dore okulları
Malatya
08 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2400.9
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62553.9$

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü


9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
Malatya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, '9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü' dolayısıyla bir açıklama yaptı.
Narin

HABER MERKEZİ-MALATYA

Açıklamasında, sigaranın zararlarından bahseden Şener, sigara kullanımının kişi ve toplum sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade etti.

Sigaranın oluşturduğu her türlü olumsuzluğa karşı dünyada giderek artan bir duyarlılık oluştuğunu söyleyen Şener, "Ölüm nedenleri arasında ikinci sırada akciğer kanserleri gelmektedir. Her 10 erişkinden birisinin bu nedenle yaşamını kaybettiği düşünülmektedir. Havadaki tütün dumanının birçok hastalığa ve ölüme yol açtığı bilinmektedir. Bugün başlıca tetikleyicisi sigara kullanımı olan kanserden ölen kişi sayısı yılda 7 milyondur. Alışkanlıklar değiştirilmedikçe kansere bağlı ölümlerin artacağı bilinen bir gerçektir" diye konuştu.

Tütün ve tütün ürünlerinin zararları konusunda toplumun bilinçlendirilmesinin büyük önem arz ettiğini belirten Şener, "Bu nedenle ilimizde özellikle risk grupları olan gebeler, çocuklar ve gençlerin dikkatlerini çekecek eğitimler yapmaktayız. 18 yaşından küçük çocuklara yasak olan sigara satışının engellenmesi çalışmaları ve 4207 sayılı Kanun kapsamındaki denetimlerimiz aralıksız olarak sürdürülmektedir" ifadelerini kullandı.

'Yeşil Dedektör' uygulaması

Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Yeşilay Cemiyetinin yaptığı çalışma ile "Yeşil Dedektör" uygulamasına geçildiğini hatırlatan Şener, "Yeşil Dedektör ile tek tıkla dumansız hava sahası ve kişilerin sağlığını koruması hedeflenmiştir. Bunun için sigaranın içilmesinden rahatsız olan vatandaşların telefonlarına Yeşil Detektör uygulamasını indirerek konum belirlemeleri ve mekanın adını seçerek bildireceklerdir. İhlal bildirimi, Sağlık Bakanlığının özel olarak Yeşil Dedektör için ayırmış olduğu sisteme düşecek ve oradan da sahadaki tütün denetim ekiplerine ulaşacaktır. Tütün denetim ekipleri ihlal bildiriminin yapıldığı mekana ulaşarak ihlal olup olmadığını denetleyecek ve gerekli işlemi yapacaktır. Bu kapsamda tütün mamulleri kullanmayan müşterilerin hakkının korunması ve yasağa uyumun sağlanması yoluyla kanun ihlallerinin asgariye indirilmesi sağlanacaktır" dedi.

Sigara kullananlara da tavsiyelerde bulunan Şener, "Sigara içerek sadece kendimize değil sevdiklerimize de zarar verdiğimizi unutmayalım. Çocukların yanında özellikle evde ve araç içinde sigara içilmesi aynı zamanda anne ve babasını rol model alan çocuklarda sonraki yıllarda sigara içme alışkanlığının gelişmesini kolaylaştırır. Sigarayı bırakma konusunda destek almak istiyorsanız, Malatya Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniğine ve Turgut Özal Tıp Merkezi Aile Hekimliği Polikliniğine başvurabilirsiniz. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle birey ve toplum sağlığında sigaranın olumsuz etkilerinin çok büyük olduğunun bilinmesi ve bu yönde vatandaşlarımızın sağlığının korunmasının Anayasal görev ve sorumluluklarımız olduğunu hatırlatarak tüm halkımızın "Havanı Koru" programına destek vermelerini bekliyoruz. Sağlıklı bir yaşam için özellikle yarınlarımız olan çocuklarımızı ve gençlerimizi tüm toplumumuzu tütün ve tütün ürünlerinin zararlarından koruyalım, sigarasız bir gelecek için "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününe" hep birlikte destek verelim" şeklinde konuştu.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!