dore okulları
Malatya
19 Mart, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    35.21
  • ALTIN
    2247.2
  • BIST
    8718.11
  • BTC
    66208.58$

Birdevrim: 'Sanat eserlerimde Rabbimi zikrediyorum'


Birdevrim: 'Sanat eserlerimde Rabbimi zikrediyorum'
Narin

 

SERAMİK SANATÇISI AHMET NEJAT BİRDEVRİM: SANAT ESERLERİMDE RABBİMİ ZİKREDİYORUM

8000

YÜKSEL AKCA

Ahmet Nejat Birdevrim seramik sanatında ustalaşmış bir isim. Açtığı sergilerle büyük beğeni alan ve kendine has üslubunu eserlerine yansıtan Birdevrim ayrıca gelecek kuşaklar için seramik sanatını sevdirmek için mücadele ediyor. Her yaptığım çalışmalarımda mutlaka bir yaşanmışlık ve özlem bulunmaktadır diyen Birdevrim sanatın incelikleri üzerine konuştuğumuzda ise kısa ve öz bir cevap veriyor: “Sanat Rabbimi zikretmektir.” Ahmet Nejat Birdevrim'le yola çıkış hikayesini, ilham aldığı kişileri, sanatının bilinmeyenlerini konuştuk. Ayrıca yeni projeleri hakkında da bilgi veren Birdevrim şimdilerde yeni açacağı sergisi için çalışmalarını yürütüyor. Bu yoğun gündeminde Birdevrim'le doğal bir söyleşi gerçekleştirdik.

7000_54

 Bu sanata başlamanızda sizi teşvik eden etken nedir?

 Çocukluğumdan beri içimde Mekke'ye gitme isteği vardı ama bir türlü gidemiyordum. Çünkü oraya gitmek yüklü bir maliyet gerektiriyordu. Benimde oraya gidebileceğim kadar mali gücüm yoktu. Bu his zaman geçtikçe o kadar kuvvetlendi ki hani susuz kalırsınız su bulmak için deli gibi aranırsınız ya bende oraya gidebilmemin çaresini bulabilmek için aranıyordum. 1994 yılında hayalimde canlanlandırdığım Mekke panosunu yaptım. Tabi bunu hem yapıyor hem ağlıyordum. Eserimi bitirdikten sonra mağazama astım. Asmamdan birkaç hafta sonra genç bir çift geldi. Mağazamı kapamaya yakın dediler ki; bu Mekke panosu satılık mı? Bende evet dedim. Biz bunu almak istiyoruz dediler. Bende buyurun alın dedim. Onlar, ama biz indirim istiyoruz dediler. Ben biraz duraladım sonra tamam dedim. Onlar bana şunu söylediler; Biz buradan geçiyorduk, bu panoyu almak aklımızda yoktu. Araba için kaparo vermeye gidiyorduk.

Biz hacca gitmiştik. Bu panoyu vitrininizde görünce birden vurulduk dediler. Onun için bu panoyu almak istedik. Bende kendilerine madem indirim yaptım sizden bir şey isteyebilir miyim? dedim. Onlar da tabi dediler. Ne olur benim için de dua edin de bende Mekke'ye gidebileyim dedim. Onlar da benim gitmem için Allah inşallah size de nasip etsin dediler ve panoyu alıp gittiler. Yanımda babam vardı. Babam birden bana oğlum hadi annene söyle de bizde hacca gidelim dedi. Ben şaşkınlık içerisinde babama; baba siz gidebilirsiniz ama ben gidemem ki param yok dedim. Babam da bana üzülme oğlum ben seni götürürüm dedi. Ve böylece hac yolculuğum başladı. Dünyalar benim olmuştu. Bu Allah'ın bir mucizesiydi. Ve o lezzet o tat beni sanatımda daime Allah'ı zikretmeye onun ismini peygamberimin ismini yazarak anmaya götürdü. Rabbimin izni olduğu kadarıyla bu sanatımı ve zikirlerimi sürdüreceğim.

7001_35

 Sanatınızda nasıl bir yol izlediniz, kimlerden icazet aldınız?

 Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Seramik Sanatları bölümü mezunuyum. Yüksek lisansım Marmara Üniversitesi Seramik bölümüdür. Osmanlı, Selçuklu İslam sanatı çalışmalarım tamamen kendi çabalarımla olmuştur. Hat sanatında ise çok değerli hocam olan Profesör Doktor Hüsrev Subaşı'ndan ders aldım.

7002_16

 GELENEKSEL SANATLARI YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUM

Osmanlı, Selçuklu ve hat sanatı kültürüyle ilgili kompozisyonlarınız var. Bu kompozisyonlarda hangi duyguları yaşadığınızı anlatabilir misiniz? 

Yapmış olduğum tüm çalışmalarımda geleneksel sanatlarımızı yaşatmaya her yapmış ve yapmakta olduğum eserlerimde tüm kâinatın sahibi ve yaratıcısı olan yüce Rabbimi anlatmaya, onun bizlere bahşetmiş olduğu güzellikleri, ona olan sevgimi seramik sanatçısı olmam sebebiyle çamuruma aktararak ifade etmeye çalışıyorum. 

7003_11

Sanatınızda, “İşte bu da benim imzam” diyebileceğiniz bir özellik var mı?

 Tüm yapmış olduğum eserlerimde benim imzamı ifade edecek bir özellik değil birkaç özellik mevcuttur. Bunlardan biri yaklaşık 1985-86-87 yıllarında 3000 'e yakın deney yaparak bulmuş olduğum kendi Turkuaz renkli sırrımdır. İkincisi; hemen hemen tüm panolarımda İslam'ı (kendimce) anlatan kum zemin ve bu zeminin üzerinde kabarık şeklinde bulunan Allah lafsılarının bulunmasıdır. Üçüncü özelliğim; 15 yıl kadar yapmış olduğum dalgıçlık zamanlarımda su altındaki o gizemli dünyayı su üstüne çıkarıp toprağıma yansıtmak ve sonrasında 3000 deney sonrası bulmuş olduğum turkuaz sırrım ile sırlamaktır. Bir özelliğim ise ki en önemlisidir. Çalışmış olduğum tüm eserlerimdeki ruhu seyredenlere aktararak ifade etmemdir. Çünkü yapmış olduğum tüm eserlerimin kendimce bir felsefesi bulunmaktadır. Bildiğiniz gibi sanatçı duygu ve düşüncelerini bir materyale aktararak ifade edendir.

7004_1

 TARİHİMİZDEN DE FAYDALANIYORUM

Eserleriniz her birinde farklılıklar görüyoruz. Mutlaka bu farklılıkların belli başlı manaları vardır. Bunun sırrını açıklayabilir misiniz? 

Eserlerimi dört ayrı kategoride çalışıyorum.

     1- Hat sanatını en çok Allah'ı ve Peygamberimizi ifade etmekte kullanmaktayım.

     2- Osmanlı sanatı; Osmanlı döneminde yapılmış olan motiflerin birimlerinden ve o dönemin mimarisinden faydalanmaktayım.

     3- Selçuklu dönemi sanatı; keza ondada aynı desen birimlerinden, desenlerinden ve mimarisinden faydalanmaktayım.

     4- Deniz dibi; insan eliyle yapılamayan Yüce Rabbimin deniz altındaki yarattığı muhteşem dünyayı çamuruma aktararak Turkuaz sırrımla da sırlayarak su üstüne çıkarmamdır.

     Görülüyor ki dört kategoride yapmış olduğum çalışmalarımın tek ortak noktası Allah'ı ifade etmekten geçmektedir.

7005

 Seramik, son zamanlarda tekrar eski gözde konumuna geldi. Günümüzde seramikle ilgili sanatçıların yetişiyor olması elbette çok önemli. Siz de seramikte hat sanatını üç boyutlu olarak kullanıyorsunuz. İç dünyanızı tam manasıyla yansıtabildiğinizi düşünüyor musunuz?

 Bir eğitimci olarak seramiğin gözde konumuna gelmesi için çaba gösteriyoruz. Bu bizi fazlasıyla memnun ediyor. Ama öncelikle şunu ifade etmek isterim. Yetişen seramikçilerimiz üstatların eserlerini taklit etme yoluna gidiyorlar. Kendilerine sorunca da sanat yapıyoruz diyorlar. Oysa sanatçıyı ve sanatı tarif etmiştim.

Duygu ve düşüncelerin yansıması gerekiyor ki yapılan iş sanat eseri olsun. Tabi bu sözlerim sanat yapıyorum diyenlere, zanaat yapanlara değil. Nasıl bir çocuğa alfabeyi öğretiyoruz sonra yetişkin olduğunda bu alfabeyi kullanarak kendi imzasını atıyor ise kendince özgün olmuştur. Biz başkasının imzasını taklit edebiliyor muyuz? Hayır edemiyoruz. Ne manen ne de kanunen uygunluk arz etmemektedir. Çünkü o imza o şahsın karakterini kişiliğini ve ruhunu ifade etmektedir. Dolayısıyla başkasının onun imzasını taklit etmesi mümkün değildir. Bundan dolayıdır ki bu mesleği öğrenen herkes kendi duygu ve düşüncelerini katarak çalışırsa yapmış olduğu o çalışma kendini ifade edeceğinden sanat eseri olur. Bunu yapana ise sanatçı denir.

7006

 "Toprağa Yansıyan Yaşanmışlık" sergisini kendi sözlerinizle anlamak isteriz?

 1-15 Eylül tarihleri arasında Sultan Ahmet Türk ve İslam Eserleri Müzesinde açmış olduğum sergim yaklaşık 35 yıllık sanatçılık hayatımda hep gelmek istediğim bir noktaydı. Yapmış olduğum tüm eserlerim buranın ruhuna ve manasına hitap etmekteydi. 35 yıllık sanatçılık hayatımda seramiği bir materyal olarak kullanarak tüm duygu ve düşüncelerimi toprağa aktarmaya çalıştım. Bu çalışmalarımda Selçuklu, Osmanlı ve hat sanatının incelikleriyle duygularımın hassasiyetini birleştirerek Allah'ın azametini ve yarattıklarını güzelliklerini vesile olarak halkımıza yansıtmaya yaratılan tüm âlemler içinde bulunan deniz dibi alemini de yapmış olduğum Turkuaz renkli sırrımla birleştirerek o muhteşemliği tanıtmaya çalıştım. Bu çalışmalarımın bir kısmında suyun altındaki gizemli dünyayı toprağa yansıtıp kişilere onun varlığını biraz olsun göstermek istedim. Çalışmalarımı önceden tasarlanmış bir plan proje içerisinde asla yapmamaktayım.

Tüm çalışmalarım o anlık duygu ve düşüncelerimi yansıtmaktadır. Hat sanatını sanattan başka Allah'ı ve Peygamberi ifade etmek için kullanmaktayım. Her yaptığım çalışmalarımda mutlaka bir yaşanmışlık ve özlem bulunmaktadır. Sanatçı eserlerini sergileyerekten halka tanıtır. Bundan dolayıdır ki sanatçı için serginin yeri ve mahiyeti önem taşımaktadır. İstanbul'umuzun maddi ve manevi olarak en güzel yeri olan Sultan Ahmet Meydanı Türk ve İslam eserleri Müzesinde sergi açmak benim hayal edebileceğimin üstünde bir yerdi. Bu konuda öncelikle bu yeri bana vererek sponsor olan Kültür ve Turizm Bakanlığına, Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğüne, Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürlüğüne ve bu konuda bana maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen Bilfen okullarına, Antik Dantel Sanayi Ticaret A.Ş 'ye, açılışında ve hazırlanışında bana canı gönülden yardım eden öğrencilerime ve varlıklarıyla destek veren tüm misafirlerime sonsuz teşekkürlerimi arz ederim.

7007

 Çalışmalarınızın gizli yerlerinde Allah kelamı bulunuyor. Bunun sebebi nedir?

 Bu sorunuzun en kısa cevabı Rabbimi zikretmektir.

 GELENEKSEL SANATLARIMIZI GELECEĞE AKTARMALIYIZ

 Çini İşlemeciliği ve Cam Seramik Bölümü'nde ders veriyorsunuz. Sizi en çok neler motive ediyor?

 İstanbul Üniversitesi T.B.M.Y.O Seramik Cam ve Çinicilik bölümünde 93 yılından beri sözleşmeli olarak ders vermekteyim. Çocukları çok sevdiğimden onlara bir şeyler öğretmek beni mutlu etmek. Öğrettiklerinizi bir de geri aldığınızda mutluluğunuz katlanıyor.

 Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla ilgili bir belgeye sahip olduğunuzu biliyoruz. Bunun arka planını da anlatabilir misiniz?

 1991 yılında 52. Kültür Bakanlığı Devlet Seramik ve Çini sergisinde ve 1993 yılında 54. Kültür Bakanlığı Devlet Seramik sergisinde eserlerim sergilenmeye layık görülerek resim, heykel ve hat dalında yapmış olduğum çalışmalarımın sanat eseri kapsamında olduğunu belirten belge 1994 yılında tarafıma verildi.

 Öğrencilerinize ilk olarak neyi tembihliyorsunuz?

 Öğrencilerime ilk tembihlediğim şey saygılı, edepli ve disiplinli olmalarıdır. Disiplinin ve saygının olduğu yerde ancak eğitim verebilirsiniz.

7008

 YENİ SERGİME HAZIRLANIYORUM

 Yeni projeleriniz var mı?

 Allah kısmet ederse 2017 yılında da sergi ve projelerim olacak. Şimdiden sizlere gün ay veremiyorum. Ama tarihler belli olunca sizlere mutlaka ileteceğim. Tüm sorularınız için sizlere teşekkür ederim. Daha çok duygu ve düşüncelerimi anlatmak isterdim. Ama ancak bu kadarını yazıya dökebildim.

7009

8001

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!