dore okulları
Malatya
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    64002.901$

Alişan HAYIRLI / Bir akademisyenin 36 yıllık Malatya hikâyesi

Alişan HAYIRLI yazdı...
Narin

Her başlangıcın bir bitişi, her çıkışın bir inişi, her hikâyenin bir sonu vardır.  Dile kolay, tam 36 yıl!

Ankara’dan Malatya’ya ilk gelişinde, taksicinin kendisini nasıl dolandırdığını gülerek anlatıyor. Malatya (İnönü) Üniversitesi’ne başladığı 1988 yılında, Malatya’ya ilk geldiğinde, Üniversitenin yeni yıl açılış törenine katılacaktı. Daha yeni Malatya’ya ayak basmıştı. Malatya merkezde bir taksiciye “Beni Halk Eğitim Merkezi’ne götürür müsün” diye sormuş… Hâlbuki 3-4 dakika yürüse törenin yapılacağı salona giderdi. Taksici dönmüş durmuş… Kötü bir anıyla başlıyor ama sonrasında tam bir Malatya aşığı ve sevdalısı oluyor. Bu yüzden aralıksız tam 36 yıl görev yaptı Üniversitede… Bütün akademik unvanlarına burada kavuştu. Aydınlı olmasına rağmen tam bir Malatyalı oldu. Kim bilir belki de emeklilik sonrası Malatya’da kalır. 

İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Kavruk’tan bahsediyoruz… 1 Nisan 2024 tarihi itibariyle 36 yıllık görev süresini tamamlayıp emekli oluyor. Bugün itibariyle İnönü Üniversitesi’nin en kıdemli akademisyeni… 

Bugün deprem sonrası iyice küçültülen mütevazı odasında ziyaret ettim Hasan Hoca’yı… Yüzünde akademik hayatını şerefiyle bitirmiş olmanın huzuru, ama ruhunda inanılmaz bir hüzün vardı. Acı tatlı akademik hayatının son bulmuş olmasından dolayı hem mutlu hem de kederliydi. Çünkü burası evi, öğrencileri çocukları gibiydi. Nasıl ayrılacaktı? Nasıl bırakıp gidecekti yuvasını, Malatya’yı? Çünkü Hasan Hoca, benim görüp görmediğim, duyup duymadığım akademisyenler arasında çalışmaya adeta taparcasına bağlıydı. 

Sanki çalışmak için yaratılmıştı. Çalışmayı ibadet gibi görürdü. Çalıştıkça mutlu olur, mutlu oldukça çalışırdı. Emeklilik hayatına nasıl alışacaktı? 

Yüzlerce akademisyen emekli olur, ayrılır ya da vefat eder. Hayatı kaleme alınacak kadar çok az hoca iz bırakmıştır. 

Hasan Hoca üniversitedeki akademisyenlerden bir akademisyen değildi. Bu iddiamı temellendirecek, ispat edecek sayısız veriye, canlı şahit olduğum bilgilere sahibim. Çünkü kendisini, 30 yıl kadar önce, ben Malatya Belediyesi’nde Basın Danışmanlığı ve Kültür Sanat Müdürlüğü yaptığım dönemden beri tanıyorum. Birlikte az mı projelerde ve programlarda çalıştık, koşturduk, nice eserlere imza attık. Sadece kendisi mi? Hayır… Bölümündeki bütün hocaları da Belediye ile müşterek çalışmaya sevk etti. İşte bu yüzden birçok programlar yaptık, kitaplar yayınladık, seminer ve paneller düzenledik. Malatya’nın değerleri olan yazar, gazeteci, şair ve kültür adamlarının hayatlarını gün yüzüne çıkardık, eserlerini kültür dünyasına kazandırdık. 

...

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN LÜTFEN BURAYA > TIKLAYINIZ. 

 

 

 

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!