dore okulları
Malatya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2308.9
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70687.85$

Ayasofya için son söz! Müze kararı iptal


Ayasofya için son söz! Müze kararı iptal
Ayasofya'nın müze statüsü kaldırıldı ve ibadet yolu açıldı. Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya’yı müze yapan 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştay'ın karar gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu ve cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu kaydedildi.
Narin

HABER MERKEZİ-İSTANBUL 

Danııştay 10'uncu Dairesi, Atatürk tarafından imzalanan Ayasofya'yı müze yapan 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını oy birliğiyle iptal ederek, ibadete açılması önündeki engeli kaldırdı.  Böylece bugüne kadar çıkarılan kararnamelerin de iptal yolu açılmış oldu. Ayasofya'nın bir bölümü 1994 yılından beri ibadete açık ve 5 vakit ezan okunuyor. Caminin müftülük tarafından atanan kadrolu imamı da bulunuyor.

BARİYERLİ ÖNLEM ALINDI

Ziyaretlerin devam ettiği Ayasofya'nın çevresi öğleden sonra tedbir amacıyla bariyerlerle çevrildi. Kamyonetlerle getirilen bariyerler ekipler tarafından Ayasofya çevresine yerleştirildi.

DANIŞTAY'IN KARARI ŞÖYLE: 

Danıştay'ın karar gerekçesinde “Ayasofya'nın, statüsü muhafaza edilerek hukuk düzenimizle güvence altına alınan, özel hukuk tüzel kişiliğini haiz mazbut vakıf niteliğindeki Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı'nın mülkiyetinde olduğu, Ayasofya'nın, vakfedenin iradesi gereği sürekli şekilde cami olarak kullanılması için toplumun hizmetine sunulduğu, bedelsiz olarak kamunun istifadesine terk edilmesi yönüyle hayrat taşınmaz niteliği taşıdığı, tapu belgesinde de cami vasfı ile tescilli bulunduğu” vurgulandı.

Kararda şu ifadeler yer aldı:

* Vakıf senedinin, hukuk kuralı etki, değer ve gücünde olduğu, vakfedilen taşınmazın vakıf senedindeki niteliğinin ve kullanım amacının değiştirilemeyeceği, bu hususun tüm gerçek ve tüzel kişilerle birlikte davalı idare için de bağlayıcı olduğu Devletin, vakıf varlığının, vakfedenin iradesine uygun olarak kullanılmasını sağlama yönünde pozitif yükümlülüğü, vakıf mal ve hakları ile ilgili olarak vakfedenin iradesini ortadan kaldıracak şekilde müdahalede bulunmama yönünde de negatif yükümlülüğünün bulunduğu kuşkusuzdur.

Danıştay'ın kararı şu sözlerle sona erdi:

 Bu durumda, Türk hukuk sisteminde kadimden beri korunarak yaşatılan Vakfa ait taşınmaz ve hakların vakfiyesi doğrultusunda istifadesine bırakıldığı toplum tarafından kullanılmasına engel olunamayacağı, vakıf senedinde sürekli olarak tahsis edildiği cami vasfı dışında kullanımının ve başka bir amaca özgülenmesinin hukuken mümkün olmadığı sonucuna varıldığından, bu hususlar dikkate alınmaksızın Ayasofya'nın cami olarak kullanımının sonlandırılarak müzeye çevrilmesi yönünde tesis edilen dava konusu Bakanlar Kurulu Kararında hukuka uygunluk görülmemiştir.

Y_15

BAŞKAN GÜDER'DEN AYASOFYA AÇIKLAMASI 

Malatya'nın Battalgazi İlçesi Belediye Başkanı Osman Güder, Danıştay 10'uncu Dairesi'nin Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu'nun iptal kararı hakkında yazılı açıklama yaparak, karar ile birlikte Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasının önündeki engelin kaldırılmasının Türkiye ve tüm İslam alemine hayırlı olması temennisinde bulundu.
Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, tüm dünyanın yakından takip ettiği Danıştay 10'uncu Dairesi'nin “Ayasofya” kararı için yazılı bir açıklama yaptı. Kararın yerinde bir karar olduğunu belirten Başkan Güder, bu karar ile birlikte 86 yıl sonra Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasının önündeki engelin kaldırıldığını belirtti.

V_15

"HAYIRLI OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM"
Danıştay'ın gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğunu belirten Başkan Güder, “Bilindiği üzere Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay'a dava açılmıştı. Görülen davada Danıştay 10'uncu Dairesi, kararını bugün açıkladı. Tüm dünyanın da yakından takip ettiği dava sonuçlandı ve Danıştay, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Bu karar ile birlikte 86 yıl sonra Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasının önündeki engel kaldırıldı. Ayasofya'da Kur'an da okunur, namaz da kılınır. Buna ancak ve ancak aziz milletimiz karar verir. Ayasofya cami olarak turistler tarafından ziyaret edilmeye devam edilebilir. Sultanahmet'te olduğu gibi. Kararın tüm ülkemiz adına hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!