dore okulları
Malatya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.95
  • ALTIN
    2443.9
  • BIST
    9716.77
  • BTC
    64265.34$

Dezenformasyon yasası için geri sayım başladı!

Dezenformasyon yasası için geri sayım başladı!
Kamuoyunda "dezenformasyon yasası" olarak bilinen ve internet alanına yeni kurallar getiren yasanın önemli ve büyük bir kısmı 1 Nisan'da yürürlüğe girecek.
Narin

İnternet haber gazetesi sitelerini de kapsayan Resmi ilan ve reklam yönetmeliği bugün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yürürlüğe giren yönetmelikle 1 Nisan 2004 tarihinden itibaren basılı gazetelerin yanısıra internet haber gazetelerinin de 1 Nisan 2023 arihinden itibaren resmi ilan alabilmesinin önü açıldı.

YENİ KURALLAR GELİYOR

Yönetmeliğe göre internet haber sitelerinin ilan alabilmesi için katı kurallar getiriliyor. Türkiye genelini kapsayan yayın organları için "Genel Kategori" kriteri belirleyen BİK, 1’inci Kategori için İstanbul, 2’nci Kategori için Ankara ve İzmir’i belirledi. Her kategori için tıklanma sayısından çalışanlara kadar ağır şartlar öngörülen yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre 1 Nisan'dan itibaren internet haber siteleri kriterleri yerine getirmesi halinde BİK'e ait resmi ilan ve reklamları yayınlayabilecek.

Yürürlüğe girecek maddeler neler? Neden önemli? Ve ne işimize yarayacak?...

DOĞRUYU BİLMEK 

"Dezenformasyon Yasası" Türk Ceza Kanunun 217/A maddesiyle yeni bir suç getirdi. Ve tüm tartışma bu suç üzerinden yürütüldü. Oysa birçok ülkede buna benzer düzenlemeler vardı. Yasanın adı bir anda "sansür yasası" olarak anılmaya başlandı. Ne hikmetse bu düzenlemenin gerekliliği tartışılmadı. Onun yerine yeni getirilen suçun düşünce özgürlüğünü bastırmak için kullanılacağı gündemleşti. Düzenleme çok net iki hususu düzenliyordu. Buna göre (1) "Kamu düzeni, genel sağlığı ve dış güvenlik" konularında (2) "halk arasında endişe, korku veya panik oluşturmak" amacıyla bir yanıltıcı (yalan) bilgi paylaşılmak suç kabul edildi. Ve doğruydu. Zira sosyal medyada en kibar ifadesi ile "anonim" hesaplar eliyle neler yapıldığı gördük. Hele deprem döneminde! Yalan haberler, insanları endişeye sevk eden ifadeler, hazırlanmış kurgu bilgiler... "Son çare" olarak bunlar, suç olarak düzenlendi. 7418 sayılı yasa hakkındaki paylaşımları ve konuşmaları toplasak, abartısız olarak yüzde 80'i bu suç ile ilgilidir. Oysa bu yasa çok önemli düzenlemelere gitti. Bunu yakında çok iyi anlayacağız.

İNTERNET MEDYASI TANINDI 

Bu yasa ile internet medyası da tanındı. Hatta yayımı tarihi itibarıyla bu durum yürürlüğe girdi. İletişim Başkanlığı bu konuda internet medyasına eski ismiyle "sarı" şimdiki adıyla "turkuaz basın kartı" vermeye dair prosedür yayınladı. 

HABER MERKEZİ-İSTANBUL

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!