dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.60
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2498.3
  • BIST
    9440.8
  • BTC
    64682.49$

BU SKORDA ‘BİR’ GARİPLİK ‘VAR’!


BU SKORDA ‘BİR’ GARİPLİK ‘VAR’!
Mehmet Ayhan yazdı...
Narin

 

Haber-Yorum-Analiz: Mehmet AYHAN

Evkur Yeni Malatyaspor, Spor Toto Süper Lig'in 20. haftasında ağırladığı İstikbal Mobilya Kayserispor'la 1-1 berabere kaldı. 1 golü Video Yardımcı Hakem (VAR) uyarısıyla “ofsayt” işaretiyle iptal edilen Sırp Danijel Aleksic, skoru eşitleyen sayıyı da kaydeden futbolcu oldu. 33 puana yükselen Doğunun Kaplanları, 10 Şubat'ta Konya deplasmanına çıkacak.

EYMS'DE 3 SAKAT, 1 CEZALI
EYMS'de düz koşulara başlasa da tedavisi devam eden Rahman Buğra Çağıran, sakatlıkları bulunan eski Fenerbahçeli Yiğithan Güveli ile Senegalli Issiar Dia'nın yanı sıra cezalı Adem Büyük kadroda yoktu. Büyük eleştirilere uğrayınca taraftarların hafta içerisindeki idmanda destek verdiği yetenekli isim, Kadıköy'deki 3-2'lik Fenerbahçe yenilgisinde Isla'ya kontrolsüz girince Ali Palabıyık tarafından sarı kart yaptırımına uğramıştı.

102_107

MURAT AKÇA DÖNDÜ VE KAPTAN OLDU
Doğunun Kaplanları'nda teknik heyetin yüzünü Murat Akça güldürdü. 19 Ocak'ta, Malatya'daki 3-2'lik Göztepe galibiyetinde sol arka adalesinden problem yaşayınca 79'da yerini Gökhan Akkan'a bırakan başarılı stoperin dönüşü erken oldu. Adem'in yokluğunda kaptanlık bandını da o taktı.

103_78

FLAŞ TRANSFER TRİBÜNDE
Doğunun Kaplanları'nın 15 milyon Euro satın alma opsiyonuyla İngiltere Premier Ligi'ndeki Fulham'dan kiraladığı Fransız santrfor Aboubakar Kamara tribündeydi. Teknik direktör Erol Bulut, Kayserispor önünde, Fenerbahçe 11'ine göre 1'i zorunlu 2 değişikliğe gitti. Erkan Kaş ve Robin Yalçın'ı kesen genç teknik adam, Adem'den de yararlanamadı.

YENİLERDEN 2'Sİ İLK 11'DE
Fenerbahçe'ye karşı 46'da Adem'in mevkisine geçen Thievy Bifouma bu kez 11'deydi. Ankaragücü'nden tanıdığımız Fransa doğumlu Kongolu gibi ara transferde Spor Toto 1. Lig'deki Balıkesirspor Baltok'tan gelen sol bek Bülent Cevahir de Sarı-Siyah-Kırmızılı formayı ilk kez ve 11'de giydi. Murat Akça, savunmanın göbeğinde sırıtan Robin Yalçın'a bir maçlığına devrettiği bölgesini geri aldı.

104_47

BULUT, 4-2-3-1 DİZİLİŞİNİ SEÇTİ
Fenerbahçe sınavına 4-4-2 gibi başlayan, erken yenilen golden sonra daha çok 4-5-1 ve 4-1-1 dizilişine yönelen Erol Bulut, bu defa alışılagelen 4-2-3-1 oyun sistemini yeğledi. Eldivenleri Beninli Fabien Farnolle giydi. Defansın tam ortasında Murat Akça ile Ekvadorlu Arturo Mina ter döktü. Bu ikilinin sağında Faslı Issam Chebake, solunda Bülent Cevahir vardı. Bu dörtlünün önünde Murat Yıldırım ve Hollandalı Mitchell Donald ağır yükü çekti. Beyin görevini Brezilyalı Guilherme üstlenirken, hücum hattının solunda Bifouma, sağında Aleksic görüldü. Forvette ise Ömer Şişmanoğlu izlendi. Esame listesini Ertaç Özbir, Mustafa Akbaş, Sincere Seth, Erkan, Michael Pereira, Ahmed Ildız, Barış Alıcı, Robin Yalçın ve Eren Tozlu tamamladı.

105_60

ALEKSIC'TEN SÜPER LİG'DE 8. GOL
Mete Kalkavan'ın düdük çaldığı mücadelenin ilk golü 14'te seyredildi. Sağdan Deniz Türüç'ün ortasında iyi yükselen Artem Kravets sol köşeye bırakırken, bu sezon Süper Lig'de ilk golünü attı: 0-1. 19'da Malatya tribünleri ayaklandı. Ceza alanı ön çizgisi hafif sağ çaprazındaki serbest atışta Aleksic yaklaşık 25 metreden çok şık vurdu. Sırp yıldız böylece Süper Lig'de 8'inci, Ziraat Türkiye Kupası da dahil, toplamda 11. sayısını kaydetti.

106_20

SIRP YILDIZA GOL YOK, İPTAL VAR!
32'de Bifouma'nın servisinde Aleksic, voleyle fileleri sarssa da Video Yardımcı Hakem (VAR) incelemesi sonucu gol geçerlilik kazanmadı. Kayserisporlu oyuncuların yoğun itirazda bulunduğu Mete Kalkavan, VAR odasının uyarısıyla, pozisyonun başlangıcında Guilherme'nin ofsaytta olduğu işaretledi.

107_13

EROL HOCA'DAN 2. YARIDA ERKEN HAMLE
Erol Bulut'un oyuna ilk hamlesi, ikinci yarının başında Murat Yıldırım'ı kenara alması, Robin Yalçın'ı sahaya sürmesi oldu. Hocasının performansını pek yeterli bulmadığı Ömer Şişmanoğlu da 69'da Eren'in elini sıktı. Sadık Çiftpınar, Fenerbahçe'ye giderken 5 aylığına bedelsiz kiralanan Barış Alıcı, EYMS'de ilk Süper Lig tecrübesini yaşadı. 21 yaşındaki kabiliyet, Guilherme'nin sol dizindeki sorun nedeniyle 84'te hücumun taze kanı oldu. Barış adımı, Bulut'un 3 puanı hedeflediğinin kanıtıydı.

108_8

OYUN, ORTA SAHAYA SIKIŞTI
Müsabakanın izlenim içerikli yorumuna gelince… Özellikle ilk yarıda bir maç izledik; ancak vakit ilerledikçe oyun belirli bir alana sıkıştı ve top oradan çıkmadı. Oyun skor anlamında dengelendikten sonra koşulan alan, “merkez” olarak tanımlayabileceğimiz ikinci bölgeydi. Kat edilen mesafeyi etkileyen en önemli neden de buydu.

1002_208

BÜLENT CEVAHİR AKSAYINCA…
EYMS başlarda doğru bir savunma kurgusu alamadı. Bülent Cevahir, atılan uzun paslarda pozisyonlara dikkat edemedi. Guilherme, bazen Bifouma'nın yerine sol açığa da geldi ki; bu Bülent'e yardım düşüncesinin ürünüydü.  Beraberlik golü erken gelince Doğunun Kaplanları'nda, defans yoğunluğu Bülent'in bulunduğu sol beke doğru kaydı. Olması gereken de buydu. Öyle ki, Tjaronn Chery ilk 20 dakikadan sonra bu mevkideydi. İlk devre boyunca Kayseri de bu bölgeden daha etkili oldu. Orta sahada Malatya'nın kendi solundan gelen ataklara cevap verebilme adına Robin Yalçın, Bülent'e yakın oynadı. Ancak Robin pas trafiğinde daha etkin olmalıydı.

1003_176

ALEKSIC ALKIŞLANDI; YA BIFOUMA?
Aleksic'in duran top golü izlenmeye değerdi. Sol içle bu kadar isabetli, etkili ve sert vurabilmek büyük bir meziyet gerektiriyor. Sırp yıldızın Guilherme ile inanılmaz bir uyumu var. Yer değiştiriyorlar ve birbirlerini kontrol ederek oynuyorlar. Bu, defans disiplini açısından da çok önemli. Bifouma ise hücumda ciddi bir silah; ancak savunmaya yardımda eksik kaldığı anlar oluyor. Bu noktada Donald ve Murat Yıldırım'ın destekleri önem kazandı.  

1004_89

YENİLEN GOL TEDBİRLİ OLMAYA SEVK ETTİ
İkinci yarının düşük tempoda geçmesi ve iki takımın da kontrollü oynaması doğaldı. Çünkü EYMS beklemediği bir anda golü yemişti. Haliyle aynı dikkatsizliği ve şanssızlığı tekrar yaşamak istemedi. İki taraf da oyunun geçişlerinde, orta sahadan üçüncü bölgeye topu taşırken sıkıntı çekti ki, sorunlar benzerdi. Burada doğru oyuncuları doğru anda buluşturmak gerekiyordu. Merkez orta sahadaki futbolcuların pas trafiğini etkin bir şekilde hızlandırması lazımdı. Bu isimler Kaplan'da Aleksic ve Guilherme'ydi. Öngörülenler yapılmayınca oyun çözülmedi. İkinci 45'te zaman zaman gereksiz kümelenmeler oldu.

1005_59

MALATYA'NIN YILDIZLARI DAHA ÇOK; AMA!
Sorun çözme ve dar alanda daha etkili olma anlamında Malatya'nın rakibinden üstün olduğunu söylemek de mümkün. Guilherme, Bifouma ve Aleksic'i de bu kapsamda değerlendirebiliriz ve bu isimler önemli işlere imza atabiliyorlar. Ayrıca çıkışları sağlayan Ömer Şişmanoğlu'nun geriden gelen oyunculara birçok pozisyonda zaman kazandırabilirdi. Bifouma, Aleksic ve Guilherme'nin atağa katılmalarına daha çok katkı sağlayabilirdi. Her şeye rağmen vücut açısından ‘diri' bir Ömer izledik.

1009_15

KAMARA ‘PİVOT SANTRFOR' OLUR MU?
Ne EYMS ne de Kayserispor, takım olarak topa sahip olma noktasında nitelikli işler ortaya koyamadı. Haliyle futbolcuların bireysel kazandığı toplar ya da geriden gelip oyuna değer katma çabaları gözlendi. Son bölümde kişisel çabalar da kayboldu. Kaplan, meşin yuvarlağı ön belgeye taşımakta etkili olacak bir forvetten yoksun. İleride Eren ve Ömer ve Adem de kullanılabilir; ancak ilerleyen haftalarda burada Kamara'yı göreceğiz. “Pivot santrfor”a ihtiyaç duyulduğu gerçeği ortada. Kayserispor önünde de bu husustaki zafiyet net şekilde görüldü.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!