dore okulları
Malatya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2420.3
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64396.59$

Berger: Proje ile ilgili sözleşmeler birkaç hafta önce imzalandı


Ziyaretlerde bulunmak üzere Malatya’ya gelen AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Malatya Valisi Aydın Baruş’u ziyaret etti.
Narin

HABER MERKEZİ-MALATYA

Ziyaretlerde bulunmak üzere Malatya'ya gelen AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Malatya Valisi Aydın Baruş'u ziyaret etti. 

"AB'NİN MALATYA İLE YATIRIM BAĞI VAR"
Basına kapalı olarak gerçekleşen ziyaret sonrası çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulunan Büyükelçi Christian Berger, Malatya'da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Avrupa Birliği'nin Malatya ile bir yatırım bağının olduğunu ifade eden Berger, “2 yıl önce Malatya kayısısı Avrupa Birliği tarafından coğrafi menşei işaret olarak belirlendi. Dolayısıyla Malatya kayısısı koruma altına alındı” ifadelerine yer verdi. 

1002_23

"KAYISILAR UZUN SÜRE MUHAFAZA EDİLECEK"
Vali Baruş'un kendilerine kent ekonomisi ve ticareti hakkında bilgi verdiğini ifade eden Berger, “Biz de kendisine Malatya'da yürüttüğümüz proje hakkında bilgiler verdik” dedi. Malatya'da kayısı için depolama tesislerinin yapılması noktasında çalışmaya katkıda bulunduklarını belirten Berger, bu sayede kuru kayısıların daha uzun süre muhafaza edilebileceğini söyledi. 

1003_19

"İHALE SÜRECİ BAŞLATILIYOR"
Proje ile birlikte soğuk depolama imkanının da sunulduğunu belirten Büyükelçi Berger, “Proje ile ilgili sözleşmeler birkaç hafta önce imzalandı. İhale süreci de başlatılıyor. Son baharda inşaat işlerinin başlamasını bekliyoruz. Projenin toplam değeri 13,5 milyon euro. Projeyi burada üreticiler ve Malatya Ticaret Borsası ile birlikte hazırladık. Kayısıların depolanma ve piyasaya sürülme koşuluyla da tarıma katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi. 

BERGER POLAT'I ZİYARET ETTİ

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat'ın daveti ile Malatya'ya gelen Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ve eşi MarilenaGeorgiadou Berger'i makamında kabul ederek bir süre görüştü. 
Ziyarete Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğun Polat'ın yanı sıra eşi Yasemin Polat, Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanları ile şube müdürleri katıldı. 

1002_25

85 MİLYONLUK HİBE MÜJDESİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat'ı ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Berger, “AB ile Malatya'nın geçmişe dayanan ilişkileri var. Bizim bu bölgede projelerimiz var. Ayrıca iki yıl önce Malatya kayısısı AB tarafından coğrafi menşei işaret olarak tescillenip sertifikası verildi. Malatya kayısısı terimi AB içerisinde korunmuş olacak. Bunun yanında Malatya endüstrisi ile ilgili projede geliştirdik. Kısa bir süre önce 13.5 milyon euro değerinde bir projenin ilk sözleşmesini imzaladık. Bu projenin yaklaşık 85 milyon lirası AB tarafından hibe olarak verilmektedir. Bu proje kayısı depolama tesislerinin kapasitesini yükseltecek. Aynı zamanda soğuk depolamayı destekleyerek maliyetleri düşürecek. Bunun yanında üreticilerin pazarlama kapasitesinin artırılmasına katkı sağlayacak. Yakın bir zamanda Eylül ayı gibi inşaat çalışmalarına başlanacak ve projenin uygulama süresi 33 aydır. Bu projenin üreticilerin rekabet gücüne katkı sağlamasını temenni ediyorum” dedi. 

1003_21

"LİSANSLI DEPOCULUK UZUN SOLUKLU BİR PROJE"

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı ve eşini Malatya'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, “Sevginin, barışın ve hoşgörünün başkenti Malatya'mıza hoş geldiniz. Bunun yanında aynı zamanda Malatya Kayısının da başkentidir. AB ile Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen proje çerçevesinde gerçekleşen ziyaretten dolayı teşekkür ediyorum. 
Lisanslı Depoculuk ile Kayısı Borsası uzun soluklu bir proje. İl Özel İdaresi zamanında hazırlanan proje Malatya Büyükşehir olduktan sonra belediyemiz tarafından takip edilmekteydi. Bizde göreve geldikten sonra bunu nasıl hızlandırabiliriz bunun gayretinde olduk. Bu çerçevede Ocak ayında Büyükelçimize bir ziyaret gerçekleştirmiştim. Bu projede gerek AB, İl Özel İdaresi ve Malatya Büyükşehir Belediyesinde projeye emeği geçen, görevi devraldığım şu an Milletvekili olan Ahmet Çakır'a teşekkür ediyorum. Doğunun Batısı- Batının Doğusu Malatya'mıza tekrar hoş geldiniz” şeklinde konuştu. 

BERGER TİCARET VE SANAYİ ODASINI ZİYARET ETTİ

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliği hakkında AB'nin Türkiye ile aynı tutuma sahip olduğunu ifade ederek AB'nin İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanımadığını söyledi. 
Malatya'da Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret eden Berger, burada ABD'nin İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıması ile ilgili konuştu. 

11

"TÜRKİYE İLE AB AYNI GÖRÜŞE SAHİP"
Berger, “Bu konuda Türkiye ile AB aynı görüşe sahip. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, ABD Başkanı Donald Trump'ın ‘Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini ABD'nin resmen tanıdığını' ilan eden başkanlık kararını imzalamasının ardından AB'nin görüşünü belirten bir açıklama yaptı. Mogherini'ni, AB'nin bu konudaki tutumunu, pozisyonunu bir kez daha teyit etti. Bu tutum Türkiye'nin tutumu ile aynı. Avrupa Birliği, İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanımamaktadır. Hem uluslararası hukuk uyarınca hem de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1967 tarihli 142 sayılı kararı ve 1981 tarihli 497 sayılı kararı uyarınca İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanımamaktadır. Bu kararlar daha önce oy birliği ile kabul edilmişti. Burada da İsrail'in hukukunu, idaresini ve yargı alanını kapsayacak şekilde genişletme kararının geçersiz olduğu belirtiliyor ve bu kararın uluslararası hukuk açısından bağlayıcı olmadığı belirtiliyor” diye konuştu. 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!