dore okulları
Malatya
02 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.36
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2399.5
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59261.61$

Bakan Kirişci duyurdu: Çiftçinin pazarlama kaygısı olmayacak!

Bakan Kirişci duyurdu: Çiftçinin pazarlama kaygısı olmayacak!
Malatya son dakika haberi: Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “İş Dünyası İstişare Toplantısı”nda gündemi değerlendirdi. "6 Şubat’ta peş peşe bu depremleri yaşadık" diyen Bakan Kirişci, ardından gelen, Malatya'yı da etkileyen, sel felaketine dikkat çekti. Deprem ve sel felaketlerinden etkilenen iller hakkında bilgi veren Bakan Kirişci, çiftçinin ürettiği ürünle ilgili pazarlama kaygısının olmayacağını açıkladı.
Narin

Malatya son dakika haberi: Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Malatya'yı da ağır yaralayan felaketler hakkında bilgiler verdi. Bakan Kirişci: "6 Şubat’ta peş peşe bu depremleri yaşadık. Üç tane deprem, Kahramanmaraş, Pazarcık, Elbistan ve Hatay olmak üzere üçü de gerçekten hem büyüklük bakımından çok şiddetli hem derinliği olabildiğince sığ ve bundan dolayı da bizim tanımımız değil, bizim dışımızdakilerin de kara meydana gelen asrın demekle doğru değil, belki yüzlerce yılın bir ilk denilebilecek depremi yaşandı. 11 ilimizde bu deprem bütün şiddetiyle görüldü. Türkiye hissetti. Beş yüz metre uzunluğunda fay kırıkları oluştu, sınırımızı aştı. Suriye başta olmak üzere güneyde Mısır’a kadar, kuzeyde de Gürcistan’a uzanan bir deprem olduğunu bütün dünya gördü. Ülkemizde on dört milyon gibi nüfusumuzun yüzde on yedisine tekabül eden önemli bir kitle doğrudan etkilendi. Yüz on bin kilometrekarelik bir alan bundan etkilendi. Bundan dolayı da öyle bir tarafta karın yağdığı, bir tarafta yağmurun, bardaktan boşanırcasına düştüğü bir dönemde bu mücadelenin ilk günleri geçirilmiş oldu. Bugün 43 günü geride bıraktık. Tabii yaralar hızla sarılmaya çalışılıyor” diye konuştu.

3 İLİ ETKİLEDİ 

Yağışların şu son günlerinde tabii ki 14 ve 15 Mart günü bir de Şanlıurfa'da, Adıyaman'da kısmen de Malatya'da üç ilimizde aşırı yağışların getirdiği sel ve taşkınlar yaşandığını dile getiren Kirişci, 19 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. 

 "ÇİFTÇİNİN ÜRETTİĞİ ÜRÜNLE İLGİLİ PAZARLAMA KAYGISI OLMAYACAK"

Yıllarca hep planlı üretimi konuştuklarını belirten Bakan Kirişci, ”Ürün fazlası veya ürün eksiliği gibi bir sürecin yaşanmaması için bizim mutlaka belirli çalışmalar yürütüyor olmamız lazım. Dolayısıyla hiçbir çiftçimizin bir pazarlama sorunu yaşamaması gerekiyor. Üretecek, o neyi üretmesi gerektiğini biz onlara paylaşacağız. Bunu ürettikten sonra da artık pazarlamayla ilgili en ufak kaygısı olmayacak. Bizim bu düzenlemeyle aslında muradımız, geldiğimizden günden itibaren sıklıkla dile getirdiğimiz bakanlığının da mottosu haline gelmiş, sen üret yeter diyoruz. Üretici sadece üretimle ilgilenecek, geri kalan kısımları konusunda, mutlaka karşılanmış bir şekilde düzenlenmiş olacak” dedi.

DEPREMLERİN MALİYETİ NE KADAR?

Kahramanmaraş merkezli ve daha sonra da Hatay Defne merkezli depremle ilgili de Türk ekonomisine maliyeti konusunda bir raporu Cumhurbaşkanlığı strateji ve bütçe başkanlığımız takip edebildiyseniz paylaştığını dile getiren Bakan Kirişçi,” Buna göre 7.7 ve 7.6 şiddetinde bu depremlerin 11 ilimizde bir yıkıma sebep olduğunu görebiliyoruz. Yani bu rakamlara da artık yansımış durumda. Şöyle ki ekonomimize maliyeti ilk belirlemelere göre değerli arkadaşlar 103 milyar dolar. Bu yaklaşık 2 trilyon lira. Bu iki 2 trilyon lira ne demek? Bu 2 trilyon 2023 yılı bizim milli gelir hedefimizin yüzde dokuzuna tekabül ediyor, bunu herkesin bilmesi lazım. Herkes bu rakamın büyüklüğünü bir öncellikle bilmeli” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ-ADANA 

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!