dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    34.98
  • ALTIN
    2325.7
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70878.42$

Badem talebi patladı


Bademin Malatya'da yetişen uyumlu bir bitki olduğunu söyleyen İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Tursun, “Özellikle de son birkaç yıldır bizdenmüthişbir badem fidanı talebi var, yetiştiremiyoruz” dedi.
İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Tursun, bademin Malatya'da yetişen uyumlu bir bitki olduğunu ifade ederek 'Özellikle de son birkaç yıldır bizdenmüthişbir badem fidanı talebi var, yetiştiremiyoruz' dedi.
Narin

HABER MERKEZİ/MALATYA 

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Tursun, bademin Malatya'da yetişen uyumlu bir bitki olduğunu ifade ederek “Özellikle de son birkaç yıldır bizdenmüthişbir badem fidanı talebi var, yetiştiremiyoruz” dedi. Malatya'da kayısıya en güzel alternatiflerin badem ve ceviz gibi kültür bitkileri olduğunu söyleyen Tursun, “Badem Malatya toprağını çok seviyor. Malatya'ya çok uyumlu bitkilerden bir tanesi. Özellikle de son birkaç yıldır bizden müthiş bir badem fidanı talebi var, yetiştiremiyoruz. O yüzden bu sene biraz daha fidanyetiştirerek insanlara dağıtmaya çalışacağız. Bunun yanında diğer bitkileri de bizim fakültemizdeki deneme bahçelerinde yetiştiriyoruz. Burada çok da güzel ürün alınıyor” şeklinde konuştu.

TÜM BİTKİLER YETİŞİYOR
Malatya'nın tarım ve ziraat konusunda bazı tropik bitkiler hariç bütün bitkilerin yetiştirildiği bir il olduğunu kaydeden Tursun, “Malatya'da ekonomiye baktığınız zaman insanların yüzde 50'ye yakın bir kısmı tarımla uğraşıyor. Malatya'da ekonominin yüzde 80'i tarıma dayalıdır. Bugünmüteahhitlerede sorsanız, araba galericilerine de sorsanız onlarda kayısıdan para kazanıyorlar” dedi.

ÜRETİMDE MALATYA FARKI
Malatya'nın hayvancılık konusunda da Doğu Anadolu Bölgesi'nin merkezi olduğunu belirten Tursun, “Küçükbaş,büyükbaş ve kanatlı konusunda, tavuk hindi gibi kümes hayvancılığı konusunda da Malatya Doğu Anadolu'nun hatta Türkiye'nin önde gelen yerlerinden bir tanesidir. Tavuk yetiştiriciliği olsa belki çoğu kimse bilmez ama Türkiye'de ilk beşe giren ilk üçe girenillerden bir tanesi Malatya olur. Eğer çevre illeri gezerseniz her yerde tavuk çiftliklerini görürsünüz. Bu da Malatya'ya 2-3 yıl boyuncaverilen destekle oldu. Bukonudada bengerçektenyöneticilere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

EN BÜYÜĞÜ MALATYA'DA
Malatya'nın hayvancılık, sebzecilik ve meyvecilik konusunda potansiyelinin yüksek olduğunu dile getiren Dekan Tursun şunları söyledi: "Türkiye'nin en büyük şeker fabrikalarından bir tanesi Malatya'da ve aktif halde.Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş veMalatya'dayetiştirilenşekeri işleyen bir fabrikamız var. Yine balıkçılık konusunda Türkiye'de üçüncü sıradadır. Son birkaç yıldır bu şekildeydi. Dört seneyi aşkın bir süredir buradayım daha öncesinden deMalatya'yıbiliyordum. Hekimhan'agittiğiniz de cevizin,Arapgir'deüzümün, Doğanşehir'e gittiğiniz zaman elmanın, Malatya merkeze geldiğinizdekayısının, Yeşilyurt'a gittiğiniz zaman kirazınolduğunuve bunların Türkiye'nin en güzel en kaliteli meyveler yetiştirildiği bir bölge olduğunu görüyorsunuz.”

Ziraat Fakültesinin ileride Türkiye'de merkez olacağını da umduğunu dile getiren Tursun, “Rektörümüzün verdiği destek için ben hocamıza da teşekkür etmek istiyorum. İleriyedönükburanın çok farklı birfakülte olacağına ben canı gönülden inanan bir insanım” şeklinde konuştu.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!