dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64050.686$

Askerimizin minik yardımcısı yolda


Askerimizin minik yardımcısı yolda
Ülkemizin son 40 yılında yaşanan terör olaylarında binlerce ocağa ateş düştü. Son dönemde, ülkemizin silahlı kuvvetlerinin yaptığı operasyonlarda tuzaklanmış el yapımı patlayıcılar sebebiyle yaşanan şehit ve gazi haberlerin duydukça yüreklerimiz bir kez daha yanıyor. Teröristlerin kaçarken tuzakladıkları el yapımı patlayıcılarla mücadele için her geçen gün yeni bir icat çıkıyor piyasaya. İşte bu icatlardan birini de Mehmet Candaş üretti.
Narin

HABER MERKEZİ / MALATYA

TÜBİTAK Bilim Ödülü'ne layık görülen AKA Robot Projesi, şehit ve gazi haberlerinin daha da azalmasına sebep olacak gibi görünüyor. Örümcek Robotu tasarlayan Mehmet Candaş  projesiyle ilgili bilgiler verdi. Projenin, örümcek ve paletli olmak üzere iki adet robottan oluştuğunu belirten Mehmet Candaş , “Tankımızın çalışma prensibi, üzerinde bulunan alkol, LPG (propan),  hidrojen ,  alev,  ses,  hareket, sıcaklık,  nem,  karbon monoksit ve havanın kalitesini ölçen sensörler ile bu sensörlerden yapılan ölçümler, pilotuna sanal ortamdan grafik şeklinde  anlık değişimler olarak bildirebilme özelliğine dayalı.” dedi.

aaa1

 “Robotumuzun bu özelliği sayesinde özellikle Afrin gibi sıcak temasın yaşandığı bölgelerde askerimize karşı kurulan tuzaklardaki bilgileri verip, askerimize zarar gelmesini önleyecektir.” diyen Candaş, “Ayrıca içinde bulunan bir adet küçük örümcek robot sayesinde paletli aracınızın göremediği yerlere dar alanlara bacaklı yapısı sayesinde zorlanmadan rahat bir şekilde  yüklenen görevi yapabilmektedir. Her iki robot Ar-Ge aşamasında olmakla birlikte hem bluetoooth ile 50 metreye kadar ve wifi ile de üzerine eklenebilecek olan mobil modem sayesinde internetin olduğu her yerde sınırsız mesafede kontrolü sağlanabilmektedir. Bu proje, özellikle son Afrin Operasyonu'nda askerlerimize zarar verilmesini önlemek amacıyla startı verilen “Robot asker projesi” için tasarlanmıştır. Projemiz savunma sanayi Müsteşarlığı Proje Müdürü sayın Yusuf Hakan Özbilgin tarafından da takip edilmektedir. Şu anda özel sektörde bir fabrikada işçi olarak çalışıyorum. Bu projenin olgunlaşmasında inovasyona  önem veren ve başarılı olmasında ve TÜBİTAK ödülü almamda emeği büyük olan genel müdürümüz  sayın Erkan Gölgeli'ye ve projeme destek veren Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkililerine teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

aaa2

Mehmet Candaş Kimdir?

Malatya 1991 doğumlu olan Mehmet Candaş, İlkokulu  Körmolla İlkokulunda okudu . Orta okulu Hidayet Orta Okulunda okuduktan sonra çalışmalarına bir adım bir kapı açması adına Yunus Emre endüstri meslek lisesinde kaynak teknolojileri bölümünü  okudu. Daha sonra yine mesleği   ile alakalı olduğu için Kastamonu Üniversitesi  Makina ve Kaynak Teknolojileri alanını okudu. Mezun olduktan bu güne dek hep özel sektörde  işçi olarak çalışan candaş, Şu an da Malatya organize sanayi bölgesinde özel bir firmada işçi olarak çalışmaktadır. Özellikle son günlerde gündemde olan robot asker projeleri alanında da devam eden çalışmaları bulunmaktadır. Bu çalışmalar Tübitak tarafından dikkate değer bulunarak ödüle layık görüldü. Halen savunma sanayi Müsteşarlığı proje müdürlüğü tarafından çalışmaları takip edilmektedir.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!