dore okulları
Malatya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.09
  • ALTIN
    2298.0
  • BIST
    8988.79
  • BTC
    70589.46$

Bu merkezden iyilik saçılıyor!


Bu merkezden iyilik saçılıyor!
Narin

Malatya'da bulunan Turgut Özal Tıp Merkezi, Türkiye'nin ilk karaciğer veritabanını hayata geçirecek. Nakil bekleyen hastalara umut olacak proje kapsamında, alıcı- verici arasında uyumsuzluk yaşanması halinde, en uygun verici bulunarak nakil bekleyen vatandaşlar sağlığına kavuşturulacak.

Aylin Sönmezateş – İSTANBUL

Beş hastaya eşzamanlı karaciğer nakli ile dikkatleri üzerine çeken Malatya'daki İnönü Üniversitesi'nin Karaciğer Nakli Enstitüsü, 3, 4 ve 5 canlı vericili çapraz karaciğer nakline hazırlanıyor. Türkiye'de kanunların çapraz nakle izin verdiğini, bu işlem için sadece ailelerin onayı gerektiğini anlatan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, “Bu uygulama sayesinde donörü ile uyumsuz karaciğer hastalarına da başka donörlerden nakil yapılacak. Tüm hastaların aynı anda ameliyata alınarak işlemin tamamlanması ise bu projenin en önemli özelliği. Çünkü tıp etiği bu hastalara aynı anda nakli öngörüyor” diye konuştu.

9001_18

DONÖR UYMAZSA DA NAKİL OLACAK
Türkiye'de kanunların çapraz nakil uygulamasına izin verdiğini, bu işlem için sadece ailelerin onay vermesi gerektiğini anlatan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, “Bu uygulama sayesinde donörü ile uyumsuz olan karaciğer hastalarına da başka donörlerden nakil yapılacak. Tüm hastaların aynı anda ameliyata alınarak işlemin tamamlanması ise bu projenin en önemli özelliği. Çünkü tıp etiği bu hastalara aynı anda nakil yapılmasını öngörüyor” diye konuştu.

9000_22

İLK VERİ TABANI OLUŞTURULACAK

Bazı hastaların vericileri ile kan grubu gibi etkenler nedeniyle uyum sağlayamadığı için karaciğer nakledilemediğini hatırlatan Kızılay, Türkiye'nin ilk karaciğer veri tabanının Karaciğer Nakli Enstitüsü bünyesinde kurulacağını müjdeledi ve: “Bu sayede donör bekleyen hastalar veri tabanı üzerinden eşleştirilerek çapraz nakil işlemiyle sağlığına kavuşturulacak” dedi.

KARACİĞERİN MERKEZ ÜSSÜYÜZ 

Malatya'nın karaciğer naklinin merkezi haline geldiğini anlatan İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, “Çapraz karaciğer nakli projesi hayata geçtiğinde tarafların anlaşması durumunda karaciğer ameliyatları yapılacak. Bu konuda YÖK ve Sağlık Bakanlığı'ndan gerekli izinleri bekliyoruz” ifadesini kullandı.

9001_17

TÜRK HOCALAR DA DESTEKLİYOR
2012 yılında çapraz böbrek nakli projesiyle Harvard'dan bir bilimadamının Nobel ödülü aldığını anlatan Yılmaz, “Bu hocayla birlikte Boston Collage'dan Tayfun Sönmez ve Utku Ünver isimli iki Türk profesör daha çalıştı ama onlar Nobel ödülüne dahil edilmedi. Biz merkez olarak bu hocalarla görüştük, bir protokol imzaladık. Şimdi veritabanında donör oluşturarak, çapraz karaciğer naklinin çalışmalarına başlayacağız” şeklinde konuştu. Önemli projelerin devlet üniversitesinde yapılması gerektiğini savunan Prof. Sezai Yılmaz, çapraz karaciğer nakli projesi hayalini mutlaka gerçekleştirmek istediğini söyledi. Türkiye'de bu çalışmaya Türk Prof. Tayfun Sönmez'in kaybettiği eşi Banu Bedestenci Sönmez'in ismi verilecek.

9002_15

PARİS'TE İKNA OLMADI MALATYA'DA ŞİFA BULDU
Karaciğer nakli olmak için Fransa'nın başkenti Paris'e giden Figen Tavra, eşinin aradığı şifayı Malatya'da bulduğunu söyledi. Paris'teki karaciğer hastanesine giden çift, “Oradaki doktor bize eşimin 1 ay içinde ameliyat olması gerektiğini söyledi. Eşim de etrafında olumlu bir sonuç görmediği için ameliyat olmak istemiyordu. Ameliyat olursa sağlıksız bir hayat yaşayacağını düşünüyordu” dedi. Daha sonra Malatya'daki merkezden haberdar olduklarını anlatan Tavra, “Randevu alıp Turgut Özal Tıp Merkezi'ne geldik. Malatya'ya iner inmez, bir anda sağlık ekibi etrafımızı kuşattı ve son derece bilinçli bir biçimde bizi hastaneye naklettiler. Ben o sırada kendimi Amerika gibi çok gelişmiş bir ülkede zannettim. Daha sonra hastaneye ulaştık Sezai hoca eşimin yanına gelerek ona durumunu anlattı. Eşim oradaki diğer hastaların durumuna bakarak ameliyata tamam dedi. 2 Aralık 2013'te başarılı bir operasyonla sağlığına kavuştu” şeklinde konuştu.

9002_14

MERKEZE AKIN VAR
Turgut Özal Tıp Merkezi'nde bugüne kadar 2 bin 500'den fazla karaciğer nakli başarıyla gerçekleşti. 2019 yılının ilk 7 ayında 152 kişi nakil olarak sağlığına kavuştu. Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere Ortadoğu ülkeleri ve Avrupa'dan karaciğer nakli olmak için Malatya'nın yolunu hastalar tutarken, 2018 yılında 26 ülkeden 301 sağlık turizmi hastası da yine merkeze geldi. Bu hastalar 3 milyon TL'nin üzerinde kazanç sağladı. Kök hücre, kemik iliği, ince bağırsak nakillerinin de yapıldığı merkez, hayvanlardan insanlara nakil üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor.

9000_23

HASTA YAKINLARINA KONUKEVİ
Öte yandan sağlığına kavuşmak için Malatya'nın yolunu tutan vatandaşların yakınları da inşa edilen iki konukevinde misafir ediliyor. Malatyalı İşadamları Derneği'nce yaptırılan MİAD Konuevi ve Malatyalı işadamı Mehmet Şahin Nalbant'ın yaptırdığı ikinci konuk evi, bölgeye gelen vatandaşlara rahat konaklama imkanı sunuyor. Turgut Özal Tıp Merkezi'nin bahçesinde yer alan misafirhaneler ücretlerinin yüzde 30'u hayata geçirilen “Askıda Oda” projesinden karşılandı. Bu projeyle, odaların ücretleri Malatyalı İşadamları'nın yaptığı bağışlarla ödendi.

YENİ HEDEF HAYVANDA NAKİL

Karaciğer Nakli Enstitüsü'nde bugüne kadar 2 bin 500'den fazla karaciğer nakli başarıyla gerçekleşti. 2019 yılının ilk 7 ayında 152 kişi nakil olarak sağlığına kavuştu. Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere Ortadoğu ülkeleri ve Avrupa'dan karaciğer nakli olmak için Malatya'nın yolunu hastalar tutarken, 2018 yılında 26 ülkeden 301 sağlık turizmi hastası da yine merkeze geldi. Bu hastalar 3 milyon TL'nin üzerinde kazanç sağladı. Kök hücre, kemik iliği, ince bağırsak nakillerinin de yapıldığı merkez, hayvanlardan insanlara nakil üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!