 moment büyüklüğünde etkilenecektir. Gaziantep ve Adıyaman; Pazarcık’taki artçı niteliğindeki depremlerde sallanır”

Kaynak: Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli

Derleme: malatyatime.com 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 4
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!