Asıl için geçici memurları!

Asıl işi yapıyoruz ama halen “Geçici”yiz

MALATYA TIME / ÖZEL HABER
Ülkemizin kanayan yaralarından biri olan 4C'liler meselesiyle ilgili her geçen gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Yıllardır yapılan özelleştirmelerle birlikte ortaya çıkan 4C'liler meselesi siyasilerimizin özellikle seçim arifesinde en büyük kozlarından biri olarak geliyor karşımız. Aynı işi yaptıkları arkadaşlarından kat be kat az ücret alan 4C'liler aynı zamanda sosyal imkanlardan da yararlanamıyor. Kamu kurum ve kuruluşlarında, mühendis, tekniker, teknisyen gibi görevleri ifa eden özelleştirmeler sebebiyle özlük haklarını kaybetmişti. Bütün vasıfları elinden alınan 4C'lilerin 12 ay tam zamanlı çalışmaya rağmen “Geçici” statüsünden kurtulacakları günü bekliyor.
SİYASİLERİN VERDİĞİ SÖZLERİN TUTULMASINI İSTİYORLAR
Geçtiğimiz Ağustos ayındaki toplu sözleşmeler sonucunda çıkan ve Resmi Gazete'de yayınlanan 4C'lilerin 4B'ye geçirilmesiyle ilgili karar, onlar için bir umut olmuştu. Aradan geçen zaman zarfında iyileştirme bekleyen 4C'liler umutsuzluğa kapılmış durumda. Özelleştirmelerin halen devam ediyor olması bahanesiyle işleri sürüncemede bırakılan 4C'liler dün Memur-sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ı faks yağmuruna tuttu. Yüzlerle ifade edilen fakslarda verilen sözlerin yerine getirilmesi isteniyor. Sözlerin yerine getirilmesi için Ali Yalçın'ı göreve davet eden 4C mağdurları sorunların bitirilmesi için artık sözden çok icraat beklemeye başladı.
MEMUR-SEN'E FAKS YAĞMURU
4C mağdurlarının Memur-Sen Genel Başkanı'na gönderdikleri fakslarda şu ifadelere yer verildi:
“Sayın BAŞKAN;
Çoğunluğumuz, dönem dönem adı değişmiş KPSS,DMS,DİS gibi sınavlarda başarılı olarak, kamu kurum ve kuruluşlarında, mühendis, tekniker, teknisyen gibi görevleri ifa edip deneyim kazanmış, daha sonra ise özelleştirme sebebiyle özlük haklarını kaybedip, geleceği ve yazgısı ellerinden alınarak vasıfları görmezden gelinen, kendini güçsüz, herhangi bir alanda etkinliğinin kavranabilir ya da tutarlı bir anlam taşımadığı ve de yaşamının anlamsız olduğu düşüncesi ile karamsar ve mutsuz bırakılmış, hem 12 Ay çalışıp hem de GEÇİCİ diye adlandırılan trajikomik duruma hapsolmuş #TAMZAMANLİ4CPERSONEL'leriz..
Ancak 2015 yılı Ağustos ayında sonuçlandirilan Toplu sözleşme sonucu çıkan 36/2 Maddesi sonucu 4/b statüsüne getirilmeleri ile ilgili karar çıkması ve akabinde Resmi Gazetede yayınlanması hepimizde umut oluşturmuştu. Gerek Toplu sözleşme sonrası Dönemin ÇSG Bakanı Sayın Faruk Çelik' in bu kararların "Yasama dönemi başlayınca" uygulamaya konulacağına dair medyaya verdiği beyanlar, gerekse Kral FM de Sayın Başbakanımızın, sorulan soru üzerine. Meclis açılınca bu konunun gündeme alınacağına dair ifadeleri umudumuzu perçinlemişti.
Kaldı ki yine 4C'lilere kadro verilmesine engel olarak görülen Özelleştirmelerin devam ettiği koşulu, Özelleştirilen kuruluşlardan 4/C'ye geçiş süresi olan 2 yıl şartı kaldırılarak süresiz hale getirilmiş ve Sayın Faruk Çelik' in ifadesiyle özelleşen kurumlarda çalışan işçilere iş garantisi verilerek 4/C ye geçirilen personel sayısı azalmış ve mevcut 4/C liler için kadro yolu açılmıştı. Ya da biz öyle zannetmiştik..
Sn BAŞKAN;
Şuan geldiğimiz nokta, Yargıtay kararıyla asıl işi yaptığı kararı verilmesiyle kadro yolu açılan Taşeron' a tarih verilirken, Danıştay Kararıyla Memur asıl işi yaptığı sabit, Kanun hükmündeki Toplu Sözleşmede Karar altına alınmış ve Siyasilerce sözler verilmiş bizler hakkındaki belirsizliğin devam etmesidir. Kadrosu elinden alınan bizler, kadrosuzluğun ne demek olduğunu en iyi bilenleriz ve bu ülkede Taşeron dahil kimsenin kadrosuz çalışmasını istemeyiz. Bizi hayal kırıklığına sevk eden Sendikal örgütlenme içinde olan bizlerin bunun karşılığını almamız olmasıdır. Beklentimiz, Basın sekreteri olduğunuzdan bu yana takip ettiğimiz ve çabalarını gördüğümüz sizin ve yetkili Sendika olarak Memursen Konfederasyonunun somut sonuçları olacak girişimlerde bulunarak artık 4/C sorununun kalıcı olarak ortadan kaldırılması EKK, KPDK ve Toplu sözleşme konusu olmaktan çıkarılmasıdır.
Saygılarımızla
#TAMZAMANLİ4CLİLER
17/02/2016”
Taleplerini zikrettiğimiz 4C'lilerin ne demek olduğunu ise SGK'nın sitesinden alarak yayınlıyoruz. Devletin resmi kurumu SGK, 4C'lileri şu sözlerle tanımlıyor: Kısaca; TC Emekli Sandığı'na bağlı, devlet memurları. Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesinde “Kamu hizmetlerinin (a) Memurlar,(b) Sözleşmeli Personel, (c) Geçici Personel ve (d) İşçiler tarafından” yürütüleceği belirtiliyor.
4'üncü maddenin c fıkrasında geçici personelin tarifi veriliyor: “Geçici personel, bir yıldan daha az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Bakanlar Kurulu'nca karar verilen görevler ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kişilerdir.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.