dore okulları
Malatya
16 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.49
  • EURO
    34.60
  • ALTIN
    2489.4
  • BIST
    9549.24
  • BTC
    62019.18$

Davıd Beckham'a marka tescil şoku!


Davıd Beckham'a marka tescil şoku!
Dünyaca ünlü eski futbolcu David Beckham’ın Amerikan Patent Ofisine yaptığı marka tescil başvurusuna aldığı ret yanıtı, 26 Nisan’da kutlanacak olan Dünya Fikri Mülkiyet Hakları gününe damgasını vurdu.
Narin

HABER MERKEZİ-MALATYA TİME

Dünyaca ünlü eski futbolcu David Beckham'ın Amerikan Patent Ofisine yaptığı marka tescil başvurusuna aldığı ret yanıtı, 26 Nisan'da kutlanacak olan Dünya Fikri Mülkiyet Hakları gününe damgasını vurdu.

 KULÜP KÖTÜ BİR SÜRPRİZLE KARŞILAŞTI

David Beckham'ın Amerika'da kurduğu “Club Internacional de Futbol Miami” isimli futbol kulübü, 2020 sezonunda Kuzey Amerika'nın en büyük futbol ligi Major League'de top koşturmaya hazırlanırken kötü bir süprizle karşılaştı. Eski futbol yıldızı, sahibi olduğu kulübün marka adını “Inter Miami FC” olarak tescil ettirmek üzere başvurduğu Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Marka Ofisinden (USPTO) aldığı 3 ret cevabıyla şoke oldu. Şimdi ise Beckham'a İtalyan futbol kulübü Inter Milan tarafından marka davası açılması bekleniyor.

 İstanbul merkezli Markiz Patent firması marka uzmanlarının Amerikan Patent ve Marka Ofisi'nin verilerinden elde ettiği resmî belgelere göre, eski yıldız oyuncu David Beckham ve ortaklarına ait olan MIPH LLC şirketi, spor hazır giyim ürünlerinden içecek çeşitlerine kadar yüzlerce farklı kalemdeki üründe “Inter Miami FC” markasını kullanmak üzere geçen yıl Amerikan Patent Ofisine 6 adet marka tescil başvurusu yaptı. 

BECKHAM'IN MARKA BAŞVURUSUNUN RET GEREKÇELERİ

 Başvuruları inceleyen Amerikan Patent Ofisi, David Beckham'a 3 ret cevabı verdi. Öncelikle, kulübünün ve ürünlerinin markasını “Inter” olarak tescil ettiremeyeceğine hükmetti. Karara gerekçe olarak “Inter” adının daha önce İtalyan futbol takımı Inter Milan (F.C. Internazionale Milano S.p.A.) tarafından Amerika'da tescil ettirilmiş olmasını gösterdi.

 Markiz Patent'in derlediği bilgilere göre Amerikan Patent Ofisi ikinci olarak, Beckham'ın Miami adını da marka olarak tescil edemeyeceğine hükmetti. Gerekçe olarak da Miami'nin Amerika'da herkes tarafından bilinen bir şehir adı olması nedeniyle coğrafi işaret kapsamında olmasına vurgu yaptı.

 Amerikan Patent Ofisi son olarak, Beckham'ın “FC” adını da marka olarak tescil ettiremeyeceğine, zira “FC” harflerinin herkesin genel kullanımına açık bir terim olan “football club” (futbol kulübü) kelimelerinin kısaltması olduğunun altını çizdi. Patent Ofisi David Beckham ve ortaklarına 6 ay içerisinde itiraz hakkı tanıdı.

 David Beckham'ın yaşadığı sorunu değerlendiren marka ve patent uzmanı Orhan Eriman, “Marka tescil başvuruları, özel, özgün ve tesadüf olarak kabul edilemeyecek işaret, isim ve sözcüklerle yapılıyorsa patent otoritelerinden ret kararları çıkması söz konusu olabilir” dedi.

 MARKA SAHİPLERİNE UYARI: KULLANMADIĞINIZ MARKALAR ELİNİZDEN ALINABİLİR

 26 Nisan gününün, marka ve patent tescilinde dünyanın son karar mercii kuruluşu olarak kabul edilen Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WİPO) tarafından Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Günü olarak belirlendiğini ifade eden Markiz Patent'in kurucusu, marka ve patent uzmanı Orhan Eriman, marka tescili konusunda doğru bilinen bir yanlışa dikkat çekerek firmalara şu uyarıyı yaptı, “Firmalarımız, ileride lazım olur diyerek tescil ettirdiği ancak 5 yıldan uzun süre aktif olarak kullanmadığı markalar üzerinde ciddi hak kaybı yaşayabilir. Çünkü ulusal ve uluslararası marka otoriteleri, bu tarz tescilleri, reel iş piyasasını kısıtlayıcı, aldatıcı ve kötü niyetli bir hareket olarak değerlendirirse söz konusu marka ile benzeşen başka bir markaya aktif kullanılmasından ötürü tescil hakkı üstünlüğü tanıyabilir.” dedi.

 İNTERNET ALAN ADI ALMAK MARKA TESCİLİ İÇİN YETERLİ DEĞİL

 Son dönemde marka tescili yaptırmak isteyen firmalar tarafından en çok sorulan sorular arasında, ‘internet alan adını aldıktan sonra marka tescili yaptırmaya gerek var mı' sorusunun bulunduğunu belirten marka ve patent uzmanı Orhan Eriman, “Söz konusu alan adı sahibinin bu hakkını daha iyi koruması için marka tescili gerekli. Kendi markasına biçtiği değere göre markasını hem ülkemizde hem de yurtdışında kayıt ettirmesini öneririm.” diye konuştu.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!