dore okulları
Malatya
03 Mayıs, 2025, Cumartesi
  • DOLAR
    38.55
  • EURO
    43.88
  • ALTIN
    4035.0
  • BIST
    9.176
  • BTC
    96987.509$

Biyopsi Yaptırmak Orucu Bozar Mı?

Biyopsi Yaptırmak Orucu Bozar Mı?
Oruç tuttuğu süreçte randevusu gelen ya da hastaneye gitmek zorunda kalan vatandaşlar Biyopsi Yaptırmak Orucu Bozar Mı? sorusuna yanıt arıyor. İşte detaylar...
Narin

Oruçlu olan kişilerin biyopsi yaptırması gereken durumlar olabileceği gibi bu kişilerin biyopsiden sonra oruçlarına devam etmeleri de mümkündür. Kısaca oruçluyken biyopsi yaptırmak orucu bozmaz da diyebiliriz. Çünkü biyopsi tedavi amacıyla yapılır ve vücuda herhangi bir besin maddesinin girişi söz konusu değildir. Öte yandan biyopsi öncesi veya sonrasında kişiye serum yolu ile ilaç veriliyorsa, bu durum ilacın geçirgenliğine ve içeriğindeki ilaçlara göre değişecektir.

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından, 22 Eylül 2005 tarihinde alınan karara göre; biyopsi yaptırmak orucu bozmaz. Bunun nedeni ise yine diyanet tarafından şu şekilde açıklanır: Biyopsi esnasında vücuda giren herhangi bir madde söz konusu değildir, dolayısıyla tahlil nedeniyle vücuttan alınan parçaların orucu bozması da söz konusu olamaz ve oruç bozulmaz.

Endoskopi Yaptırmak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken endoskopi yaptırmak biyopsi işleminden farklı olarak ele alınır. Çünkü endoskopi uygulamaları doğrudan mideye su verilmesi ile gerçekleştirilebilir. Fakat tek başına endoskopi uygulaması, gıdalanma anlamına gelmediği için ve endoskopide yeme içme eylemi yerine tıbbi bir hedef güdüldüğü için endoskopi orucu bozan durumlar arasında gösterilemez.

Öte yandan diyanet de bu durumu destekler ve eğer endoskopi esnasında kişinin midesine herhangi bir sıvı, yağ veya gıda özelliği taşıyan madde verilmiyorsa; endoskopi yaptıracak olan kişilerin oruç tutabileceğini de ayrıca belirtir. Yine de bu durumun doktorlar tarafından desteklenmediği hastalık veya durumlarda kişilerin oruç tutmamaları tavsiye edilir. Çünkü bu tip işlemlerden sonra ilaç kullanımı gerekli olabilir ya da kişinin bünyesi zayıf düşebilir.

Kolonoskopi Yaptırmak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken kolonoskopi yaptırmak orucu bozan durumlar arasında gösterilir. Çünkü kolonoskopi, oruçluyken biyopsi yaptırmak gibi seyretmez ve alan temizliği için vücuda birtakım sıvılar verilir. Üstelik kolonoskopi işleminden 1 ya da 2 gün önce hastaya verilen ve uygulanması istenen bir diyet bulunur. bu diyet genellikle yumuşak besinleri ve hatta tamamıyla sulu gıdaları kapsar. Dolayısıyla hastaların bu süreçte oruç tutmaları mümkün olmayabilir.

Kolonoskopi nedeniyle oruç tutamayacak olan kişilerin, iyileştikten sonra tutamadıkları oruçları kaza etmeleri mümkündür. Kaza süreleri oruç sürelerine denk olacak şekilde 1’er günden hesaplanır. Öte yandan iyileşmesi mümkün olmayan kişilerin ise kefaret yönteminde başvurmaları ve birtakım gereklilikler doğrultusunda uygun miktarlarda fidye vermeleri daha sağlıklı görülür.

Ultrason Çektirmek Orucu Bozar Mı? 

Oruçluyken ultrason çektirmek orucu bozan durumlar arasında yer almaz. Çünkü ultrason; çeşitli şikayetler doğrultusunda karaciğer, böbrekler, pankreas, safra kesesi, dalak, mesane, testis ve yumurtalıklar gibi organları görüntülemek için kullanılan bir tahlil ve tarama yöntemidir. Eğer ultrasondan önce kişiye herhangi bir ilaç verilmiyorsa ve gıdalanma yoksa, ultrason çektirmek orucu bozmaz. 

Öte yandan ultrason çekiminden önce, çekimin yapılacağı bölgeye jel sürülebilir. Fakat bu jeller görüntülemeyi kolaylaştıran ve daha sonra silinen maddelerdir. Dolayısıyla cilt tarafından emilmezler. Ki emilmeleri durumunda bile bu miktar az kabul edildiği için kişinin orucunu etkileyecek herhangi bir durum söz konusu değildir.

Tedavi Amaçlı iğne Yaptırmak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken tedavi amaçlı iğne yaptırmak diyanetin açıklamalarına göre orucu bozmayan elzem durumlar arasında yer alır. Çünkü oruç, yeme içme eylemlerinin daraltılmasına ve kişinin nefsini terbiye etmesine yönelik yapılan bir ibadettir. Dolayısıyla tedavi amaçlı yaptırılan iğneler de tıpkı oruçluyken biyopsi yaptırmak gibi işliyorsa ve içlerinde herhangi bir etken gıda maddesi yoksa orucu bozmaz. Yalnızca gıdalanmayı tetikleyen iğne durumlarında orucun ertelenmesi mümkündür. 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!