dore okulları
Malatya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.09
  • ALTIN
    2308.8
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70683.14$

Cengiz Delibaş: Burası Malatya burada daha çok iş olmalı


Cengiz Delibaş: Burası Malatya burada daha çok iş olmalı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından düzenlenen İstihdam Seferberliği Destekleri tanıtım toplantısına katılarak, İstihdam Seferberliği ile ilgili destek ve teşvikleri anlattı.
Narin

HABER MERKEZİ-MALATYA TİME

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş, TOBB Yönetim kurulu üyesi ve MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen istihdam seferberliği bilgilendirme toplantısında, işverenlere yeni istihdam teşviklerini anlattı.​

 TOPLANTIYA KATILANLAR

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası 15 Temmuz Şehitler Meclis Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş, TOBB Yönetim kurulu üyesi ve MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, STK temsilcileri, işverenler katıldı.

1002_591

“BU PAKETTEN İŞVERENLERİN YARARLANMASINI İSTİYORUM”

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan konuşmasında; Konunun içeriğinin daha sağlıklı anlaşılabilmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş'ı konu hakkında bilgi vermek için davet ettik. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan 2019 yılı istihdam seferberliği kapsamında yeni istihdam teşviklerimizi anlatmak üzere toplandık. Bu teşviklerin her kesime ve her alan yayılması önem arz etmektedir. Bu paketten bütün işverenlerin yararlanmasını bekliyoruz. ” Diyerek konu hakkında bilgiler verdi.

1003_433

“AMACIMIZ SİZLERE DAHA FAZLA KATKI SAĞLAMAK”

TOBB Yönetim Kurulu üyesi ve MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu: ‘İstihdam konusunda önümüzdeki süreç içerisinde sizlere katkı sağlamak adına, konuyu daha iyi ifade edebilmeleri için TOBB'nden Cengiz Delibaş'ı buraya davet ettik. Kendisi sizlere daha kapsamlı bilgiler verecek. Ülkemizin içinde bulunduğu bu süreçte, dış güçlerin ülkemizi zora sokmak istemesi aşamasında gayret gösterip kendi istihdam seferberliğinizi gerçekleştirmeniz çok önemlidir. TOOB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'da bu sürecin atlatılması için birçok teklifte bulundu. Hükümetin bizler için neler yapması gerektiğini, sizlerden gelen kıymetli fikirleri de Sayın Cumhurbaşkanımıza ileteceğiz. Bu sıkıntılı süreçte insanlara nasıl katkı sağlayabilir gibi konularda ayrıca elektrikteki vergi yüklerinin kaldırılması noktasında destekler sağladılar. Yine burada da aynı şekilde destekler söz konusu. Üyelerimizin burada bulunması ve konu ile ilgili bilgi alması bizleri motive ediyor. “dedi.

1004_215

YENİ İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ BAŞLADI

2017'de gerçekleştirilen ilk seferberlikte 1 milyon 500 bine yakın yeni istihdam oluşturulduğunu belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş, bunun bir rekor olduğunu söyledi. Bu başarının iş dünyasının başarısı olduğunu vurgulayan Delibaş, “2018 yılı ilk 6 ayında işsizlik rakamları düşmeye devam ediyordu ve hedef artık yüzde 10'ların altına çekmekti ama Ağustos ayında çeşitli operasyonlarla ülkenin temel göstergelerinde bozulmalar başladı. Tüm dünyada işsizlik rakamları ekonominin en önemli parametrelerinden birisi. Bizim nüfus yapımız nedeniyle temel sıkıntılarımız var. Genç nüfus için her yıl 1 milyona yakın yeni istihdam oluşturmamız gerekiyor. Geçmişten gelen stok var, onlara iş bulunması gerekiyor. Bu çerçevede, yeniden istihdam seferberliği başladı” dedi. 

 TÜRKİYE'DE İLK KEZ UYGULANIYOR

Teşviklerden birinin ‘Ücret Teşviki' olduğunu bildiren Delibaş, bu teşvikin Türkiye'de ilk kez uygulandığını dile getirdi. Üç ay sürecek teşvikin 1 Şubat - 30 Nisan tarihleri arasında alınan her yeni işçi için uygulanacağını anlatan Delibaş, ‘Sigorta Primi ve Vergi Teşviki', ‘Kısa Çalışma Ödeneği' ve ‘Asgari Ücret Desteği' ile katılımcılara detaylı bilgiler verdi. 

1005_118

AMACIMIZ İŞVERENLERİ HEYECANLANDIRMAK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş “Buradaki amaç işverenleri heyecanlandırmaktı. Cebinden para çıkmadan işçi alımlarını nasıl sağlayabiliriz diye düşünündük. Temel parametreleri ise şunlar. Prim belgelerini, işçilerin girişlerini zamanında kuruma vereceksiniz. Kuruma borcunuz olmayacak veya yapılandırmış olacaksınız. Kayıt dışı istihdamınız olmayacak. İşçinin ise mutlaka Türkiye İş Kurumu'na kayıtlı olması gerekiyor. İşçiyi kendiniz de bulmuş olsanız mutlaka Türkiye İş Kurumu'na kayıt edilmesi gerekiyor. Eğer iş kurumuma kayıtlı değilse hiçbir destekten yararlanamazsınız. Hiçbir teşvik nakit olarak işverene ödenmez. İşçi kendisi işi bırakırsa da bu durumda alınan teşvik geri iade edilmeyecek. Sizlere tavsiyem alacağınız işçinin girişini 1 Nisan'da yapın.  9 ay SGK Prim ve Vergi Desteği Aylık Kişi başı 1.113 TL Teşvik, Toplamda 9 ay 10.017 TL Vergi ve SGK Prim Teşvik Kazancı sağlıyor. 3 ay ücret ve 9 ay vergi ve prim teşviki şartları şöyle: 1 Şubat 2019 ile 30 Nisan 2019 arasında işe alınanlar için geçerli 3 ay ücret desteğine karşılık işe alındıkları tarihten itibaren toplam 9 ay istihdam etme zorunluluğu var. İşe alındıkları aydan önceki 3 ayda 10 günden fazla sigortalı olmamak. 2018'de işyeri çalışan sayısının en düşük olduğu aydaki çalışan sayısına ilave olarak işe başlatılması gerekiyor.Kısa Çalışma Ödeneği'nde Ekonomik sebeplerle; İşyerinde çalışma sürelerini geçici olarak azaltmak durumda kalan işverenlere, 3 ay boyunca azaltılan süreye ilişkin çalışanlarının ücreti devlet karşılıyor. Kısa Çalışma Ödeneğinde 3 AY ÜCRET İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödeniyor. Kısa Çalışma Ödeneği Teşvik uygulamasından yararlanmak için işverenin İŞKUR'a başvuru yapması gerekiyor. 2019 yılı Asgari Ücret Desteği uygulaması; çalışan sayısı 500'ün altında olan işyerleri için 2019 yılı 12 ay boyunca aylık kişi başı 150 TL. çalışan sayısı 500 ve üzerinde olan işyerleri için 2019 yılı 12 ay boyunca aylık kişi başı 101 TL. olarak uygulanmaktadır. Düzenli Prim Ödemesinde SGK primlerinin işveren hissesinin 5 puanlık kısmı devlet tarafından karşılanıyor. Kalkınmada öncelikli 51 ilde ve 2 ilçede; Sigortalıların SGK primlerine 5 puanlık indirime ilave olarak, 5 puanlık desteğe ilaveten artı 6 puan olarak teşvik kazancı sağlıyor. “ diyerek teşvikler hakkında detaylı bilgiler verdi.

1006_63

 Konuşmaların ardından TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş, katılımcıların sorularını cevapladı.

 

  Haber : Sevgi Sulubay

 

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!