dore okulları
Malatya
14 Mayıs, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.27
  • EURO
    34.89
  • ALTIN
    2433.5
  • BIST
    10138.89
  • BTC
    61731.59$

Deprem Araştırmacısı Öğüt: Bu fay 7,0 ilâ 7,4 arasında deprem üretebilir

Deprem Araştırmacısı Öğüt: Bu fay 7,0 ilâ 7,4 arasında deprem üretebilir
Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, Yedisu fayı hakkında açıklamalarda bulunarak uyardı. Öğüt: "Yedisu segmentinin güney bloğu yani Anadolu mikro levhasında kalan kısmı kuzey-batı yönlü kaymaktadır. Malatya-Elazığ-Tunceli-Bingöl bloğunun dönme davranışı ikinci görselde gösterdiğim gibidir. Bu blok doğu Anadolu fayınca güney-batı yönlü sürünerek Sürgü fayına orada kavis yaparak Akçadağ'a oradan da kavis yaparak kuzeye doğru döner, buna ek olarak Ovacık fayı ilâ Malatya fayının kesişim noktasında da kuzey-batı yönlü dönerek Yedisu fayına ekstra basınç uygulamaktadır. Bu fay 7,0 ilâ 7,4 arasında deprem üretebilir" dedi.
Narin

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, osyal medya hesabından yaptığı açıklamada: "Deprem "sismik boşluk" diye adlandırdığımız bir segmentte oldu. Kuzey Anadolu fay zonu Anadalu mikro levhası ve Avrasya levhası arasındaki levha sınır fayıdır.  20-27mm/yıl kayma hızına sahip bu fay zonu genel olarak her 235 250 280 yıl gibi deprem tekerrür periyodlarınca 7,0 ilâ 7,9 arasında deprem üretebilir.  Avrasya levhası'nın 13-7mm/yıl... Arabistan platosu'nun 25mm/yıl... Anadolu mikro levhası'nın 20-27mm/yıl 
Kayma hızına sahip bu levhaların Arabistan platosu olan kısmı Karlıovaya, Avrasya ve Anadolu mikro levhası ise yedisu fayına çift taraflı basınç oluşturmakta" dedi.

BU FAY 7,0 / 7,4 ARASINDA DEPREM ÜRETEBİLİR

"Yedisu segmentinin güney bloğu yani Anadolu mikro levhasında kalan kısmı kuzey-batı yönlü kaymaktadır. Malatya-Elazığı-Tunceli-Bingöl bloğunun dönme davranışı ikinci görselde gösterdiğim gibidir. Bu blok doğu Anadolu fayınca güney-batı yönlü sürünerek Sürgü fayına orada kavis yaparak Akçadağ'a oradan da kavis yaparak kuzeye doğru döner, buna ek olarak Ovacık fayı ilâ Malatya fayının kesişim noktasında da kuzey-batı yönlü dönerek yedisu fayına ekstra basınç uygulamaktadır. Bu blok hareketine tabi olan Çöşnük-Nazimiye-Doğanşehir fayları tıpkı Toprakkale fay zonu gibi blok içi basınç sonucunda bir takım depremler üretir. Yedisu fayı hem güney-doğu yönlü hem kuzey-batı yönlü hem de kuzey-doğu yönlü üç tarafları yani http://2.si Levha 1.i blok hareketi sonucunda basınca tabidir.  Bu fay 7,0 ilâ 7,4 arasında deprem üretebilir. Devamını 24 ağustosta ki yazımda okuyabilirsiniz. Saygı ve sevgiyle. Bilimle kalın" dedi.

HABER MERKEZİ-MALATYA

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!