dore okulları
Malatya
02 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.52
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2421.7
  • BIST
    10045.74
  • BTC
    57368.16$

Adaylar hangi menfaate göre?!..


Adaylar hangi menfaate göre?!..
Kılıçlar resmen çekilmese de seçim startı verildi. Peki kim neye göre aday olacak? İşte isim isim o analiz...
Narin

2015 yılının ortalarında yapılacak olan Milletvekili Genel Seçimleri için adayların belirlenmesi adına çalışmalara da hız verilmiş durumda. Malatya özelinde Ak Parti yine seçimin favorisi olarak gösteriliyor. (Bu cümlemize diğer partilerden tepki geleceğinin bilincindeyim. Bu cümleyi herhangi bir etkileme çabası olarak algılamayın “maalesef sizin açınızdan da” durum böyle.)

MALATYA TİME / ANALİZ / MURAT ÇETİN

Önceki seçimlerde de defalarca ifade ettiğim gibi; Ak Parti'de ehliyet ve liyakatin ön planda tutulması gerekiyor. Ehliyetli ve liyakat sahibi insanların listelere alınmaması durumunda Malatya'da hezimet olma ihtimalini de düşünmek gerekiyor. “Falanca partiye oy vereceğim” diyenlerin yanı sıra, kararsız kalanların sayısı da azımsanmayacak kadar fazla. Bu kararsız seçmenleri saflarına çekmek isteyen partilerin, ehliyet ve liyakat sahibi insanları listelerine eklemeleri gerekiyor.

Yazının başında da belirttiğim gibi Ak Parti açısından olaya bakarsak, aday adayı olmaya namzet birçok insan var.Aldığımız bilgilere göre hali hazırdaki vekillerin yanı sıra adaylık başvurusu sürecinde bir çok insan; kimlik oluşturabilmek, gelecek için yatırım yapabilmek, hatta rant sağlayabilmek için ufak ufak kamuoyu oluşturma çalışmalarına başlamış durumda. Milletvekili olmak için işaret bekleyen, nabız yoklayan veya birilerinden “olur” almaya çalışanların sayısı da epey fazla.

Burada her birini tek tek yazamayacağız ama belirleyebildiğimiz ve kayda değer bulduğumuz isimleri analiz etmeye çalışacağız. “Yazdığımız isimlerin hepsi değerlidir ve vekil olabilecek kapasitededir” şeklinde bir yorum yanlış olur. Bizim buradaki amacımız kamuoyunu bilgilendirmek ve yöneticileri uyarmaktan öteye gitmez.

BÜLENT TÜFENKÇİ

Ak Parti Malatya İl Başkanı olan Bülent Tüfenkçi'nin karnesi Genel Merkez tarafından biliniyor. Mevcut milletvekilleri ve il başkanları temayül yoklamalarına dahil edilmemekte ve Ak Parti'nin adeti olduğu üzere ikinci yada üçüncü sıradan aday yapılmaktadır. Bugüne kadar durum böyle oldu. Bülent Tüfenkçi de bunun bilicinde olmalı ki; aday olacağını aylar öncesinden deklare etti. Bülent Tüfenkçi'yi gizliden gizliye destekleyen isim Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık. Gizliden gizliye diyorum çünkü Çalık'ın Tüfenkçi'yi istemediği gibi bir hava estirilmeye çalışılıyor. Biz bu durumu Büyükşehir Belediye Başkan Adayının belirlenmesinde de gördük. Öznur Çalık'ın Ahmet Çakır'ı istemediği söylentileri ortalıkta dolaşırken, bize gelen bilgiler Öznur Çalık'ın Ahmet Çakır'ın Büyükşehir adayı olarak belirlenmesi için elinden geleni yaptığı yönündeydi. Bizim gördüğümüz kadarıyla, Bülent Tüfenkçi İl Başkanlığı süresince Malatya Milletvekilleri içinde sadece bir vekilin sözünü dinledi. Diğerleri ne söylese söylesin, ne yaparsa yapsın; Tüfenkçi bunları “hava-civa” olarak algıladı. Fakat Öznur Çalık'ın her isteği ve her sözü, “Emrin başım üstüne” şeklinde karşılık buldu.

Vekiller arasındaki fikir ayrılıkları ve guruplaşmayı çözmek adına bir şey yapmayan Bülent Tüfenkçi; bu durumdan memnun bir görüntü sergiledi. Vekiller arasındaki ihtilafı çözmek için uğraşmadı. Sıkıntılı konuların hiçbirisinde inisiyatif kullanmadı. Belkide gelecek kaygısıyla, kimse ile kavgalı olmamak namına; hiçbir problem ile ilgili bir şey yapmadı.  Malatya'da yaşanan onca sorun ile ilgili hiçbir işlem yapmadı. Sıkıntılar ile uğraşmak, sorunları gidermek adına bir şeyler yapmak yerine; "sorun/sıkıntı yok" imajı vermeye çalıştı. Halktan kopuk bir görüntü verdi. Bu sebeple; Ak Parti Malatya Teşkilatı'nın seçimleri kazanmış olması Bülent Tüfenkçi'nin bir başarısı gibi görülmesi baştan sona yanlıştır. Çünkü Recep Tayyip Erdoğan gibi bir lider varken, il başkanının ne kadar katkı sağlayacağı aşikar. Tam aksine Bülent Tüfekçi katkı değil zarar vermiştir. Bülent Tüfenkçi'nin başkanlığı dönemindeki küçük bir örnek: Recep Tayyip Erdoğan Başbakan olduğu dönemde Malatya'ya geliyor, 100 bin kişiyi miting meydanına topluyor. Ahmet Davutoğlu Başbakan olarak Malatya'ya geliyor, aynı meydanda 3 bin kişiye sesleniyor.

İl Başkanı olarak elindeki metni dahi okumakta zorlanan Bülent Tüfenkçi'nin belkide kaderini değiştirecek bir konuyu elinin tersiyle itmesi, O'nun yöneticiliği ile ilgili önemli bir ipucu veriyor. Paralel Yapı'nın kurduğu kumpasla cezaevine gönderilen ve “Tahşiyeciler” diye adlandırılan insanların avukatı Bülent Tüfenkçi'nin ortağıdır. Kendisine konuyu biz söylediğimizde “Ben konuyu biliyorum” diyerek çok bilmişlik yapan, kim yada kimlerden korktuğu veya nasıl bir hesap içerisinde olduğunu bilmediğimiz bir şekilde; konuyu Genel Başkan'a iletmekten bile imtina eden bir il başkanıdır kendisi.

PROF. İBRAHİM GEZER

Geçmişi ile ilgili bir takım soru işaretleri olsa da, son yıllarda yaptıkları ile; toplumumuz nazarında "makbul insan" tabirine uyan isimlerden biridir İbrahim Gezer. Kamuoyu O'nu üniversiteden ve BİLSAM'dan tanır. Malatya'daki akademik çalışmaları her daim ses getirmiştir. Toplumdaki sorunlara duyarsız kalmayan, her kesimden insanların sorunları ile ilgilenen, birçok konu ile ilgili akademik çalışma yaparak bu çalışmaları Malatya ve ülkemizin hizmetine sunan bir kişi. En büyük artısı olarak gördüğümüz akademik yönü, bir yanıyla en büyük dezavantajı. Zira Ak Partinin akademisyenlere yeteri kadar değer vermediğini iyi biliyoruz (En azından Malatya'da durum böyle). Bu mantığa göre akademisyenler siyasette başarısızdır. Sessiz-sedasız insanlar başarısız, bağırıp-çağıran gürültü patırtı çıkaran isimler her daim başarılıdır. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun Profesör ünvanlı olması, bu seçimde bu anlayışı kırar diye temenni ediyoruz.

İbrahim Gezer ilk sınavını, büyükşehir belediye başkanlığı konusunda verdi. İyi bir performans sergiledi. Proje ve söylemleriyle, farklı bir vizyon çizdi. Ama onun Profesörlüğü lise mezunu Ahmet Çakır'ın siyasetine sökmedi. İbrahim Gezer'in akademisyen olması hasebiyle; günlük konuşmalarında ve demeçlerinde kullandığı dilin terimsel ağırlıklı olması, vatandaşlar ile sağlıklı iletişim kurmasına engel olmaktadır. Bu durum O'nun en büyük dezavantajı gibi görünüyor.

EMİNE  AKKURT

Ak Parti Malatya İl Kadın Kolları Başkanı olan Emine Akkurt, kadın kolları başkanlığındaki son dönemini yaşıyor. Mevcut şartlar altında, bir daha aynı göreve aday olamayacak. Bu sebeple, siyasi kimliğini milletvekili olarak sürdürmek istiyor. En büyük dezavantajı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık'la olan ilişkisi. Çünkü Çalık'la aralarının limoni olduğunu bilmeyen yok. Aynı şekilde eğitim durumu da pek iç açıcı gelmiyor. Emine Akkurt, geçtiğimiz günlerde bir anket yaptırdı. Millete, “Emine Akkurt'u milletvekili olarak görmek istiyor musunuz?” diye sordurarak bir ilke de imza atmış oldu. İl Başkanı Bülent Tüfenkçi ile koordineli çalışamadığı bilinen Emine Akkurt'un en büyük destekçisinin Ak Parti'nin sözü geçerli kadınlarından Güldal Akşit olduğu iddia ediliyor.

DOÇ. DR. İLHAN GEÇİT

Doç. Dr. İlhan Geçit, SSK Hastanesi başhekimi olduğu dönemde bütün Malatyalılar tarafından yakinen bilinen bir isimdir. Otoritesi, başarısı ve becerisi herkes tarafından takdir görmüştür. İnsana değer veren kişilerin başında gelir. Bu sebeple vatandaşlar tarafından çok seviliyor. Aynı şekilde meslek hayatında da başarılı bir isim olan İlhan Geçit, Van 100. Yıl Üniversitesi'nde görevine devam ediyor. Malatya İnönü Üniversitesi'ne geçiş yapmak isteyen Geçit, şimdilik bu amacına ulaşabilmiş değil.

Sivil toplum örgütlerinde aktif olarak görev alan Geçit, sosyal yönü ağır basan bir şahsiyet. Toplumun sorun ve sıkıntıları ile ilgilenmeyi, milletin derdi ile dertlenmeyi kendisine şiar edinmiş bir görüntüsü var. Bu yönü onun en güçlü yanı. Fakat bu durum kendisine siyasi arenada bir katkı sağlar mı? O konu muğlak. Geçtiğimiz yerel seçimlerde Battalgazi'den başkan aday adayı olmuş, ancak parti üst yönetimi içerisinde yeteri kadar destek bulamadığından bu amacına ulaşamamıştı. Çevresi hayli geniş olan İlhan Geçit, akraba ve yakınlarının bağımsız olarak seçime girmesi yolundaki telkinlerine “Ak Parti'ye ihanet edemeyiz, elini zayıflatamayız” diyerek bütün teklifleri reddetmişti. Birçok kişi; İlhan Geçit'in bağımsız milletvekili adayı olması halinde, rahatlıkla seçilebileceğini düşünüyor. İlhan Geçit, bugüne kadar milletvekili aday adaylığı gibi bir düşüncesi olduğunu açıklamış değil. Kanaatimize göre, birilerinden teklif bekliyor.

OSMAN TİMURTAŞ

Malatya Pütürgeli olan ve birkaç ay öncesine kadar Ak Parti Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Osman Timurtaş, Genel Merkez tarafından yakinen bilinen biri. Genç yaşına rağmen siyasette bir hayli yol alan Timurtaş, yurtdışı eğitimli ve 3 yabancı dil biliyor. Bunun yanı sıra Kürtçe ve Türkçe'yi de iyi konuşabiliyor. Açılım süreci ile ilgili konularda katkı sağlayabileceğini düşünüyoruz.  Sivil toplum kuruluşlarında kurucu ve üye olarak aktif görevler almış bir kişi. Bu yönüyle Malatya kamuoyu tarafından biliniyor ancak yine de bu konuda daha çok efor sarf etmesi gerekiyor. Zira Malatyalılar O'nu yeterince tanımıyor. Güven veren bir duruşu ve karizmatik bir yapısı var. Otuzlu yaşlarda çok genç olmasına rağmen hayli tecrübeli bir isim. Almış olduğu görevler bunun en büyük kanıtı. Ayrıca eğitimli ve donanımlı bir kişi. Türkiye'nin en iyi üniversitesi olarak kabul gören, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümünden mezun, Avusturya'da yüksek lisans yapmış. Genç ve donanımlı olması O'nun en büyük avantajı. Zira gerek Ak Parti Üst Yönetimi gerek Malatya Halkı gençliğe ve eğitime önem veriyor. Siyasette kirlenmemiş, halkın taleplerine cevap verebilecek bir donanıma sahip olan Osman Timurtaş'ın adaylığı sözkonusu olursa, Ak Parti'nin oy oranına katkı sağlayacağına inanıyorum. Geçtiğimiz yerel seçimde bütün aday adaylarının müracaat ettiği sevdiği ve saydığı bir kişi olan Osman Timurtaş için; siyasetle işi olan herkes "çıtası yüksek bir insan" gözüyle bakıyor. Kimbilir belkide gelecekte; Malatyalı Bakan talebini karşılayabilir. Zira mevcutlar içerisinde sadece Onda bu cevher var.

BAYRAM TAŞKIN

Yeşilyurt ilçe başkanıyken, milletvekilliğine aday olmak için tekrar aday olmadı. Has Parti döneminde Malatya Merkez ilçe başkanıydı. Yani Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Sayın Numan Kurtulmuş'un Malatyadaki ikinci adamıydı. Birazda buna güvenerek milletvekilliğine aday olduğu izlenimi ediniyorum. Tabii ki Numan Bey kendisi için bir şey yapar mı bilemem ama Bayram Taşkın siyasetin içinden gelmiştir. Çok fazla şansı olmamakla birlikte aday yapılsa kimse “Neden oldu?” demez diye düşünüyorum. Sessiz sakin gürültü yapmayı sevmeyen bir kişiliğe sahip olan Bayram Taşkın, bir iş olmuyorsa zorlamayan insanlardan biridir. Hizmet etmek için ısrarcı olmak gerektiğini birilerinin anlatması gerekiyor kendisine. Partisine ihaneti olmaz, dava arkadaşlarını satmaz. Çünkü; siyasetin içinden, Milli Görüş geleneğinden yetişen bir insan kendisi.

İHSAN KOCA

Milletvekilliğinden sonra teşkilatla ilişkisini hiç kesmedi. Adı tartışmalı mevzularda çok geçti. Ayrıca 2. dönem aday olmayınca, Malatya Milletvekili Öznur Çalık'ın gözyaşı döktüğü ender insanlardan biridir. Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık'ın İhsan Koca'yı yeniden milletvekili yapmaya çalışacağını düşünüyorum. Bununla birlikte amacına ulaşacağına fazla şans vermiyorum..

ŞANAL TOSUN

Bir önceki dönem Ak Parti 6.sıra adayı olan Şanal Tosun, sempatik ve muhabbeti bol bir insan. Bulunduğu konum itibariyle iyi bir çevre edinmiş birisi. Bu durumu vekil olması halinde Malatya ve Malatyalıların menfaatine kullanacağını düşünüyorum. Vekil olursa milletin içinden çıkmayacak gibi görünen bir isim. Ak Parti genel merkezinin iyi tanıdığı biri olan Şanal Tosun, yeniden kamuoyuna sorulmayacak biridir. Aday gösterileceğini düşündüğüm Şanal Tosun'un bu dönemdeki adaylık sırası biraz daha yukarılarda olabilir.

 

KEMAL OĞUZ

Önceki seçimlerde aday adayı olmuş ancak tercih edilmemişti. Genç yaşına rağmen hayli tanınan biri olan Kemal Oğuz, kenar mahallelerdeki insanların sıkıntılarıyla yakinen ilgilenen ve bu insanların sıkıntılarını gidermeye çalışan bir iş adamıdır. Bu yönüyle kısa zamanda dikkatleri üzerine çeken Kemal Oğuz, son zamanlarda Malatya'da pek anılmaz oldu. Malatya ve Malatyalılardan kopmamasıyla tanınan Kemal Oğuz'un bugünlerde Ak Parti Genel Merkezinde, adaylık ile ilgili çalışmalar sürdürdüğü gelen bilgiler arasında.

MÜNİR ÖLMEZTOPRAK

Eski milletvekili Münir Ölmeztoprak'ın, Sıtmapınar'da yaklaşık bir aydır açık olan bir bürosu var. Hergün onlarca Malatyalı'yı ağırlıyor burada. Ak Parti'nin bu kalabalığı görüp de “Gel adayımız ol” demesi durumunda, Münir Ölmeztoprak'ın bu talebi reddetmeyeceği iddia ediliyor. Ak Parti'den teklif gelmezse bağımsız olarak adaylığını açıklayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Sosyal medyada Münir Ölmeztoprak adına açılan sayfada; "25. Dönem Malatya Milletvekili Adayı" yazıyor. Fakat hangi partiden aday olduğu veya bağımsız mı aday olduğuna dair bir bilgi yok. Bu sebeple önceliğinin Ak Parti olduğu buradan teklif gelmemesi halinde diğer partiler veya bağımsız adaylık düşündüğü kanaatindeyim. Münir Ölmeztoprak'ı Türkiye kamuoyu ANAP dönemindeki tercihli oy sisteminde en fazla oy alarak milletvekili seçilen isim olarak hatırlıyor.  

EBUZER AYDIN

Malatyalı gazeteci ve sitemiz yazarlarından Ebuzer Aydın, aslen Pütürgeli olup Adıyaman Sincik doğumlu. Malatya İmam-Hatip Lisesini bitirdikten sonra Suudi Arabistan/ Riyad Muhammed Bin Suud Üniversitesinde eğitim görmüş. Önce Arap Dil Enstitüsünden sonrada Kuran İlimleri ve Tefsir Bölümünden mezun olmuş. Aynı zamanda yerel yayın yapan,  Zer tv Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Aydın, Arapça'yı akademik düzeyde ve anadili gibi biliyor.  “Yerel medyada en iyi Türkçe konuşan gazeteci” olarak, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den övgü ve ödül alan bir kişi. Sosyal yönü güçlü olan Ebuzer Aydın'ın, Ortadoğu'da geniş bir çevresi olduğunu iyi biliyorum. Adıyaman doğumlu olması hasebiyle Malatyada mukim olan yüz bine yakın Adıyamanlı seçmeni iyi bir şekilde temsil edeceğini düşündüğüm Ebuzer Aydın, geçtiğimiz yerel seçimde Ali Ekinci'nin Ak Parti'den kopardığı oyu geri getirebilecek bir kişi. Ayrıca, hakim olduğu Arapça ve Kürtçe dilleriyle çözüm sürecine de katkı sağlayacaktır. Bilgi ve birikimi hayli yüksek olan Ebuzer Aydın'la Ak Parti kendini daha iyi anlatacak ve oy oranını yükseltecektir.

Evet sevgili Malatyalılar, yukarıda analizlerini yaptığım isimler hakkındaki takdiri sizlere bırakıyorum. Aday adaylarının tercihi konusundaki yazılarımız önümüzdeki günlerde de devam edecek. Bugünlük son sözümüz şudur: Şahıslardan ziyade ülke ve il menfaatinin ön planda tutulduğu bir seçim yaşarız inşallah.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!