dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.60
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2504.2
  • BIST
    9471.13
  • BTC
    64443.34$

Bayramoğlu: Biz neden Amerika'da bir pay sahibi olmayalım?


Bayramoğlu: Biz neden Amerika'da bir pay sahibi olmayalım?
Narin

HABER MERKEZİ MALATYA TİME

Malatyalı işadamlarına ABD yatırım imkanı anlatıldı. Türk Amerikan İş Adamları Derneği (TABA AmCham)Başkanı Ali Osman Akat, Yüksek İstişare Kurulu Başkanı B. Ali Bayramoğlu, TABA Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Sanlı, MİAD Malatya temsilcisi İlhan Şahintürk, MİAD Genel Sekreteri Hakan Odabaşı, Malatya Time Yönetim Kurulu Başkanı-Gazeteci Murat Çetin Malatya'ya geldiler. Türk Amerikan İş Adamları Derneği ve MİAD tarafından sanayicilere Amerika'da yatırım imkânı sunulması için yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verildi. Toplantıda Yüksek İstişare Kurulu Başkanı B. Ali Bayramoğlu konferans verdi.

1004_211

TOPLANTIYA KATILANLAR

MTSO 15 Temmuz Şehitler Meclis Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Vali Aydın Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Türk Amerikan İş Adamları Derneği - Amerikan Ticaret Odası Türkiye ( TABA-AmCham ) İstişare Yüksek Kurulu Başkanı Bayram Ali Bayramoğlu, TABA Genel Başkanı Ali Osman Akat, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, MTSO Meclis Başkanı Hasan Özkan ile TSO üyeleri, iş adamları katıldı. 

1005_115

SADIKOĞLU: GİTMEDİĞİN VE BİLMEDİĞİN YER SENİN DEĞİLDİR

TOBB Yönetim Kurulu üyesi ve MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu konuşmasında; “ 80 trilyon dolarlık dünya ekonomisinde her geçen gün ticaret dengeleri ve oranlar ülkelere göre değişiyor ve gelişiyor. Konumlar, ortaklıklar birlikte hareketler, ülkelerin birbirleri ile olan diyaloglarını güçlendiriyor ve ticaret hacimlerini gün geçtikçe arttırıyor. ‘Bugün bize gitmediğin ve bilmediğin yer senin değildir. ‘ anlayışıyla Amerika ile olan diyaloglarımızı güçlendirmek, var olan ticaret hacmimizi daha da yukarıya çıkarmak adına bu toplantıyı tertip ettik. Toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim. Toplantının şehrimiz ve hedeflerimiz noktasında amacına ulaşmamasını diliyorum. “ açıklamalarında bulundu.

1009_25

ALİ OSMAN AKAT: AMACIMIZ TÜRK-AMERİKAN TİCARETİNİ DAHA YUKARILARA TAŞIMAK

Daha sonra konuşan Türk Amerikan İş Adamları Derneği (TABA AmCham) Genel Başkanı Ali Osman Akat; “ Burada bulunuş sebebimizin ilk başlangıcı rahmetli Özal'dı. Kendisi derneğimizin kuruluşu ve Türk Amerikan iş birliğinin referans noktası olarak bizleri işaret etti. 33 sene önce bu yolda derneğimizi kurdurdu ve 3 sene içinde de biz Türk Amerikan iş adamları derneği olarak Amerikan Ticaret Odasının Türkiye Temsilciliğini aldık. Türk-Amerikan ilişkilerinde referans merkezi olarak çalışıyoruz. Amacımız Türk-Amerikan ticaretinin şuanda bulunan seviyesinden çok daha yukarılara taşımak. Amerikan firmaları senelerdir Türkiye'de yatırım yapıyor. Bu yatırım yapan firmalar Türkiye pazarından en üst seviyede pay sahibiler. Biz bu şekilde neden Amerika'da pay sahibi olmayalım? Amerikan ekonomisinden neden gerekli payı almayalım diye düşünüyoruz. Bu proje ile hem Malatya hem Türk sanayisine katkı sağlamak için çalışmalar yürütüyoruz. “ dedi.

1007_36

BAYRAMOĞLU: ŞEHRİN GÜÇLERİ SAMİMİYET İÇİNDELER

TABA İstişare Yüksek Kurulu Başkanı Bayram Ali Bayramoğlu: “ Bir şehre gittiğinizde şehrin çeşitli erkleri, güçleri vardır. Vali, belediye başkanı, oda başkanları, STK başkanı gibi güçlere gittiğinizde o insanların enerjisi, güler yüzü ve samimiyeti varsa o şehrin geleceği vardır. Bu saydığım insanlar Malatya'da büyük bir samimiyet içinde.  Bunu paylaşmak istiyorum ve yüklerinin de ağırlaştığını hatırlatmak istiyorum. Sayın başkan görevini kısa süre sonra devredecek. Ancak görevini devretmesi demek, başkanın iş hayatındaki tecrübelerini ve yaşadıklarını unutacak anlamına gelmiyor. Tam tersine Türk toplumunun en çok ihtiyaç duyduğu kişi konumuna geliyor. Hayat tecrübesini insanlarla paylaşacak.

1002_587

 BAYRAMOĞLU MARKA VURGUSU YAPTI

TABA İstişare Yüksek Kurulu Başkanı Bayram Ali Bayramoğlu ‘Bir ürünü eğer marka yapmak istiyorsanız, onu ucuzlatarak marka yapamazsınız' diyerek bunun dünyada örneğinin olmadığını söyledi. Bayramoğlu, “Eğer bir ayakkabı alıyorsanız onun marka değeri olması için onun üzerinde bir marka fiyatı vardır. Biz bütün markalarımız ve hizmetlerimizi ürünlerimize hep aşağıya doğru çekersek, rekabet yaparak biz ayakta kalacağımızı zannedersek çok büyük bir hata yaparız. En sonunda da gider duvara toslarız. Öğlen Hacıbaba'da yemek yedim. Fiyatlara baktım. Normal tüketici gözüyle bakarsanız fiyatlar çok keyifli. Ama üretici gözüyle bakarsanız keyifli değil. Bu ve benzer birçok yerin olması gerekiyor ki yabancılar gelsin ve bölge kalkınsın. İş adamları nasıl birbiriyle entegre şekilde çalışıyorsa bölgenin de birbiriyle entegre olması birlikte çalışması lazım. Malatya çalışıyorken Elazığ'da birlikte hareket etmeyi bilmeli. Birlikte hareket etmeyi bilmeli ki o makro ölçeğin içerisinde birlikte pastayı paylaşabilme imkânları olabilirsin” ifadelerine yer verdi. 

1003_428

"EKONOMİK VERİLERE BAKTIĞIMIZDA FARK GÖRÜYORUZ"

Türkiye'nin ekonomik büyümesini dış ticaret kaynaklı büyüttüğünü ifade eden Bayramoğlu, “Türkiye, dış ticaret hacmini yaklaşık 400 milyar dolarlara çıkarttığı zamanları olmuş, son veriler de yine bu sayı yakalamış. Dış ticaret yaptığımız ülkelerin yüzde 60'a yakını AB üye ülkeleri, yüzde 25'i Ortadoğu ve Arap coğrafyası. Geriye kalan kısım ise Uzak Doğu ve Uzak Batı. Ama dünyanın ekonomik verilerine baktığınız zaman daha farklı şeyler söylüyor bize. Amerika diye bir kıta var. Sadece Amerika Birleşik Devletleri dünyanın dörtte birini üretiyor." diye konuştu. 

"MARKA SIKINTIMIZ VAR"

“Ekonomimizi büyütmek için yeni pazarlara girmemiz gerekiyor. Amerika, Çin, Japonya uzak diyerek ülkeyi geliştirme şansına sahip değilsiniz. Her şeyden önemlisi bu şekilde marka oluşturma şansına sahip değilsiniz. Maalesef marka sıkıntımız var. Türkiye'nin marka değeri yüksek en önemli ürünü nedir diye sorsam verecek cevabımız bile çok az olur. Herkes THY der. Neredeyse pilotlarının yarıya yakını yabancı olmuş durumdadır ve bu bir marka değeri değildir. Marka değeri dağıtılmış pazarlarla tüketilen ürünlerle ve o yerelde üretim serisi olan markalar olur. Malatya'da tekstil sektöründe hiç marka olamadık. Biz takım elbiseyi hala 40 Dolar'a satıyoruz. Ama İtalya, İspanya, Fransa marka değerlerini 3bin-4bin dolardan satıyor. Türkiye'de her bir yatırımcının büstünün dikilmesi gerekiyor. “

1006_61

"AMERİKA'YA YATIRIM YAPIN"

“Biz ısrarla Amerika'ya yatırım yapmaya teşvik ediyoruz. Çünkü oralarda olursak ve oralarda büyürsek, oraların imkânları ile yatırım aparsak, cebimizden başka bir şey çıkmadan dünya markası olmak için çalışarak, oradaki vatandaşları da Türkiye'ye yatırıma çekme imkânımız olur. Yoksa burada oturarak, yabancı ülkelerden kimse ülkemize yatırım için gelmez. Bu insanlar ülkemize sadece gelir ve gider. Ama bize kalıcı yatırım lazım. Malatya'ya turist gelmiyor diyorsunuz. Oradan Türkiye'ye gelmemelerinin nedeni Türkiye'yi hala bilmemelerinden kaynaklanıyor. Türkiye'yi Afrika Ülkesi zannedenler var. Gördükleri filmlerden etkilenip bu düşünceye sahip olan insanlar var. Bunu değiştireceği ve Amerika'ya gidip ülkemizi anlatacağız. Yalnız başınıza da gidip oraya yatırım yapabilirsiniz. Ancak bu şekilde çakıl taşı olarak kalırsınız. Çeşitli sorunlarla baş başa kalma durumunuz olabilir. Ama siz 500-1000 tane çakıl taşını bir araya getirip, o çakıl taşlarından koskoca bir kaya kütlesi halinde oraya giderseniz, eliniz daha fazla güçlenir. “

"DAİMİ FUAR ALANIMIZ VAR"

“En önemli sektörlerden bir tanesi savunma sanayisi. Uluslararası pazarda satamıyoruz. Malımıza Madeın USA yazarız ve pazarda satarız. Sadece yatırımcılara planlama yapmıyoruz. Daimi bir de fuar alanımız var. Oralarda üretim yapan bütün firmaların her türlü ürünlerinin 365 gün sergilenen bir daimi fuar alanı var. Amerikalı bu fuar alanına geldiğinde hem kendi alanı hem de ilgi alanı olan başka insanları size gönderiyor. Küçük ve orta boy işletmeler için kurulan yerler de vardır. “

103_109

"KALICI MARKA OLMAYI BAŞARAMAZSANIZ YOK OLURSUNUZ"

“Marka olmak ve kalıcı marka olmak son derece önemli bir şeydir. Türkiye olarak cep telefonu ile 93 senesinde tanıştık. İlk cep telefonu markaları o zaman Ericson ve Nokıa idi. Şimdi ise Ayfon ve Samsung, Huawei marka cep telefonları var. Bu saydığımız markalar geçmişte yoktular ve teknolojiyi takip ettiler. Yarın teknolojik değişimi devam ettiremezlerse bunlarda unutulacak ve silinecek. Kalıcı olmak gerekiyor. İşte biz de yeniler olarak o pazarın içine girebileceğimiz bir yol izliyoruz. Uluslararası marka olmak istiyorum diyeceğiz.. Bu piyasanın şartları çerçevesinde yatırım yaparak, kendimi geliştirmekte hala çok heyecanlıyım ve gecemi gündüzüme katıyorum demeliyiz. Ülkemle ilgili sorumluluğum ve derdim var demeliyim. En önemli işim ülkemdeki gelişmiş beyinleri daha çok geliştirmek olmalı demeliyim. “

"ÇAKIL TAŞI DEĞİL, KAYA KÜTLESİ PARÇASI OLMALISINIZ"

“Bu ülkenin ekonomicisinin içerisinden geçtiği ekonomik darlıkların olduğu bir süreçte, finansman maliyetlerinin bize ciddi derecede sıkıntı açtığı bir süreçte, önümüzdeki birkaç sene daha bunların stabil hale gelme sıkıntısının olduğu bir süreçte bizim bir taraftan bacaklarımızı bir taraflara uzatmamız lazım. Yüz kişiden bir tanesi yatırım yapmaya yanaşmıyor. Çünkü yatırımcı bankaya nasıl ödeme yapacağının hesabını yapıyor. Türkiye'de ortalama faizler yüzde 30'lar civarında. Bizim bu konuştuklarımız Amerika'da döviz bazında yüzde 1,5larda. 5 yıl ödemesiz, 15 yıl ilave ödemeli toplamda 20 yılda kullandığınızda ödeyecek olduğunuz faizin yüzdesi Türkiye'de 1 yılda ödeyeceğiniz faizin yüzdesine eşdeğerdir. Çakıl taşı olanlara kaya kütlesi parçası olmaya niyetiniz var mı yok mu diye soruyoruz. Bu doğrultuda heyecanı olan arkadaşları yatırım yapmaya bekliyoruz.  “

BAYRAMOĞLU, 'YATIRIM YAPIN' ÇAĞRISI YAPTI

Konferansın ardından soru-cevap bölümüne geçildi. TABA İstişare Yüksek Kurulu Başkanı Bayram Ali Bayramoğlu katılımcıların sorularını yanıtladı ve onları yatırım yapmaya davet etti. 

Türkiye'de istihdam problemi var mı?

Türkiye'de keyfi bir istihdam problemi var. Eğer istihdam edecek insan bulamıyorsanız Türkiye'de istihdam problemi yok demektir. Devlet mekanizması çok yanlış yönlendirme yaptı. İŞ-KUR diye bir sistemle maaş dağıtmaya başladı. Kimse çalışmaz oldu. Kişi yatıyor zaten bana devlet para veriyor anlayışında. Üretmeyen bir mekanizma istihdam problemi oluşturmaz. Türkiye'de kaliteli iş gücünde sıkıntı var. THY örneğini verdim. Türkiye'de pilotların yarısı yabancı. Bizim insanların pilot becerisi yok mu? Kabiliyetleri var ama merakları yok. Oturduğunuz yerden mobilya sektörüne marka olamazsınız. Malatya'da en gelişmiş sektör tekstil. Hangi fabrikada Türk malı makine var. Siz bu pazarda yer almadığınız müddetçe sadece gider gelir mal alırsınız. Bir makineyi 3 sene kullanıp, değiştiriyorsunuz. Pazarlama tekniği uyguluyorlar. Ancak bu pazarda yer alırsanız durum böyle olmayacak. Orada yatırım yapıp çalıştığı zaman buraya daha bilgili şekilde dönecek. Çocuğu orada yabancı dil öğrenecek ve daha birikimli olarak buraya dönecek. Oradaki oluşmuş imkanları Pazar payını Türkiye'ye kanalize etmektir.

 16 senedir sizi başkan olarak görüyorum ve siyasetin içindesiniz. 400 milyar dolar borç dediniz. Bu borç olurken dolar aynı yerde kaldı, o zaman bunu görüp neden tedbir almadınız? İnsanlar pahalı telefon alırken, neden yatırıma yönlendirilmedi?

Siz 100 doları faizleriyle alıyorsunuz. Amerika onu 0.00001 sent'e mal ediyor. Siz ondan 10bin kat daha fazlaya mal ediyorsunuz. Siz onun matbaasının parasıyla borçlanıyorsunuz. Bu elma ile armut gibi olur. Elma ile elmanın aynı terazide değerlendirmesi olmaz. O borca rağmen o ülke kriz yaşamaz. Sizin 40 milyar dolar borcunuz da olsa kriz yaşarsınız.

Sanayi bölgesi ile altyapısı yapıldı mı? Bu aşamada nasıl bir yol izliyorsunuz?

Şuanda form topluyoruz. Bizim makro ölçekli projemizin ne olduğu belli. Sizin bilgilerinizi topladığımızda sektör sektör bir araya getirip onların dertlerini dinleyeceğiz. Sonra alanlar ortaya çıkacak. Kaç kişiyi getireceğimiz belli olacak. Maliyet ve analizler çıkarılacak. Bu sene istatistiki verileri toplama senesi olarak çalışıyoruz. Başka illerde de bu tarz toplantıları yapacağız. İnşallah alatyapıyı bitiririz. 2020 yılında hangi eyalette olacağını kesinleştireceğiz. Şimdilik Teksas gibi gözüküyor. En geç 2025 yılından buradan ürünü pazardan çıkarma gibi planlarımız var.

Birkaç kez Amerika'ya yatırım yapmak amacıyla gittim. Projenizi duyunca heyecanlandığım bazı kısımlar oldu. Çekincelerimden bir tanesi lisanslar. Her belediyenin zaman zaman değişik metotları olabiliyor. Burada bir organize sanayisi kurup, bunu yatırımcının üzerinden kaldıracak mısınız? Nasıl bir şeyle karşılaşacağız? Minimum olarak düşündüğünüz yatırım miktarı nedir?

Patent ve lisans konusu en önemli konulardan biridir. Teksas diğer eyaletlere göre patent ve lisans konusunda çok hafif kalıyor. İhracatçılarımızın bakış açısını değiştirmesi lazım. Vize konusu eyaletlerden özel bir teşvikle alınır. Hangi tesisi öneriyorsanız, o tesiste ne kadar istihdam istiyorsanız, bir personel alımı olacak. Bizim beyaz ve mavi yakalı diye ayırdığımız kişilerin bir kısmını Türkiye'den göndermek istiyoruz. Onların ve ailelerin vize problemlerinin ortadan kalkacağı bir mekanizma ile pazarlığı yapıyoruz. Aynı alandaki insanların birbirine yakın şekilde yatırım yapmalarını planlıyoruz. Gelecek formlara göre sanayiyi ikiye bölme gibi bir şansımız da olabilir.

Öte yandan programın sonunda katılımcılara kayısı hediye edildi.

105_72

104_60

 

Haber: Sevgi Sulubay

 

 

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!