dore okulları
Malatya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.51
  • EURO
    34.95
  • ALTIN
    2447.8
  • BIST
    9721.78
  • BTC
    63457.85$

Bu işin uzmanı konuştu! O grup mutlaka aşı olsun!


Bu işin uzmanı konuştu! O grup mutlaka aşı olsun!
Aşının Türkiye'de uygulanmaya başlamasıyla beraber kalp hastalarının aşı olup olmaması ile ilgili sorular merak edilen konuların başında geliyor. Vatandaşların akıllarında soru işareti bırakan bu konuyu işin uzmanı cevapladı. Malatyalılar tarafından sevilen sayılan, hemşerimiz Bezmialem Vakıf Üniversitesi Dekanı Kardiyolog Prof. Dr. Ramazan Özdemir, kalp hastalarının mutlaka aşı olması gerektiğine işaret etti.
Narin

 

HABER MERKEZİ-MALATYA
Koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında aşı takvimi Malatya'da işlemeye devam ediyor. Aşının Türkiye'de uygulanmaya başlamasıyla beraber kimlerin mutlaka aşı olması gerektiği de vatandaşlar tarafından merak edilenlerin başında gelmeye başladı. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Dekanı Kardiyolog Prof. Dr. Ramazan Özdemir, "Kalp hastaları aşı olmalı mı?" sorusunu cevapladı.

KORONAVİRÜSÜN KALP HASTALARINDA ÖLDÜRÜCÜ ETKİSİ VAR
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Dekanı Kardiyolog Prof. Dr. Ramazan Özdemir: "Koronavirüs hedef olarak akciğerleri tutmakla birlikte öldürücü olduğu hastalık grubu; kalp ve damar hastalığı olanlar, hipertansiyonu olanlar, şeker hastalığı olanlar, 65 yaş ve üstü, KOAH olan hastalardır. Salgın; bu hastalıklarda daha öldürücü olarak seyrediliyor. Koronavirüsün, kalp krizi riskini biraz daha artırdığını gördük. Yine kalp yetmezliğini artırdığını gördük. Kalbin kaslarını da etkileyerek, kalp yetmezliği artışına da neden oldu. Bir taraftan da damarların endotel dediğimiz iç tabakasını bozarak pıhtılaşma sistemini aktive ederek küçük damarlarda pıhtılar oluşturmaya başladı. Bir taraftan kalp krizlerine, beyine pıhtı atmaya, akciğere pıhtı atmalarına kadar gitti. Bunlar da bir şekilde ölüme neden oldu. Diğer taraftan kalp yetmezliği yaparak ritmi tetikleyebiliyor. Bütün bunlara baktığımızda koronavirüsün kalbin üzerinde ciddi etkileri olduğunu görüyoruz. Öldürücü etkisinin buradan da kaynaklandığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Dolayısıyla bu hasta grubunda bizim önlem almamız lazım. Kalp hastalığı olan ile olmayan insanlar arasında koronavirüse yakalanma oranlarında herhangi bir farklılık yok. Onlar da normal insanlar gibi koronavirüse yakalanabilir veya yakalanmaz. Ama yakalandığında daha kötü seyreder. Dolayısıyla bütün bunlara baktığımızda önlemini almamız lazım. Maske, mesafe, hijyen kurallarına ek olarak, pandemiyi asıl sona erdirecek yöntem aşıdır. Mutlaka aşı olmamız lazım"

HANGİ HASTALAR MUTLAKA AŞI OLMALI?
"Kalp hastalığı geniş bir grup oluşturuyor. Örneğin kalp yetmezliği olan hastalarımız mutlaka aşı olsunlar. Çünkü en öldürücü hastalık grubu kalp yetmezliği grubudur. Ritim bozukluğu olan hastalarımız mutlaka aşı olmalı. Aşının herhangi bir yan etkisi yok. Kal krizi geçirmiş hasta, stent takılmış hasta, Bypass olmuş hastalar mutlaka aşı olmalı. Asıl ölümcül grupta olan hastalar bunlar olduğu için mutlaka aşı olmalılar"

AŞI SİHİRLİ DEĞNEK DEĞİL!
"Aşı olduktan sonra da mutlaka maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması gerekiyor. Çünkü aşı tek başına bir sihirli değnek değil. Aşının ne kadar koruyucu olduğu, koruyuculuğunun ne kadar süreceği henüz bilinmiyor. Belki 6 ay-1 yıl arasında koruyuculuğu olabilir. Kısacası şunu söylemek lazım; kalp hastalarının mutlaka aşı olması gerekiyor. Aşının herhangi bir yan etkisi şuana kadar gözlenmedi" ifadelerini kullandı.

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!