dore okulları
Malatya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63866.941$

'Bu sorun ticaret hacmine olumsuz yansıyor'


'Bu sorun ticaret hacmine olumsuz yansıyor'
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) yapılan açıklamada Malatya’da seyahatten bir hafta öncesinden uçak bileti bulunabildiği belirtilerek, uçak sefer sayısının arttırılmasının arttırılmasının önemine vurgu yapıldı.
Narin

HABER MERKEZİ-MALATYA

MTSO tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, “ Havayolu taşımacılığındaki bu sorun Malatya'mızın ticaret hacmine de olumsuz yansımaktadır. İlimizde hava yolunu kullanan iş adamlarımızın, esnafımızın ve vatandaşımızın ulusal ve uluslararası bağlantıları, ticari faaliyetleri maalesef aksamaktadır. Şehrimize yatırım ve turizm amaçlı olarak ziyaret edecek ziyaretçilere cazibe ortamı yaratmaya çalıştığımız şehrimize olan kısıtlı sefer sayılarını göz önünde bulundurulduğunda eksi sonuç oluşturmaktadır. Bu bakımdan Türk Hava Yolları'nın ilimize olan İstanbul, Ankara ve diğer illerin sefer sayılarında geliş ve gidiş olarak artış talep etmekteyiz. Azalan sefer sayıları sebebi ile uçaklarda yer bulunmamaktadır. Bu çerçevede Malatya Hava limanının odak uçuş noktası olarak daha fazla sefer ile beslenmesi önem arz etmektedir.” denildi.

"UÇAK SEFERLERİ ARTTIRILMALI"
Açıklamada, MTSO tarafından yapılan araştırmalara da dikkat çekilerek, "2018 yılı Temmuz sonu itibari ile taşınan iç hat yolcu sayısı 518 bin'dir. 2019 yılı Temmuz sonu itibari ile iç hat taşınan yolcu sayısı 426 bin'dir. Malatya taşınan yolcu sayıları 2018 de herhangi bir sefer kesintisi olmadan ortalama haftalık 34 seferdir. Malatya 2019 Ocak, Şubat, Mart yine ortalama haftalık 34 sefer olacak şekilde icra edilmiştir.Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz sonu itibariyle 4 aylık dönemde THY tarafından Yeni hava limanın taşınması ve 737 max uçaklarının uçuştan kaldırılması sebebi ile toplam 57 sefer iptal edilmiştir.Ayrıca Özel Hava yolu firmaları Pegasus yaz tarifesi kesintisi yapmıştır. Onur air Malatya ya olan uçuşunu tamamen iptal etmiştir. 2018 yılı ile 2019 yılı karşılaştırmalı ortalama THY sefer sayılarında yüzde 20 azalma söz konusu oldu. Diğer hava yolları da eklenirse Hava limanından toplam kapasite azalışı yüzde 32'dir" ifadeleri kullanıldı.

"OLUMSUZ BİR DURUM ORTAYA ÇIKIYOR"
Yetersiz uçak seferleri nedeniyle bir hafta önceden bilet bulunabildiğini vurgulanan açıklamada, "Yaz dönemi için bu kapasite azalışı özellikle Gurbetçi yolcularımız için Malatya ya ulaşma ve rahat seyahat etmeleri açısından olumsuz bir durum ortaya çıkarmıştır. Malatya hava limanını Malatya dışında Elbistan, Adıyaman Gölbaşı ve Elazığ yolcularımız da rahatça ulaşım sağlayarak kullanabilmektedir. İlimizde bir hafta önceden uçak bileti bulmak imkansız hale gelmiş, Bu sebepten ötürü 400 TL'.nin altında uçak bileti temin etmek neredeyse imkansızdır. THY genel müdürlüğünün mevcut uçuş programlarını yeniden gözden geçirerek bölgemizin uçak seferlerini artırması ülkemiz ve bölgemiz kalkınması için elzemdir" ifadelerine de yer verildi.

ÖZCAN DA UÇAK SEFERLERİNİN ARTTIRILMASINI TALEP ETTİ 

Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, Malatya'da seyahatten bir hafta öncesinden uçak bileti bulunabildiğini belirtilerek, uçak sefer sayısının arttırılmasının önemine vurguladı.Başkan Özcan, Malatya'ya uçak seferlerinin yetersizliği konusunda yaptığı açıklamada, yetkilileri duyarlı olmaya davet etti.

7_155

YÜKSELEN SESLERE KULAK TIKANIYOR 
Malatya'da uçak seferlerini azlığı ve saatlerinin iyi olmadığıyla ile ilişkin tepkiler olduğuna dikkat çeken MTB Başkanı Ramazan Özcan, “Türk Hava Yolları'nın özelikle sefer sayısı azlığı ve uçak saat düzenlemelerinin uygun olmadığı konusunda kamuoyunda ciddi anlamda uzun zamandır dile getirme konusu var. Siyasi temsilcilerimiz ve milletvekillerimize hem de Ulaştırma Bakanlığımıza, Türk Hava Yolları genel müdürlüğümüze bu konuyu kamuoyuna basın aracılığıyla iletme zorunluluğu doğmuştur” ifadelerini kullandı. MTB Başkanı Özcan, “Malatya'mız ziyaret eden bakanlarımıza her fırsatta bu konuyu iletmemize rağmen Türk Hava Yolları genel müdürümüze ve Ulaştırma Bakanımıza bu iletmemize rağmen maalesef bu konuda bir sonuca varılamamıştır. Şunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Ulaştırma Bakanlığı ve Türk Hava Yolları genel müdürlüğü bu konuya kulaklarını tıkamasını anlamış değiliz. Bölge bir taraftan özellikle tarih turizmi açısında ciddi anlamda mesafe kat ederken, bir taraftan inanç turizmi ciddi anlamda çıtasını yükseltirken ve bir taraftan da, Malatya teşvikte 6 inci bölge cazibe merkezleri programı destekleme kapsamında iken, bölgeye ciddi anlamda önemli sanayi yatırımları artarken, Türk Hava Yolları genel müdürlüğünün kamuoyundan yükselen bu seslere kulak tıkamış olmasına anlam veremiyoruz “dedi.

EKONOMİYE ZARAR VERİYOR 
Gerek Ankara ve gerekse İstanbul seferlerinde yer bulma sıkıntılar olduğuna dikkat çeken Özcan, “Mutlaka siyasi iradenin, AK Parti Milletvekillerimizin kamuoyunda tartışılan en önemli ihtiyaçlardan bir tanesi olan uçak sefer sayılarının artırılmasıdır” ifadelerini kullanıp, Malatya gibi büyük şehir ve ekonomisi canlı olan ilin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Özcan, “Dünyanın 112 ülkesine kuru kayısı ihracattı gerçekleştiren il Malatya. Bu gün totalde baktığınızda yaklaşık 400 milyon dolar yakın ihracat potansiyelli olan bir şehir. Malatya coğrafi olarak Doğu ve Güney Anadolu Bölgesini batıya bağlanan en önemli aksı durumunda. Dolayısıyla uçak seferlerinin azlığı ekonomiye ciddi anlamda zarar veriyor” şeklinde konuştu.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!