dore okulları
Malatya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.42
  • EURO
    34.84
  • ALTIN
    2431.5
  • BIST
    9990.61
  • BTC
    62105.7$

Biyoteknik eğitimleri başladı


Biyoteknik eğitimleri başladı
2016 yılı Biyoteknik Mücadele eğitimleri, Kale ve Akçadağ ilçelerinde başladı. Eğitimler kapsamında üreticilere, yanlış ilaç kullanımı ve biyoteknik hakkında bilgi verildi.
Narin

Toplantıya Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci, Kale ve Akçadağ ilçe Müdürleri, konu sorumluları Ziraat Mühendisi Şevket Fidan ve Suat Cantürk, Ziraat Teknikeri Naci Ertan ve kayısı üreticileri katıldı. İki ilçedeki toplam 97 kayısı üreticisinin iştirak ettiği toplantıda söz alan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci, kimyasal ilaçlar hakkında bilgi verdi. Günci, “Yanlış ilaç kullanımı sağlığımız açısından çok zararlı. Aynı zamanda üründe zirai kalıntı çıkması durumunda ürünlerimiz ihracat aşamasında geri dönmektedir. Bu durumda üreticilerimize de cezai müeyyide uygulamak zorunda kalacağız" dedi. Entegre mücadele ve üretici kayıt defteri hakkında da açıklamalarda bulunan Günci, üreticilerin ilaçlarını almadan mutlaka reçete ettirmelerini istedi. Kalıntı sorunları ve cezai müeyyideler gibi olumsuz bir durumla karşılaşmamak için biyoteknik (ilaçsız) mücadelenin öneminin daha da arttığını belirten Günci, biyoteknik mücadele yapan üreticilerin, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından da desteklendiğini aktardı.

Daha sonra Ziraat Mühendisi Suat Cantürk tarafından Biyoteknik Mücadele konusunda görsel sunum eşliğinde bilgiler verildi ve konunun önemi hakkında önemli açıklamalarda bulunuldu. Biyoteknik Mücadele'nin tanımıyla sunusuna devam eden Cantürk, "Biyoteknik mücadele, üründeki zararlının biyolojik fizyolojik ve davranış özellikleri üzerinde etkili olan yapay veya doğal maddeleri kullanarak çiftleşme, beslenme barınma gibi normal özelliklerini bozmak suretiyle uygulanan yöntemlere biyoteknik yöntemler denir. Bu yöntemler ana ve ekonomik öneme sahip zararlılara karşı uygulandığında, kimyasal ilaç kullanımını en aza indirdiğinden doğal dengenin korunmasını sağlayarak kalıntısız ürün elde edilmesi sağlanır. Kayısıda, şeftali güvesine karşı çiftleşmeyi engelleme feromon çubuklarının kullanımının yaygınlaştırılması çalışmalarına İl Müdürlüğü olarak devam edilmektedir. Biyoteknik Mücadele Eğitimleri Arapgir, Darende, Hekimhan, Yazıhan, Battalgazi ve Doğanşehir ilçelerinde de devam edecektir” şeklinde konuştu.
Yapılan bilgilendirme toplantısının ardından üreticilerden gelen sorular, Şube Müdürü Selahattin Günci tarafından cevaplandırıldı

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!