dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2498.1
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63944.016$

Bu yoldan dönmeyeceğiz!..


Bu yoldan dönmeyeceğiz!..
RÖPORTAJ: MURAT ÇETİN
Narin

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MTSO)başkan adayı İşadamı Namık Şahin, Malatya ekonomisi için hedeflediği çalışmaları Malatya Time'a anlattı. Araştırmacı Gazeteci Murat Çetin'in sorularını yanıtlayan Şahin, çeşitli STK temsilcilerinin ısrarıyla aday olduğunu belirterek, "Arkadaşlar gelip ısrarla aday olmamı istedi. Ben de yok demedim. Birçok arkadaşla istişare yaptım, sanayiden arkadaşlar geldi, geri adım atmayın dediler. Biz de çocuk değiliz, bir kez evet dedikten sonra geri adım atmayız" dedi. Malatya'nın en önemli ürünü olan kayısı için elini taşın altına koyacağını belirten Şahin, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir ürünün ayaklar altında olmasının görülür şey olmadığını vurguladı.

HABER MERKEZİ/MALATYA

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MTSO) önümüzdeki günlerde yapılacak seçimlerine aday olan İşadamı Namık Şahin, aday olması için 7 derneğin kendisini ziyaret ettiğini söyledi. Malatya'nın en önemli ürünü olan kayısı için elini taşın altına koyacağını belirten Şahin, “Kayısının daha iyi noktalara taşınması için esnafıyla, köylüsüyle güzel araştırma yapılması gerekiyor. Kendimizi dürüst bir şekilde gözden geçirmemiz lazım. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir ürün olup da ürünün ayakaltında olması görülmüş bir şey değil. Malatya'da çekirdeğiyle kabuğuyla değerlendirilecek meyve bunların tesislerini kurmak gerekiyor” diye konuştu. Araştırmacı Gazeteci Murat Çetin'in soruların yanıtlayan çiçeği burnunda başkan adayı Namık Şahin, başkanlık süreciyle ilgili bilinmeyenleri Malatyalı vatandaşlara anlattı.

SİVİL TOPLUMA ADANMIŞ BİR ÖMÜR

Namık Bey, bir anda adaylığınız gündeme geldi. Öncelikle vatandaşlarımızın da bilmesi açısından kendinizi tanıtır mısınız?

1955 yılında Malatya'da doğdum. Genç yaşlardan itibaren çeşitli sivil topum kuruluşlarıyla yakın temasım oldu. Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşu olan Milli Türk Talebe Birliği'nin uzun yıllar başkanlığını yaptım. O dönemlerde Malatya Teknik Takım Birliği kuruldu. İlimizde tekvando, karate gibi sporların temeli de 1970li yıllara uzanıyor. 2009 yılında Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Malatya Şubesi'nin başkanlığı görevini yürüttüm. Akabinde ise Genel Merkez'de Yüksek İstişare Kurulu'nda görev aldım. Özellikle MÜSİAD'ın kurulduğu yıllarda hazırlanan raporlarla bakanlara sunumlar yapılıyordu. Bu girişim çok verimli sonuçlar doğurdu. Bürokraside 8 yıl görev aldıktan sonra Malatya Büyükşehir Belediyesi'nde 5-6 yıl kadar belediye başkan yardımcılığı görevi üstlendim. 1984 yılından bu yana aktif olarak ticaretin içinde bulunuyorum. Bir ayakkabı fabrikası kurdum. Ticarete oto lastik üzerinden devam ediyorum. MÜSİAD'ın iki ayda bir önemli toplantıları oluyor, bu toplantılara bakanlar katılıyor. Bakanların alanlarına göre ilin sıkıntılarını sunum haline getirerek girişimde bulunmalarını talep ediyorduk.


nmk

STKLAR ADAY OLMASINI İSTEDİ

MTSO'ya niçin aday olmak istediğinizi anlatabilir misiniz?

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nda hiçbir göreve talip olmadım. Sivil toplum kuruluşları temsilcileri bu yönde bir düşünceniz var mı diye soru yönelttiler. Ben de o zaman bu konuma Malatyalıların derdini ilgililere aktaracak, işine zaman ayıracak arkadaşlar lazım. Bana derseniz ben dışarıdan desteğimi veririm. Bu gelişmeden bir gün sonra arkadaşlar gelip ısrarla aday olmamı istedi. Ben de yok demedim. Birçok arkadaşla istişare yaptım, Sanayiden arkadaşlar geldi, geri adım atmayın dediler. Biz de çocuk değiliz, bir kez evet dedikten sonra geri adım atmayız. Sivil toplum kuruluşlarındaki görevleri ben siyasetten ayrı tutuyorum. Bunun karşılığında maaş yok, birşey yok, ben bunu severek, istiyerek yapıyorum. Ondan dolayı kabul ettim. Öyle bir ekip oluşturalım ki Malatya'ya ve Türkiye'ye nasıl ticaret odası olunur gösterelim istedik. Burası her görüşten, her kesimden insanın olduğu bir yer, o yüzden her kesimi temsil edecek bir yer olması lazım. Bu yüzden kanaat önderi dediğimiz sivil toplum kuruluşlarından 10-15 kişiyle istişare ediyoruz.

İSTİŞARE EDEREK ÇALIŞACAĞIZ

Burada ne yapmayı hedefliyorsunuz?

Daha önce MÜSİAD'da uyguladığımız yöntemi Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nda uygulamayı hedefliyoruz. Örneğin bir mahallede 10 tane MÜSİAD üyesi varsa oturuyorduk onlarla istişare ediyorduk. Bir sıkıntı varsa not alıp ilgilelere sunuyorduk. Burada da bunu yapmamız gerekiyor. İki üniversiteyle çok sıkı bir işbirliğine gireceğiz. Şuanda da belki görüşüyorlar ama gerekirse oradan istihdam edeceğiz. Bir ekip oluşturma noktasında şuanda da görüşüyoruz. Bugün inavasyon ve AR-GE noktasında, marka oluşturma çalışmaları da dahil olmak üzere destek alacağız. Ayrıca Malatya'nın gözbebeği kayısının gelirinin artırılması için yeni çözüm yolları arayacağız. Gelirin 350 milyon dolardan daha iyi noktalara ulaşması gerekiyor. Burası ticaret ve sanayi odası, burada herkes kendisini bulacak ve her kesimden arkadaşlarımızı bir çatı altında toplayarak birlikte büyüyeceğiz.

ZİYARETLERİMİZ SÜRECEK

Pek çok ziyaret gerçekleştirdiniz, bu süreç devam edecek mi?

İlk ziyaretimi Malatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç başkanıma yaptım. Daha önceki seçimlerde hep biz destek olmuştu. Ziyaret sırasında aday olduğumuzu kendisine ifade ettik. Bu süreç içerisinden mümkün mertebe kendisine ve diğer arkadaşlarla ilgili bizim üslubumuza da uygun istediklerimizi anlatacağız. Dediğim gibi 15 günde bir bütün grupları gezerek sıkıntılarını yetkililere aktaracağız.

KAYISININ BAŞINA GELENLER!

Kayısının değerini nasıl yükseltmeyi hedefliyorsunuz?

Kayısı konusunda ticaret ve sanayi odası borsa ihraç fiyatlarında düzenleme yapmalı. Alınan kayısı 7 kat fiyatına satılıyor. Ambalaj gibi birtakım işlemler yapıldıktan sonra o fiyata satışı gerçekleşiyor. Bizim herşeyden önce esnafıyla köylüsüyle güzel araştırmamızı yapmamız lazım. Her konuda kendimizi dürüst bir biçimde gözden geçirmemiz şart. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir ürünün ayak altında olması görülmüş şey değil. Malatya'da çekirdeğiyle kabuğuyla değerlendirilecek meyvedir. Bunların tesislerini kurmak gerekiyor. 3 sene önce 15-20 liraya satılan kayısı, şuan 4- 5 lira, işçiliği emeği kurtarmıyor. Nasip olursa üzerine duracağız, özellikle Malatya esnafı kayısı para ettiği zaman önünü görüyor ve böylece daha rahat ticaret yapabiliyor. Vatandaşlar önünü görebilirse, köyden göç eden aileleri de engellemiş oluruz. Şu an müthiş göç yaşanıyor. Öğrenci okuyor, memur oluyor köyde kalmıyor. Vatandaş da işçileri diğer illerden getirmek zorunda kalıyor. Bizim bir noktaya gelebilmek için gayret etmemiz gerekiyor. Bunun için gerekli araştırmaları yapmamız lazım. Ve bu konuda da Malatya'da gerekli altyapı var. Akademisyenler var, özellikle ihracatçıların birlik olması lazım belli bir fiyatın altına düşmememiz lazım

FARKLI DÜŞÜNCELERİ KUCAKLAYACAĞIZ

Başkan adaylığınız için bazı STKların girişimde bulunduğunu söylemiştiniz. Kimdir bu STKlar?

Bazı dernekler bana bu konu da çağrıda bulundu. Bunların arasında MÜSİAD ve ANASİAD da var. Bugünlerde açıklama yapabilirler. Malatya'daki tüm sivil toplum kuruluşlarıyla istişaremiz olacak. Tüm siyasi partilere gideceğiz. Tüm vakıfları kapısını çalacağız, onlardan da isim isteyeceğiz. Çünkü 7 bin insan farklı bir düşüncede olsa da, o işe uygun insanları seçmek durumundasınız. Bu bizim inancımızın da gereği. Bin kişiyi temsil edilecekse, o kesimden bir kişinin bulunması çok önemli. Dayattığımız, bu adam olacak dediğimiz birşey yok ama bulunduğu grupta sevilecek sayılacak bir insan olacak. Bu teklif yapıldıktan sonra belediye ve il başkanlarımıza bu bilgiyi verdik. Ondan sonra Malatya'daki milletvekillerine, bakanımıza hepsiyle tek tek görüşerek bilgi verdik. Bilgilendirme derken, bu bilgi verme kimseden yardım talebinde bulunma değil. Milletvekillerimizin hepsine böyle bir teklifle gelindi, bilginiz olsun dedik. Ayrıca Malatya'daki belediye başkanlarını il başkanlarını da bilgilendirdik. Şuan Malatya'daki kanaat önderleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla değişik düşünce ve derneklerle görüşmeye devam ediyorum.

TÜFENKCİ'NİN MALATYALI OLMASI BÜYÜK ŞANS

Bakan Tüfenkçi'yle çalışma yürütecek misiniz?

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi'nin Malatyalı olması ilimiz için önemli bir şanstır. Öncelikle bu sıkıntıları biz tespit etmemiz lazım. Sayın bakanımzın bunların tespiti yapılıp götürüldükten sonra ilgileneceğini biliyorum. Bu bölgeye bir şeyler yapılmasını kendi de ister. Ama öncelikle bizim bunları çok teferruatlı bir şekilde bir dosyayla sunmamız lazım.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!