dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.64
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2495.3
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    63685.04$

'Ben görevlendiririm ve hesabını sorarım!'


'Ben görevlendiririm ve hesabını sorarım!'
Narin

 

RÖPORTAJ: MURAT ÇETİN

Malatya'nın güzide ilçesi Yeşilyurt'ta, başarı taşlarını Mehmet Çınar döşemeye devam ediyor. Birlik ve beraberlik ruhuyla hizmet eden Yeşilyurt Belediye Başkanı'nın ajandası notlarla dolu. Birçoğu tamamlanan, devasa olanlar için planları hazırlanan girişimleri için 31 Mart 2019'daki Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde onay alan Çınar, dopdolu söyleşimizde, açılan her pencereden umutla baktı. Bugüne kadar daima insana dokunmayı ilke edinen Çınar, projelerini anlatırken hemen her demecinde ‘Halk' vurgusunu seçti. Malatya Time'da yer alan bu geniş içerik, Sayın Çınar'ın birçok kesime cevabı niteliğini de taşıyor...

Yeşilyurt, Malatya'nın  hızla gelişen ve büyüyen, güzide bir ilçesi... Hacı Uğur Polat, 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri'nde milletvekili olan Ahmet Çakır'ın yerine, Mayıs 2018'de, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na getirilince Yeşilyurt'ta koltuğa o oturdu. 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde bütün anketlerde açık ara önde çıkınca AK Parti Yeşilyurt Belediye Başkan Adayı olarak gösterildi.

            102 bin 570 oy ve yüzde 63.81'lik oranla en yakın rakibi olan, 34 bin 398 oyla yüzde 21.40'lık dilime ulaşan CHP adayı Erkan Özgür'e de büyük fark attı. AK Parti'nin Yeşilyurt'taki oylarını hatırı sayılır şekilde artırdı. 2014'te Hacı Uğur Polat, 92 bin 753 oy ve yüzde 60.71'le sandıkta birinci olurken, CHP'den Hulisi Porgalı 38 bin 981 oy ve yüzde 25.52'yle onu takip etmişti. Özetle; Ak Parti'ye teveccüh gösterenlerin sayısı da onunla, Yeşilyurt'ta 9 bin 817 kişi daha fazla oldu. Mehmet Çınar'dan söz ediyoruz.

            Malatya Time Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çetin, Yeşilyurt Belediye Başkanı'yla keyifli bir röportaj gerçekleştirdi. Sorulara samimiyetle yanıt veren Çınar, “Hizmet etmek herkese nasip olmaz” dediği Yeşilyurt'un dününü, bugününü ve yarınını anlatırken birçok müjde verdi...

MEHMET ÇINAR KİMDİR?

1977'de Malatya'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Malatya'da tamamladı. Kırıkkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. 2004'te Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Ana Bilim Dalı'nda yüksek lisans yaptı. İnönü Üniversitesi'nde doktora çalışmalarına devam ediyor. 2006'da Genç MÜSİAD Kurucu Başkanlık görevinde bulundu. 2009'da Malatya Belediyesi Meclis üyesi oldu. Malatya Belediyesi Daimi Encümen ve İmar Komisyonu üyeliği yaptı.

            2009-2014 Türkiye Belediyeler Birliği Meclis Üyesi'ydi. 30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, Yeşilyurt Belediyesi Meclis Üyesi seçildi. Mayıs 2018'de, Yeşilyurt Belediye Başkanı oldu. 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri'nde Ak Parti Yeşilyurt Belediye Başkanı olarak seçildi. Evli ve 4 çocuk babası. İyi derecede İngilizce biliyor.

1_33

FELSEFEMİZ; MAKSİMUM MEMNUNİYET, MİNİMUM SORUN

Fiziksel Belediyecilik, Çevresel Belediyecilik, Kültürel ve Sosyal Belediyecilik, Hizmet Belediyeciliği... 4 ayrı kategoriyle yapmış olduğumuz çalışmalarda maksimum memnuniyet, minimum sorun olmasını hedefledik. Her daim vatandaşlarla iç içe olmayı tercih ettik.

2014 seçimlerine göre; AK Parti'nin Yeşilyurt'taki oyu yaklaşık 10 bin ve yüzde 3 civarında arttı. Okuyan ve entelektüel insanların da bulunduğu kozmopolit bir bölgede, bu başarıyı nasıl yakaladınız?

Yeşilyurt bilinçli bir kent ve Yeşilyurt ilçesinde yaşayan insanların bilgi seviyeleri çok yüksek. Biz çalışmaları kategorilere ayırarak gerçekleştirdik. Fiziksel Belediyecilik, Çevresel Belediyecilik, Kültürel ve Sosyal Belediyecilik, Hizmet Belediyeciliği dedik. 4 ayrı kategoriyle yapmış olduğumuz çalışmalarda maksimum memnuniyet, minimum sorun olmasını hedefledik. Her daim vatandaşlarla iç içe olmayı tercih ettik. Örneğin bugün saat 15.00'te belediyeye geldim ve sonrasında kabulleri almaya başladım. Kapımız vatandaşlara sonuna kadar açık. Güne cami cemaatiyle birlikte namaz kılarak, akabinde kahvaltı yaparak başlarım. Daha sonra cemaatin fikir ve görüşlerini alır, çalışmalarımızda bu yönde hareket ederim. Oy oranımızın yaklaşık 10 bin artması çok kolay olmadı. Beklentimizin yüksek olduğunu belirtmek istiyorum.

1_35

200 ADET PARKIMIZ, BİRÇOK SOSYAL TESİSİMİZ VAR

2014'te bizim bölgemizde, Malatya Belediyesi'ne devri olan kısımlarda 78 park vardı ki, şu an 200 rakamına ulaştık. Beylerderesi, Doğu Anadolu'nun en büyük parkı. Orduzu'nun dışında alternatif bir mesire alanı oluşacak. Adı; şehit Muhsin Yazıcıoğlu... Saat 16.00'dan sonra oturacak yer bulmak zor. Tüm şehre hitap ediyor.

Park ve sosyal tesislere yönelik, çok iddialı ve güzel çalışmalar yaptınız. Gelinen noktayı özetler misiniz?

2014 yılında bizim bölgemizdeki belde belediyelerinde, Malatya Belediyesi'ne devri olan kısımlarda 78 tane park vardı. 200 parka ulaştık. Şu anda üzerinde çalıştığımız Beylerderesi Şehir Parkı, Doğu Anadolu'nun en büyük parkı niteliğinde. Adı; şehit Muhsin Yazıcıoğlu... Biten baraj göletiyle birlikte, 1 milyon 350 bin metrekareyi;  yeşillendirme, rekreasyon, yürüyüş, piknik ve dinlenme bölümleri, düğün salonu, kafeteryalar, restoran şeklinde spor aktivitelerinin de yapılacağı bir takım tesislerle süslüyoruz. Gördüğüm manzarada kamelyalar dolu. İsteyenler yerlerde oturmuş, isteyenler ise mangal yakmış, piknik yapıyorlardı. Boş ve adım atılacak yer yoktu. Sıcak yaz günlerinde vatandaşlar biraz daha serin ve ailesiyle böyle yerleri tercih ediyor. Buranın ağaçlandırmasıyla tankların bulunduğu bir açık hava müzemiz olacak. Ziyaret edilebilecek. Orman Bakanlığı'nın programında yer alan “Ağaç Dikme Bayramı” da ilan edildiğinde buralar yemyeşil olacak.

            Orduzu'nun dışında alternatif bir mesire alanı oluşacak. Saat 16.00'dan sonra oturacak yer bulmak zor. Tüm şehre hitap ediyor. Halk çok memnun. Akşam çok serin, boğaz manzaralı. 1-2 yıla kadar tamamıyla faaliyete geçecek. 25. Kiraz Festivalimizin yemek programını burada gerçekleştirdik. Olumlu yorumlar alıyoruz. Yürüyüş ve bisiklet yolumuz, banklar, çardaklar var...

            Mahalle aralarına küçük parklar da yaptık. Büyük parklar da yapıyoruz. Sosyal tesisçilik bizim bölgemizde yoktu. Yeşilyurt yeşil bir yer, Beylerderesi Göletimiz, Allah'ın bize bahşettiği güzel bir nimet. Bir özelliği de sulama kanalı olarak kullanılması. Yağmur suyu ve akarsu var. Şahnahan ve Dilek tarafı da sulanmış oluyor. Bu alanları yeterli görmedik, ihtiyaç gördüğümüz alanlara küçük parklar, sosyal tesisler yaptık. Sema Cafe, Uğurböceği Cafe, Barguzu Sosyal Tesisleri, Gedik Sosyal Tesisleri, bu düşüncenin ürünü.

4_15

5_12

6_9

7_8

8_7

33_1

ÇOCUKLARA TRAFİK VE DEPREM EĞİTİMİ

Okul döneminde bütün çocuklarımıza, trafik eğitimi veriyoruz. Depreme karşı bilinçli olmaları da sağlanacak. Bilgi Evimize 6 bin kişi kayıtlı. Mimarisini yaparken “Günde en fazla 50 kişi gelip istifade eder” diye düşünmüştük!  “Millet Kıraathanesi”nde günlük 3 binlik sirkülasyon var.

Deprem eğitim merkezimiz var. Bakanlık yetkilileri ve AFAD ile burayı açmayı düşünüyoruz. Günlük 60 çocuğumuza depreme karşı bilinçli olmaları öğretiliyor. Ayrıca ilkokul öğrencilerine, “trafik park eğitim merkezimiz”de hem ilk yardım hem trafik eğitimi veriliyor. Trafik levhalarının, işaretlerinin, yoldaki çizgilerin ne anlama geldiği öğreniliyor. Emniyet kemerinin önemi anlatılıyor. Eğitimler 1 saat sürüyor. Dışarıda araçlarımız var. Pist gezilerimiz yapılıyor. 3 senedir faaliyetteyiz. 21 bin öğrenciye eğitim verildi. Katılım sertifikası veriliyor. Veliler ücretsiz programlardan ve bu durumdan çok memnun. Burada 5 kişi istihdam ediliyor. Engellilere de eğitimler veriyoruz. 2 tane derslik var, slayt eşliğinde ders anlatılıyor.

            Bu iki merkezimizin hemen arasında ise Bilgi Evi var. Bilgi Evimize çok masumane ve iyi niyetli olarak başladık. Onun mimarisini yaparken “Günde en fazla 50 kişi gelip istifade eder” diye düşündük. 6 binin üzerinde kayıtlı abonemiz var. Bilgi Evi bir dakika bile boş kalmıyor. Öğrenciler buraya ders çalışmaya, kitap okumaya, farklı alanlarda araştırma yapmaya, bilgi edinmeye geliyor. Malatya'nın ilk “Millet Kıraathanesi”ni gördük. Burada günlük 3 binlik sirkülasyon var.

33

37

10_3

11_5

13_4

12_4

BELDE BELEDİYELERİNDEN KALMA BİNALAR, SOSYAL MERKEZ OLDU

Daha güzel hizmet verilebilmesi için 20 tane muhtar evi yaptık. Belediye binalarının hepsini sosyal merkeze dönüştürdük. “Yeşil Konak” adını verdik. Halk Eğitim'le birlikte meslek ve el becerilerini geliştirmeye yönelik çeşitli organizasyonlarımız var. 6 tane gençlik merkezi yaptık.

Belediyecilik çalışmalarını 4 ayrı kategoride gerçekleştiriyorsunuz. Bunlara açıklık getirir misiniz?

Fiziksel Belediyecilik; belediyeden beklenilen yol, kaldırım, asfalt, kilit taşı gibi çalışmalar ve insanların rahat bir şekilde kullanabileceği hizmetlerdir. Bunlara Fen İşleri'nin, Temizlik Hizmetleri'nin çalışma alanlarını da ekleyebiliriz. Temizlik Hizmetleri'ni 4  bölgeye ayırdık. Bu 4 bölgeyle bütün temizlik hizmetlerini organize ediyoruz. Araçların bakımı, depolanması, tamiri, konteynerlerin ihtiyaçlarını giderebiliyoruz hem de vatandaşlarımıza hizmet ediyoruz. Muhtarların daha güzel hizmet verebilmeleri için 20 tane muhtar evi yaptık.

            Kültürel Belediyecilik; eski belde belediyelerinden kalma belediye binalarının hepsini sosyal merkeze dönüştürdük. “Yeşil Konak” adını verdik. O bölgede yaşayan insanlara çeşitli aktiviteler, kurslar, derslere takviye çalışmaları yapıyoruz. Ayrıca Halk Eğitim'le birlikte çeşitli meslek ve el becerilerini geliştirmeye yönelik organizasyonlarımız var. Halı kursumuz var. Özel kumaşlar oluşturduk. Şahnahan'da arıcılık kursu, inek sağma kursu, süt yetiştiriciliği kursu var. Çiftçilere yönelik bilinçlendirme çalışmaları var. Dilek'te Arapça kursu var. Öğrencilerin çalışmalarına katkı sağlayacak destek kursları açtık. Yeşil Konak'ın bitişiğinde, aktif kullandığımız bir kütüphanemiz var. Orada sportif aktiviteyle ilgili çok fazla talep vardı. Oraya Mesut Özil Halı Saha ve Sosyal Tesisleri'ni yaptık. Çok verimli bir şekilde kullanılıyor. İhtiyaçları görüp buna göre projeler üretiyoruz.

            Bölgemizde 6 tane gençlik merkezi yaptık. “Yeşil Konak”ların olmadığı yerde hem fiziksel anlamda çok güzel bina hem de içerisinde barındırmış olduğu çalışmalarla her türlü aktivitenin yapıldığı merkezler oluştu. Biz mahalleli ile onlar üzerinden irtibatı hiç kesmedik. Onları merkezlerimize davet ederek, hem ihtiyaçlarını gidermiş olduk hem de onlarla çeşitli çalışmalar yaptık. Bu çalışmalar bizi öne çıkardı. Bilinirliğimizi artırdı. Çalışmalarımızı, görüş alışverişinde bulunarak yaptığımız için memnuniyet de arttı.

2_24

BEN, HERKESTEN OY ALDIĞIMA İNANIYORUM

Hizmet götürmediğimiz, çalışmamızın bulunmadığı, ayak basmadığımız, kendisinden haberimizin olmadığı mahallemiz yok. Her yere mutlaka dokunmuşuzdur. İhtiyacını ve eksiğini gidermişizdir. Gençler de bizi çok seviyor. 11 ayrı branşta bin 500 sporcumuz var. Bunun yaklaşık bin 200'ü lisanslı.

Ak Parti, genelde muhafazakar bir kitlenin oyuna talip bir parti olarak görülür.  Siz, Yeşilyurt'ta her kesimden oy almayı nasıl başardınız?

Ben, herkesten oy aldığıma inanıyorum. Bizim hizmet götürmediğimiz, çalışmamızın olmadığı, ayak basmadığımız, kendisinden haberimizin olmadığı mahallemiz yok. Her yere mutlaka dokunmuşuzdur. İhtiyacını ve eksiğini gidermişizdir. Mutlaka her mahallenin muhtarı, yöneticisi ve ileri gelenleriyle bağımız olmuştur. Gücümüz çerçevesinde, bölgelerin asli ihtiyaçlarını gidermişizdir. Biz, alevi ve sünni vatandaşlarımızın bulunduğu mahalleler arasında ayrım yapmadık, hizmetleri eşit bir şekilde dağıttık. Oyumuzu artırmadığımız köyümüz yok.

            Gençler bizi çok seviyor. Gelir-gelmez, gençler için bir konser düzenlemiştim. “Konsere 5-6 bin kişi katılır” diye düşünüyordum. 15-20 bin civarında kişi katıldı. Sonrasında büyük talep oldu. Koray Avcı konseri yapıldı. Malatya gibi bir yerde Koray Avcı konserine 60 bin kişi katıldı. Bu kadar katılımın olacağını düşünmüyordum. İnsanlar sosyal aktivitelere susamışlar. Gençlerin, çocukların, yaşlıların talepleri ayrı. Bunları karşılamak zor değil. Çocuklara yönelik olarak “Satranç Yarışmaları” düzenledik. Çocuklar kitap okudular. Yazarlarıyla da bire bir tanışma imkânı buldurlar. Sokak oyunları oynandı. Kiraz, Kültür ve Spor Festivali kapsamında çok güzel sosyal ve kültürel aktiviteler yapıldı. Sünnet ve düğün merasimleri yapıldı.

            Ayrı ayrı alanlarda spor branşları kurduk. Her birini kendi alanında profesyonelleştirdik. Çok ciddi anlamda sporcu kaydı aldık. Göreve geldiğimizde Yeşilyurt Belediyespor'u, İl Özel İdaresi'nden devraldığımızda 8 tane lisanslı sporcusu vardı. Şu anda 11 ayrı branşta bin 500 sporcumuz var. Bunun yaklaşık bin 200'ü lisanslı. Bu yaz döneminde portatif yüzme havuzu getirdik. Bu yüzme havuzları prefabrik bir şekilde kuruluyor. 4 bin çocuğumuza yüzme öğrettik. Güzel hizmetler yaptık. Karşılığını da aldık.

YEŞİLYURT'A HİZMET ETMEK, HERKESE NASİP OLMAZ

Bir daha göreve gelmek gibi bir düşüncem yoktu. Ben Yeşilyurt'u çok seviyorum. Nezih,  güzel, kadirşinas ve kuşatıcı güzel insanların olduğu bir topluma hizmet etmek herkese nasip olmaz. Müdür, başkan yardımcısı ve personel sayımız 70-80 kişi azaldı. Buna rağmen verim arttı.

Hacı Uğur Polat'tan görevi devraldığınız günden itibaren çok aktif çalıştınız. İnsanlara dokundunuz ki, ankette sizin isminiz ön plana çıktı. Dolayısıyla Ak Parti yönetimi de sizi tercih etti. “Devam edeyim” diye bir beklentiniz var mıydı?

Başkan Yardımcılığı görevi yaptığım zaman da böyle bir talebim, beklentim ve hesabım yoktu. Geçen yıl göreve geldiğimde de bir daha göreve gelmek gibi bir düşüncem de yoktu. Ben Yeşilyurt'u ve insanları çok seviyorum. Nezih,  güzel, kadirşinas ve kuşatıcı güzel insanların olduğu bir topluma hizmet etmek herkese nasip olmaz. Ben bunun bilincindeyim. Görevlendiririm ve hesabını sorarım. Yolun gidişatı yolda aksamalardır, bunlara takılmam. Sağa-sola çok fazla kulak kabartmam. İşime bakarım.

            İnsanların bize yönelik, reklam yapmadığımız, kendimizi tanıtmadığımız yönünde algısı var. Biz diyoruz ki, hizmet Allah için, hizmet burada yaşayan insanlar için. Biz hizmeti verirsek, bilen bilir, alan alır. Memnun olan zaten memnuniyetini ifade eder. Talepleri görmeliyiz. Vatandaşın yanına gitmezsek bir kopukluk olur. Her zaman mahalleleri bire bir ziyaret ediyorum. İhtiyaçları yerinde dinliyorum, istişarelerde bulunuyoruz. Bazen de habersiz bir şekilde vatandaşların evine çay içmeye gidiyoruz, yemeğine ortak oluyoruz. Sorunu kaynağından görüp, çözüm buluyoruz. Müdür ve başkan yardımcısı sayımız azaldı, personel sayımız 70-80 kişi azaldı. Buna rağmen verim arttı, daha çok iş çıktı, borcumuzu azalttık. Şu anda en verimli şekilde, hiçbir aksama olmadan çalışan belediyeyiz.

3_20

BORCUMUZ, YAKLAŞIK 80-90 MİLYON TL

Ne kadar borcunuz var?

Yaklaşık 80-90 milyon lira civarında borcumuz var. Elimize büyük kaynaklar geçmedi.

BİZDE ÇALIŞAN HERKES, EKMEĞİNİ HAK EDECEK

Dedikoduya kesinlikle fırsat vermem. Çünkü başını kaşıyacak zamanları olmamalı. Özel sektör deneyimli, teknik potansiyeli olan, risk alabilen ve proje üretebilen ekibe fırsat verdim. Ben; genç, dinamik ve hızlı hareket etmeyi seven bir yapıya sahibim. Bana ayak uydurabilenleri daha fazla önemsiyorum.

“Personel sayımızı azalttık, borçlarımız azaldı” diyorsunuz. Kamuoyunda “Mehmet Çınar başkan, kadrosunu dağıttı” tarzında bir algı var. Var mı böyle bir durum?

5 tane başkan yardımcısı vardı. Bir tanesi başka bir kuruma geçiş yaptı. Diğer 4 arkadaş, danışmanlık şeklinde, aktif göreve devam ediyor. Bizim belediyede çalışan herkes, ekmeğini hak edecek. Herkes çalışacak. Ben kendi belediyemde dedikoduya kesinlikle fırsat vermem. Çünkü başını kaşıyacak zamanlarının olmaması gerekiyor. Yeni kadroyu şöyle düşündüm; özel sektör deneyimli, teknik potansiyeli olan, risk alabilen ve proje üretebilen ekibe fırsat verdim. Beklenti yüksek ve insanlar bilinçli. Bunun için de kendini kanıtlamış kişilerin olması gerekiyordu. Ben; genç, dinamik ve hızlı hareket etmeyi seven bir yapıya sahibim. Bana ayak uydurabilecek ekibe daha fazla önem veriyorum.

4_13

‘KİRAZ FESTİVALİ'Nİ İLÇE GENELİNE YAYDIK

“Kiraz satamadık” sözü yanlış olur. Bir miktarı ihracata, bir kısmı iç piyasaya gitti. Festivaldeki amacımız, kirazımızı ve kültürümüzü tüm Türkiye'ye hatta Malatya'ya tanıtmaktı. Bunu çeşitli alanlarda yaptık. Geçmişte kirazın Çırmıktı'nın olduğu algısı vardı. Bu yıl festivalimizi ilçe geneline yaydık.

“Kiraz Festivali''nin Çırmıhtı'da yapılmadığından dolayı çiftçinin kirazlarının satılamadığı yönünde söylentiler mevcut. Bu konuya dair eleştiririlere yanıtınız nedir?

“Kiraz satamadık” sözü yanlış olur. Bir miktarı ihracata gitti, bir miktarı iç piyasaya... Bizim festivaldeki amacımız, kirazımızı ve kültürümüzü tüm Türkiye'ye hatta Malatya'ya tanıtmaktı. Bunu çeşitli alanlarda yaptık. Mesela; bir konseri ve en güzel kiraz yarışmasının bir tanesini Çırmıktı merkezde yaptık. Güreş müsabakalarını da o bölgede yaptık. Çevreyolunun altında, bu yıl ilk defa konser yaptık ve çok tuttu. Yöresel ürünler ve yemek yarışmamızı Beylerderesi Parkı'nın içerisinde gerçekleştirdik. Yeşilyurt için başlatmış olduğumuz yarışma sonuçlarını ve sergilerimizi AVM'de organize ettik. Bu yıl festivalimizi ilçe geneline yaydık. Geçmişte kirazın Çırmıktı'nın olduğu algısı vardı. Yeşilyurt, Malatya'nın en büyük ilçesi. Bu ilçemizin dar bir çerçeveye sıkıştırılmasına bizim tahammülümüz yok. Herkese eşit davranmamız gerekiyor.

3_20

YEŞİL ALAN SAYIMIZ 6-7 KATINA ÇIKACAK

 “Beton Yurt” eleştirisini kabul etmiyorum. Belediyeyi devraldığımızda, kişi başına düşen yeşil alan 3.5-4 metrekare iken, şimdi 2 katına çıktı. Beylerderesi Şehir Parkı'yla birlikte bu, 6-7 misline yükselecek. 5 yıl önceki rakamlarla şimdikiler arasında devasa bir fark var.

Battalgazi Belediye Başkanımız Sayın Osman Güder, “Yeşilyurt'un adı Yeşilyurt; ama şu an ‘Beton Yurt' oldu!” dedi. Yeşilliği muhafaza etmek adına ne gibi çalışmalarınız var?

“Beton Yurt” eleştirisini kabul etmiyorum. Gelip buraya bakan, farkı görebilir. Bizim refüjlerimiz, kaldırımlarımız, yan yollarımızda her tarafta yeşil alan çalışmamız oldu. Belediyeyi devraldığımızda, kişi başına düşen yeşil alan 3.5-4 metrekare iken, şimdi 2 katına çıktı. Beylerderesi Şehir Parkı'yla birlikte bu, 6-7 katına çıkacak. 5 yıl önceki park ve yeşil alan sayımız ile şimdiki park ve yeşil alan sayımızda devasa bir fark var. Bunun için çok akıllı ve teknik bir mühendis olmak gerekmez. Bu bariz bir şekilde görülüyor. Biz ayrıca, okul bahçelerini ve cami bahçelerini de yeşillendirdik.

30

31

32

KURACAĞIMIZ BÜFELERDE, YÖRESEL ÜRÜNLER SATILACAK

Bölgemizde, tarımla uğraşan çiftçilerin emeklerini göz ardı edemeyiz. Güneş enerjili sistemde topraksız seracılığa başlayacağız. Şehrimizin muhtelif yerlerine büfe tarzı yerler oluşturacağız. Oralarda, satışları gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Çilek, kesme çiçek ve çim üretimi de yapacağız.

Seracılıkla uğraşan arkadaşlar, hem kaliteli malzeme kullanıldığını, hem yemek masraflarının aşağıya çekildiğini söyledi. Bunlar, sosyal belediyecilik adına çok olumlu gelişmeler... Yazıhan'da, bu tarz bir çalışma mevcut. Bu fikir nereden çıktı?

Biz sosyal ve dinamik bir belediyeyiz. Vatandaşların bizden beklentisi yüksek. 1.300 civarı personelimiz var. Her ekibimiz kendi alanında kendini geliştirip, yeni proje üretmek için büyük gayretler gösteriyor. ETÜT Bölge Müdürlüğü, Ar-Ge Müdürlüğü, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü'nü yeni kurduk. Bölgemiz her ne kadar sanayi şehri ise de tarımla geçinen insanlarımız ve tarım alanlarımız var. Bizim hemen batı tarafımızda, Çat Barajımız var. Yine kuzeyde Karakaya Barajı var. Ortada; Beylerderesi, günaybatı ortada Sultansuyu Barajı ile 4 tarafı suya yakın barajlara yakın olan bir bölgeyiz. Bu bölgedeki tarımla uğraşan çiftçilerin emeklerini göz ardı edemeyiz. Bu imkânları kullanmalıyız. Burada asgari ücretle çalışan insanlarımıza sebzeyi, meyveyi, bakliyatları üretip, daha uygun fiyata satabilirsem ne mutlu bana. Bu bir ihtiyaç. Ancak fırsatçılara da dikkat etmek gerek.

            “Belediye olarak kendimiz yapabilir miyiz?” diye düşündük. Denemeye karar verdik. Amacımız, kendi sosyal tesislerimizdeki ürünleri üretmekti. Dışarıya da satıyoruz. Şimdi de çilek üretimine başlayacağız. Güneş enerjili sistemde topraksız seracılığa başlayacağız. Bunların yanında, kesme çiçek ve çim üretimi de yapacağız. Hem istihdam hem de fayda sağlayacağız. Burada ilk defa açıklıyorum; şehrimizin muhtelif yerlerine büfe tarzı yerler oluşturacağız. Oralarda ürettiğimiz ürünleri satmayı planlıyoruz. Yöresel ürün satış mekânımız da birkaç haftaya kadar bitecek.

34

TARIM BELEDİYECİLİĞİ İLE DE ÖN PLANA ÇIKACAĞIZ

Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüzde 4 bin fide ekimiyle başladık. 5 çeşit ürün (domates, salatalık, patlıcan ve 3 çeşit biber) dikimi gerçekleştirildi. Kimyasallardan uzak duruyoruz. Şu an sadece sosyal tesislerimizin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Çarşımız açılırsa, Allah izin verirse, satış da yapacağız.

Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünüz bünyesindeki çalışmalarınızdan söz eder misiniz?

4 bin fide ekimiyle başladık. 5 çeşit ürün (domates, salatalık, patlıcan ve 3 çeşit biber) dikimi gerçekleştirildi. Kimyasallardan uzak duruyoruz. Mahsulümüzü de güzel alıyoruz. Topladığımız ürünleri Yeşilyurt Belediyesi'nin sosyal tesislerine gönderiyoruz. Bir nevi giderleri azaltıyoruz. Çiftçilerimize iyi tarımı ve iyi üretimi gösterebilmek ve yardımcı olmak istedik, model olduk. Doğal ürün standımızda bu ürünlerimiz sergiledik. 15 kişi çalışıyor. Serada 3 mühendis var. Tüm personel 20 kişi. Maaşları fazlasıyla çıkıyor. Hem ürün ucuza mal edilmiş oluyor. Çarşımız açılırsa, Allah izin verirse, doğal ürünlerin satışını da yapacağız. Şu an sadece belediyemizin ihtiyaçları karşılanıyor.

            Halde aracılar var. Ürünü çiftçiden alıyorlar. İçinde işçilik, nakliye, komisyon bedeli mevcut. Ama biz, halka 1 TL'ye domates satabileceğiz. Bu anlamda elimiz güçlü olacak. Vatandaşlar sebzeyi uygun fiyata yiyecek. Tamamen sosyal belediyecilik… Gönül belediyeciliğinin yanı sıra, tarım belediyeciliği ile de ön plana çıkmaya çalışacağız. Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı tüm okullardaki öğrencilerin okul müdürleriyle görüşerek burada eğitim almalarını sağlayacağız.

35

İKLİME UYGUN, EN VERİMLİ FİDELERLE ÜRETİM YAPACAĞIZ

İlk kurduğumuz tesisi, Ar-Ge laboratuvarı olarak değerlendirdik. Hedefimiz çok kâr etmek değildi; ama neticede bunu da başardık. 3 bin kilo düşündüğümüz malzeme, 5 bin kilo çıktı. Önümüzdeki yıl, verimin daha da artması için toprağa uygunluk analizleri de yaptırıyoruz.

Üretilen ürün ile maliyetler arasında ne kadarlık bir fark var? Amorti ediyor mu?

İlk kurduğumuz yeri Ar-Ge laboratuvarı olarak değerlendirdik. Hedefimiz çok kâr etmek değildi; ama neticeye baktığımız zaman kârı da ettik, zarar etmedik. 3 bin kilo düşündüğümüz malzeme, 5 bin kilo çıktı. Önümüzdeki yıl, verimin daha da artması için toprağa uygunluk analizleri de yaptırıyoruz. Başarabilirsek bu iklime uygun en verimli fidelerle üretim yapacağız. O zaman verimi daha da artıracağımıza inanıyoruz.

36

BEYLERDERESİ'NDE ‘LEZZET VADİSİ'

Beylerderesi vadisi boyunca, “Lezzet Vadisi” adı altında tesisleşmeye önem veriyoruz. Sabah kahvaltısından, öğlen tava ve akşam farklı fırın yemeklerine kadar çok geniş bir damak kültürümüz var. Çırmıktı'da, tarihi konaklarımız restorasyonda... Butik otel olarak misafirlerimizin kalması için kullanılacak.

Yeşilyurt, sularıyla anılan bir ilçemiz. Örneğin; İnek Pınarı'ndan bahsediliyor. Daha çok insanı çekebilmek ve burayı, iç ve dış turizme kazandırmak adına hangi projeleriniz mevcut?

Beylerderesi vadisi boyunca, “Lezzet Vadisi” adı altında tesisleşmeye önem veriyoruz. Gastronomide; sabah kahvaltısından, öğlen tava yemeğine, akşam farklı fırın yemeklerine kadar çok güzel yemek kültürümüz var. Dışarıdan gelen misafirlerimize de tanıtıyoruz. Standardı yüksek tutmaya çalışıyoruz. Çırmıktı Bölgesi'nde restorasyonu devam eden tarihi konaklarımız var. Onları satın aldık. Butik otel olarak buraya gelen misafirlerimizin kalması için kullanılacak. Yan tarafını da yöresel ürünlerin pişirilip sunulabileceği, aileleriyle birlikte buradan istifade edebilecekleri şekilde mekânlar haline getiriyoruz. Bunun da yöresel ürünlere ve gastronomiye büyük katkısı olacağına inanıyorum.

            Sularımız bol... Suların yetkisi MASKİ ve DSİ'de. İnek Pınar'ı için bu anlamda çalışmalarımız sürüyor. Orman Bölge Müdürlüğü'ne bu yöndeki talebimizi ilettik. Orman arazisi olduğu için bize verilmiyor. Görüşmelerimiz devam ediyor. Eğer olursa Malatya'ya yeni bir alan katacağız. Bu konularda da çalışmalarımız devam ediyor. Açık hava müzemizi de tam bitiremediğimiz için tanıtamıyoruz.

30_1

32_1

“SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ”NE UYUMDA, BİR NUMARAYIZ

Atıkları kendi aralarında kaynağından ayırma projemiz var. Plastik, cam ve kâğıtta bantlar mevcut. “Sıfır Atık Yönetmenliği”nin zorunlu kıldığı her şey tamam, o yüzden biz bir numarayız. Diğer belediyeler hâlâ işi, başkalarının eli üzerinden yönetiyor. Biz, aldığımızı lisanslı tesislere veriyoruz, hurdacıya değil!

Yeşilyurt Belediyesi Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Merkezi'nin çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Önemli olan önce çevre, sonra insan sağlığı... Atıklar, geri dönüşümü olduğu için kazanç sağlayan bir uygulama. Kendi aralarında kaynağından ayırma projemiz var. Plastik, cam ve kâğıtta bantlar mevcut. “Sıfır Atık Yönetmenliği”nin zorunlu kıldığı her şey tamam, o yüzden biz bir numarayız. Diğer belediyeler hâlâ işi, başkalarının eli üzerinden yönetiyor. Yeşilyurt Belediyesi, çevre yatırımıyla çok önceden beri ilgileniyor. Temel belgeyi aldığımızda “sıfır atık” projemize girmiş oluyoruz. Binamız sıfır atık planını uyguluyor. Ayrıca biz, aldığımızı lisanslı tesislere veriyoruz, hurdacıya değil; çünkü bunun önüne geçilmeli. Bu konuda 3 senedir dertliyiz. Yeşilyurt'ta günde çıkan ambalaj atığı 300 ton. Üniversiteler de karakterizasyon yapmak zorunda. Yüzde 20'den, “60 ton ambalaj” demek. Biz bunu kaldırabilecek kapasitedeyiz.

2_26

3_22

 

ESKİ CEZAEVİ “KÜLTÜREVİ”NE DÖNÜŞTÜ!

Cezaevi müze haline getirildi. Vatandaşlar ve burada daha önce kalanlar, gezmeye geliyor. Özelliği korundu. Çok amaçlı salon olarak dizayn edildi. Ben ve Başkan yardımcılarım burayı kullanıyoruz. Misafirler burada ağırlanıyor. Millet Kıraathanesi ve Yeşilyurt İlçe Halk Kütüphanesi buraya taşındı.

Yaklaşık 37 yıl kullanıldıktan sonra kapatılan cezaevi binası “kültürevine” dönüştürüldü. Nasıl tepkiler aldınız?

Cezaevi müze haline getirildi. Vatandaşlar ve burada daha önce kalanlar, gezmeye geliyor. Çok iyi muhafaza edildiği söyleniyor ki, özelliği korundu. Çok amaçlı salon olarak dizayn edildi. Şark odası var. Ben ve Başkan yardımcılarım burayı kullanıyoruz. Misafirler burada ağırlanıyor. Millet Kıraathanesi ve Yeşilyurt İlçe Halk Kütüphanesi buraya taşındı. Büyük koğuşlardan biri bu şekilde değerlendiriliyor. Konferans solunumuz 130 kişilik. Belediye meclis toplantılarımız burada yapılıyor. Burası kısa süreli cezalar için kullanılırmış. Temelli'de bir kıraathanemiz daha var. Buraya teveccüh çok fazla.

1_37

2_28

11

İHTİYAÇ SAHİPLERİ İÇİN ‘HAYIR ÇARŞISI'

İhtiyaç sahipleri yardım merkezlerine kayıt yaptırıyor. Hak kazananlar, verilen kartla gelip buradaki marketten gıdasını alabilecek. “Hayır Çarşısı” 400 küsur metrekare. Ayrıca “Baştacı” ekibimiz mevcut... Yalnız yaşayan, kimsesi olmayan 65 yaş üstü vatandaşlarımıza, evlerinde hizmet veriyoruz.

Yardımlar yapılan merkezimiz var. Buraya ihtiyaç sahipleri kaydoluyor. Bu kişilerin dilekçeleriyle beraber başvurularını alıyoruz. Arkadaşlarımız evlerde inceleme gerçekleştiriyor. Komisyonda değerlendirlendiriliyor. 75 ve üzeri puan alanlar, yardıma hak kazanıyor. Verilen cek kartla gelip marketten gıdalarını alacaklar. Kartlarda 100-120-140 gibi puan olacak. “Hayır Çarşısı” 400 küsur metrekare. İçerisinde 1 danışma ofisi ve depo var. Üstte 12'ye yakın odamız var. 18 personel çalışıyor.

            “Baştacı” ekibimiz mevcut... Yalnız yaşayan, kimsesi olmayan 65 yaş üstü vatandaşlarımızın evlerinde temizlik gerçekleştiriyoruz. Onların yemeklerini, kuaför, berber hizmetlerini de yapıyoruz. “Hayır Çarşısı”na bırakılan ürünleri ulaştırıyoruz. Kıyafet bölümümüz de mevcut. Diğer yandan, taziye paketlerinin içerisinde 2 kg çay, 5 kg şeker, 200 tane bardak ve kaşık var. Cenaze sahiplerine bırakıyoruz. Kurban paylarını buraya bağış yapanlar oldu. Soğuk hava depomuzda muhafaza edilip dağıtıldı. Belli fırınlarımız var. 5 ekmek alan, 5 tanesini de emanet ediyor. İhtiyacı olanlar bunları ücretsiz alabiliyor.

1_36

2_27

4_16

5_13

KADINLAR, YEŞİLYURT'TA DAHA SOSYAL

Kadın Yaşam ve Spor Merkezi'nde hazır giyim, dikiş-nakış ve ahşap boyama, Kur'an-ı Kerim, Arapça, aşçılık, kuaförlük kursumuz var. Alınan belgeler, alanında ilerlemek isteyenlerin işine çok yarıyor. Spor salonumuz haftanın 6 günü açık. Kurslarımız haftada 3 gün ve 1 saat, hocalarımız eşliğinde...

Kadınlara yönelik çeşitli ve ayrıcalıklı projeleriniz mevcut. Hobi etkinlikleriyle de onları sosyal hayata katma gayretindesiniz. Bu icraatlarınıza değinebilir misiniz?

Kadın Yaşam ve Spor Merkezi'nde spor aktiviteleri yapılıyor. Burada ayrıca, hazır giyim, dikiş-nakış ve ahşap boyama, Kur'an-ı Kerim, Arapça, aşçılık, kuaförlük kursumuz var. Mayıs 2015'ten itibaren faaliyette. Halk eğitim kurslarına İş-Kur destek sağlıyor. Ara ara seminer programlarımız da yapılıyor. Bugüne kadar 3.000'e yakın kişi hizmet aldı. Buradan alınan belgeler, alanında ilerlemek isteyenlerin çok işine yarıyor. İnsanlar burada kendilerini daha çok geliştirme fırsatı buluyor.

            Spor salonumuz haftanın 6 günü açık. Hizmet almak isteyenler, kimlik fotokopisiyle gelip sağlıkla ilgili yazılı beyan formumuzu dolduruyor. Aylık ücreti 30 TL. Kurslarımız haftada 3 gün, 1 saat, hocalarımız eşliğinde devam ediyor. Sağlıklı bir vücuda kavuşabilmek için hareketler yapılıyor. Jimnastik eğitimini, yaz spor okulu kurslarımızda veriyoruz. Daha önce tekvando eğitimi verdik. Aşçılık kursunda eğitimler uygulamalı yapılıyor. Fırınımız mevcut. Kurabiye ve poğaça türleri yapılıyor. Kurumdaki hocaları halk eğitimden sağlıyoruz. Proje yazıyorlar. 10-15 kişilik kursiyerlerin 6-9 aylık ücretleri var. Bunların ödemesi, iş birliği projesi kapsamında yapılıyor.

11_1

13

SOSYAL, KÜLTÜREL, TURİZM VE EĞİTİM AMAÇLI ORİJİNAL PROJELER

7 Yeşil Konağımız, 6 Gençlik Merkezimizin yanı sıra, Medeniyet Sanat Merkezimiz, Kent Konseyimiz, Bilgi Evlerimiz, Millet Kıraathanelerimiz ve semt sahalarımız var. Sıkıntılı yollar yok. Yeşil alanları artırıyoruz. Sosyal, kültürel, turizm ve eğitim amaçlı orijinal projelerimiz var. Kentsel dönüşüme dair adımlar atıyoruz.

“Hizmet Belediyeciliği” kapsamında Yeşilyurt'ta hangi değişimler yaşandı?

2014 yılında Yeşil Konaklarımız yoktu, şu anda 7 tane Yeşil Konağımız var. Gençlik Merkezimiz yoktu, 6 tane gençlik merkezimiz var. Medeniyet Sanat Merkezimiz, Kent Konseyimiz, Bilgi Evlerimiz, Millet Kıraathanelerimiz, semt sahalarımız var. 31 Mart seçimlerimden sonra spor alanlarındaki 11 projemizden 9'unu onaylattık. Yakın zamanda bunun müjdesini vereceğiz. Şehrimizin 9 ayrı bölgesinde futbol, basketbol, voleybol, tenis, bocce ve farklı spor etkinliklerinin yapılacağı tesislere başlayacağız. Yakınca'da spor adası oluşturuyoruz. 30 bin metrekarelik devasa bir alanımız var. Bu da bölgeye ayrı bir dinamizm getirecek. 

            Yeni dönemde, yol durumuyla ilgili iyi bir seviyedeyiz. Bölgemizde sıkıntılı olan yollar yok. Yeşil alanları artırıyoruz. Sosyal, kültürel, turizm ve eğitim amaçlı orijinal projelerimiz var. Konut, kentsel dönüşüm projelerimiz var. Hoca Ahmet Yesevi bölgesinde 386 konutluk kentsel dönüşüm alanımızı bitirmek üzereyiz. İkincisi Turgut Özal Mahallesi'nde başlayacak. Şahin Tepesi, halkın hizmetine açıldı. Gündüzbey Bölgesi'ne, yöresel yemeklerin hemen pişirileceği yeni formatta bir yer yapıyoruz. Bir de önem verdiğimiz Beylerderesi Şehir Parkı var. Hedefimiz; her yıl, yaklaşık 200 bin metrekarelik hizmeti vatandaşlarımızın hizmetine sunmak. Malatyamız, 5 yıl içerisinde parkına tam anlamıyla kavuşacak.

12

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!