AB Türkiye Delegasyonu Başkanı'ndan övgü!..

Çeşitli temas ve ziyaretlerde bulunmak üzere Malatya’ya gelen Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, beraberindeki heyetle birlikte Vali Aydın Baruş’u makamında ziyaret etti. Landrut ziyarette, özellikle Malatya kayısının önemli olduğunu söyleyerek, kabulünden ve misafirperverliğinden dolayı Vali Baruş’a teşekkür etti.
HABER MERKEZİ-MALATYA
Çeşitli temas ve ziyaretlerde bulunmak üzere Malatya'ya gelen Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, beraberindeki heyetle birlikte Vali Aydın Baruş'u makamında ziyaret etti. Meyer-Landrut, ziyaret anısına Valilik Şeref Defterini de imzaladı. Vali Aydın Baruş da Meyer-Landrut'u Malatya'da ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğunu dile getirdi.
KALİTELİ KAYISI ANCAK BURADA YETİŞİR
Malatya'nın tarihi, kültürel ve turistik güzellikleri ile öneminden bahseden Vali Baruş, tarımsal anlamda toprak ve iklim yapısı nedeniyle çok kaliteli kayısının ancak burada yetiştiğini vurguladı. Baruş, Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) de kayısı ile birlikte diğer tarım ürünlerinin ekonomiye kazandırılması için çeşitli işletmelerin var olduğunu ve tarım ile birlikte tarımsal ekonominin yükselerek ivme kazanması için çalışmaların desteklendiğini söyledi.
MALATYA'YA GELEN LANDRUT KAYISIYI ÖVDÜ
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut ise Türkiye'de yapılan tarımsal faaliyetleri desteklediklerini belirterek, bu nedenle tarımsal anlamda önemli yer tutan şehirleri inceleyip gezdiklerini ifade etti. Malatya'da pek çok tarımsal ürünün yetiştirildiğini bildiğine dikkat çeken Landrut, özellikle kayısının önemli olduğunu söyleyerek kabulünden ve misafirperverliğinden dolayı Vali Baruş'a teşekkür etti.
Ziyaret, gerçekleştirilen çeşitli değerlendirilmelerin ardından son buldu.
LANDRUT'TAN BAŞKAN GÜRKAN'A ZİYARET
Malatya'ya çeşitli temas ve ziyaretlerde bulunmak için gelen AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile bir araya geldi.
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve beraberindeki heyet, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ı makamında ziyaret etti.
"ALMANYA'YI HEP YANIMIZDA GÖRDÜK"
Ziyarette, AB ile ilişkiler çerçevesinde Büyükelçi Nikolaus'un önemli katkılar içerisinde olduğunu ifade eden Başkan Gürkan, “AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut'u Malatya'da ağırlamaktan dolayı memnun olduk. Bizim özellikle ekonomik anlamdaki gelişmelerimizde Almanya'yı hep yanımızda gördük. Cumhuriyet öncesi başlayan ilişkilerimizi aynı şeffaflık, berraklık ve samimiyet içerisinde görmek bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Tabi insanları severiz ama Almanya ile tarihi hukukumuzla alakalı Alman Devletinin ve milletinin bizim yanımızda yeri farklıdır. Birçok konuda Almanya ve Türkiye, Türkiye ve AB ülkeleri arasında derin ve vazgeçilmez ilişkilerimiz mevcuttur. Biz özellikle Almanya'ya yaptığımız ziyaretlerimizde kendimizi memleketimizde hissettik. Sayın Büyükelçi Nikolaus, özellikle AB sürecinde Türkiye'nin uyum yasalarıyla ilgili yapmış olduğu çalışmaları yakinen takip ediyoruz. Gümrük Birliği'ndeki süreci de yakinen takip ediyoruz. Ülke olarak bizlerin üzerine düşen sorumluluk ve yükümlülükleri yerine getirdiğimiz kanaatindeyiz. Sayın Büyükelçi Nikolaus'ın nezaretinde ilişkilerimizin daha üst seviyeye çıkarılacağına büyük gayret gösterileceğine inanıyoruz. Yerelde gerek Almanya ile gerekse de AB ülkeleriyle ortak projelerimiz var. Malatya'da şuanda AB ile birlikte toplamda 5 proje yürütüyoruz. Bu projelerimizin toplam maliyeti ise 36.5 Milyon Euro'dur. Projelerimizdeki bedellerin doğru ve rantabl şekilde kullanılması için Büyükşehir Belediyesi ve kurumlarımız olarak azami titizliği göstermekteyiz. Bence, AB fonlarından Türkiye ve Malatya olarak yeteri kadar yararlanamıyoruz. Süreçteki proses ve prosedürleri biraz daha hafifletebilirsek bu konuda daha verimli neticelere müessir olabiliriz. Sayın Büyükelçi Nicolaus'un şahsında bu beklentide olduğumuzu ve bununda üstesinden geleceğimize inanıyoruz” dedi.
GÜRKAN, MALATYA İLE İLGİLİ BİLGİLER VERDİ
Landrut'a Malatya ile ilgili bilgiler de veren Başkan Gürkan, “Biz Malatya'yı tarif ederken insanlık medeniyetinin başladığı Anadolu'yu Anayurt yapan destan şehri Malatya olarak tarif ediyoruz. İnsanlık tarihinde ilk yerleşik hayatın, bürokrasi hayatının, gümrükleme işlemlerinin, ilk muhasebe işlemlerinin, ilk ambarlama işlemlerinin ve saray devleti olgusunun tekâmül ettiği yer Malatya'dır. Ayrıca Taş Devrinden Demir Devrine evrilmede demirin kılıç ve mızrak olarak ilk kullanıldığı yerde Malatya'dır. Tabiri caizse insanlık medeniyeti bulunduğumuz topraklarda başlamıştır. Bu fikir Aslantepe Höyüğü'nde ilk kazıyı yapan Fransızlar, daha sonra bu kazıyı 1961 yılından sonra günümüze kadar sürdüren İtalyanların yaptıklarında görüyoruz. Aynı zamanda Aslantepe Höyüğü'de UNESCO Kültürel Miraslar Aday Listesi'nde olup bu süreç içerisinde Temmuz ayında asıl listeye geçmesini düşünüyoruz. Bu anlamda Malatya'yı değerlendirirken insanlık medeniyetinin başladığı yer olarak değerlendirip pozitif ayrımcılık anlamında farklı düşünülmesi gerektiğine de inanıyoruz. Dış Politikada bu çerçevede Malatya'nın değerlendirilmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum. Malatya'nın bir diğer özelliği de Dünya'nın Kayısı Başkenti olarak değerlendirilmesidir. Sayın Büyükelçi Nicolaus'a şehrimize ve bizlere yaptıkları ziyaretten dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
"MALATYA'DA OLMAK GURUR VERİCİ"
Malatya'da olmanın çok önemli ve gurur verici olduğunu söyleyen AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, “Bizleri ağırladığı için Sayın Başkana teşekkür ediyorum. Fırat Nehri hepimiz için son derece mistik bir nehir. Hayatımda ilk kez bu nehri Malatya bölgesinde gördüm. Bu nedenle sadece mistik bir nehir değil ayrıca bir gerçek. Bölge için, su kaynakları açısından ve hayat açısından önemli bir nehir. Bu her zaman böyle oldu ve burası medeniyetin şehri. Ben Türkiye'ye 9 ay önce geldim ve halen Türkiye'yi keşfetmekte ve öğrenmekteyim. Mümkün oldukça çok yeri ziyaret etmeye çalışıyorum ama benim için özellikle Doğu Anadolu'yu ziyaret etmek daha önemli. Çünkü biz İstanbul, Ankara ve İzmir'i tanıyoruz ama bu bölgeleri daha az tanıyoruz. Belirtmek istediğim başka bir konuda Türkiye'nin sorumluluk altına girdiği büyük mülteci yükünün farkındayız. Irak'tan, Afganistan'dan ve Suriye'den. Bu anlamda Türkiye dünyadaki en fazla mülteci nüfusuna sahip. Bu noktada AB elbette destek olmaya çalışıyor ancak biz bunun sadece yükü hafifletmek cinsinden bir katkı olduğunun farkındayız. Asıl emek burada belediyelere, hükümete ve insanlara ait. 2016 yılında verilmesi için karar alınmış olan 6 milyar Euro'luk desteğe AB devam etme kararı aldı. Ürdün ve Lübnan gibi mültecilere ev sahipliği yapan ülkelere de destek devam edecek. Önümüzdeki haftalarda ya da aylarda desteklerin neler olduğu da belirtilecek. Benim için destek verdiğimiz projelerin bölgelerde sahada nasıl işlediğini görmek çok önemli. Her ziyaretimi spesifik bir alanda iş birliğini gözlemek adına yapmaktayım. Malatya'da da çeşitli proje merkezlerini ziyaret edeceğiz. Tarımsal olan projelerin nasıl yürütüldüğünü anlamaya çalışacağız. Tarım sadece bölgenin ekonomik anlamda kalkınmasına katkıda bulunması için önemli değil aynı zamanda Malatya kayısının başkenti. O yüzden böyle bir bölgede bu başarı nasıl yakalandı onu görmekte bizim için son derece önemli. Dünya'daki kuru kayısıların yüzde 80'i Malatya'dan geliyor bu da çok etkileyici” diye konuştu.
Ziyaret sonrasında Gürkan, Büyükelçi Landrut'a tarihteki ilk kılıç ve kayısı hediye etti.
AB DELEGASYON BAŞKANI'NDAN ARSLANTEPE HÖYÜĞÜNE ÖVGÜ
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, ziyaret ettiği Malatya'daki Arslantepe Höyüğü'nü etkileyici bulduğunu söyledi.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Malatya ziyareti kapsamında Battalgazi ilçesinde bulunan Arslantepe Höyüğü'nde incelemelerde bulundu. Büyükelçi Landrut'a ve beraberindekilere gezide Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünde görevli rehber Bülent Korkmaz eşlik etti. Rehber Korkmaz, Landrut'a tarihi M.Ö. 5 bin yıllarına dayanan Arslantepe Höyüğü hakkında bilgi verdi.
"BURADA OLDUĞUM İÇİN ÇOK MUTLUYUM"
Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Arslantepe Höyüğü'nü ziyaret ettiği için mutlu olduğunu vurgulayarak, “Öncelikle Malatya Belediye başkanımızın davetiyle buraya geldiğim için ve burada olduğum için çok mutluyum. Burada Arslantepe'de medeniyetin ilk adımlarını görüyoruz ve çok etkileyici bir yer. Burada yukarı Fırat'tan Mezopotamya'ya doğru olan bölgenin insanlık tarihinde ne kadar önemli olduğunu görüyoruz ve bu bölgenin genel olarak insanlık tarihine katkısını görüyoruz. Çok etkileyici bir yer, o yüzden de burada olduğum için çok mutluyum. Hem rehberimiz hem de müze yöneticimizle birlikte burayı gezerken o zamanlardan itibaren tarımın ne kadar önemli olduğunu gördük. Bugün de tarım önemini koruyor zaten benim de bu gezimin amacı Avrupa Birliği'nin tarım alanında yaptığı katkılar anlamında buraları ziyaret etmek. Tarım açısından ziyaret gerçekleştirmek. Bu bölgede bu proje kapsamında 470'den fazla küçük ve orta ölçekli işletmeye destek vermekteyiz. Şimdi burada bulunduğumuzda karşımızda kayısı tarlalarını arkamızdaysa bu antik şehri görüyoruz. Gerçekten de çok etkileyici bir yer. Burada olmak gerçekten çok güzel” şeklinde konuştu.
AB HEYETİNE MALATYA MUTFAĞI TANITILDI
Çeşitli temas ve incelemelerde bulunmak üzere Malatya'ya gelen Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut ve beraberindeki heyete Malatya yemekleri tanıtıldı.
Çeşitli temas ve incelemelerde bulunmak üzere Malatya'ya gelen Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut ve beraberindeki heyete Malatya mutfağı ile ilgili bilgiler verildi.
YEMEKLER SUNULDU
Dede Korkut Restoranda Malatya mutfağına özgü yemeklerin sunumunun yapıldığı noktada bilgiler aktaran Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Değişik uygarlıkların ve medeniyetlerin Malatya'da zuhur etmesi, onların Malatya'da kalıcı izler, gelenek, görenek ve yaşantılarla ilgili değerler bırakmış olması yemek kültüründe de çeşitlilik olmasına neden olmuştur. Büyükşehir Belediyesi olarak meydana getirici şehirler kapsamı içerisinde UNESCO Kültürel Miras kapsamında Gastronomi dalında vegan mutfağına müracaat ettik. Malatya'da her yapraktan köfte sarılır öyle bir özelliği var. Etin olmadığı yapraklarla beraber yapılan ve yaprak dışında da yapılan 80 çeşit köfte yemeğimiz bulunmaktadır. Alternatif turizm çeşidi olarak giderek önem kazanan gastronomi turizmi için Türk turizmcileri de son dönemlerde bayağı çalışmalar gerçekleştirmekteler” ifadelerini kullandı.
YAPRAK SARMALARI BEĞENİLDİ
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, Malatya mutfağının gerçekten de çok özel olduğunu belirtti. Özellikle vegan yemekleri bakımından yaprak sarmaların önemine değinen Landrut, “Malatya'nın tarihi geçmişi yemek kültürünü de etkilemiş görünüyor. Malatya, oldukça zengin bir yemek potansiyeline sahip” diye konuştu.
Malatya mutfağına özgü yemeklerin tanıtımının ardından yemekler, misafir heyete ikram edildi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.