dore okulları
Malatya
17 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.52
  • EURO
    34.58
  • ALTIN
    2493.1
  • BIST
    9548.09
  • BTC
    63903.8$

Doğalın en iyisine ulaşmaya çalışmalı


Doğalın en iyisine ulaşmaya çalışmalı
Narin

HABER MERKEZİ-MALATYA TİME

Röportaj: Yüksel Akça

Etibar Jafarov Azerbaycanlı bir fotoğrafçı. Ülkesinde çektiği fotoğraflarla turistlerin Azerbaycan'ı ziyaret etmesine vesile olan bir kültür elçisi aynı zamanda. Manzara ve portre çalışmalarını seven ve bu anlamda da sergiler açan Jafarov dünyanın çeşitli ülkelerinden ödüllerle dönen bir isim. Jafarov'la fotoğraf sanatının inceliklerini, aldığı tepkileri ve gerçekleştireceği projeler üzerine söyleşi gerçekleştirdik. 

1003_442

 Fotoğrafçının gezip gördüğü yerleri nasıl yorumlamalı ya da nasıl değerlendirmesi gerekir?

Benim gittiğim ülkelerin sokaklarını, mimarlık eserlerini çektiğim için güzel ve tarihi eski ülkeleri gezmeyi seviyorum. Her gezdiğim ülkenin manzarasını, insan portresini çekip kendi maneviyatımda, sanatımda daha da güçlendirebiliyorum.

 Fotoğraflar insanlar üzerinde ne kadar etkileyicidir ve yol haritası olur mu?

Bu suale ben şöyle cevap verebilirim; fotoğraf bir şekli başka insanlara tam manasıyla güzel göstermek için, fotoğrafın; zengin dünyası ve halkın içinden çıkması lazım, çocukluk ve acıyı, yoksulluğu ve kötü günü, güzel günü görmelidir ki görüntülediği anı fotoya mesaj olarak yansıtabilsin. Fotoğrafçı daima neşe aktarır ve o insanın çok şeyler yaşıyor ve de yaşamalıdır,  sade insan nereye giderse onu sadece kabataslak görür, ama fotoğrafçı tam olarak içten görmek ister ve bunu insanlara yansıtır. Benim çok çektiğim fotoğraflar tabiat, köy ve şehirler olduğundan benim fotoğraflarıma bakıp 4 kişi etkilenerek Azerbaycan'a seyahat etmiştir. Daha çok insan simaları insanları etkileme gücüne sahiptir.

1002_600

 KİMSENİN GİREMEDİGİ, ÇIKMADIĞI YERLERE GİRDİM..

Fotoğraf çekmek için yaptığınız büyük çılgınlık var mı, ve gerçekleştirmek istediğiniz projeleriniz için önceden bir konsept oluşturuyor musunuz, ileriye doğru projeleriniz nelerdir?

Çılgınlık olmalı. Çok az insanın, kimsenin girmediği, çıkmadığı yerlere giderim. Ayıların, çakalların bulunduğu ormanda çekim yapmıştım. Genelde konsept oluşturmak uzun zaman alıyor o yüzden anı yakalayıp çekim yapmayı tercih ediyorum. Yurt dışında bu sanatın eğitimini almak (Big migration'da) Afrika'da vahşi doğanın atmosferini koklamak istiyorum, doğalın en iyisini deklanşöre basıp fotoğraflamak istiyorum.

 Ulaşamadığınız biri ile tanışıp fotoğrafını çekemeden döndüğünüzde ne düşüncede olurdunuz, ondan neler öğrenmek isterdin, onun karşısında neler hissedersiniz?

Benim için hem çok maceralı ve hayatımın manası, bana enerji veren düşünceler var ki; bunlardan biri, bir insanın kendi becerisiyle kimseden destek almadan yapabildiği ve rahat yüzü görmeden, ömrünü işine senet eden ve para için değil, sadece hayatın manasını kendi işinde gören insanlardan ilham aldım. Honda şirketinin yapımcısı, Soichiro Honda Amerika'nın ruhu adı ile bir proje yapmış, makineli silahı yapan Mikhail Kalashnikov.. Bu insanlara ulaşmak isterdim.  Bunlardan kendi maksatlarına nasıl ulaştıklarını, medyaya söylemediklerini kendilerinden dinlemek isterdim.

1004_221

 BİBİ HEYBET MESCİDİ...

Hiç kimsenin görüp de çekemediğini çektiğinizde neler hissedersiniz?

Perspektifimin iyi olduğu düşünüp mutlu olurum. Daha önce Bibi heybet Mescidini (cami) kimsenin çekmediği konseptte çektiğim için Londra'daki fotoğraf sergisinde ikincilik kazandım tarif edilmeyecek derecede mutlu oldum.

 Fotoğraflarınızda hüzün ve duygu yansıması çoğunlukta, fotoğraflarınız hayatınızın gizli bir parsı olarak görebilir miyiz?

İnsan temalı fotoğraflarımda genelde insanların masumane duygularını benliğimde hissetme çabası içindeyim, bilmiyorum ne kadar başarılı oluyorum.

 Bir de fotoğraf serginiz oldu. Bundan sonra yeni projeleriniz olacak mı?

Azerbaycan'ın farklı bölgelerini temsil eden ortak insanların, çeşitli etnik ve dini görüşe ait olduğunu sergimi açtım. Bir sergi daha açmak istiyorum yakında serginin planlamasını yapıyorum.

1005_120

 ÖDÜLLER

2011 “The İnternational Aqua Plants Layout Contest ” sergileme ödülü.

2012 Azerbaycan'ın Avrupa teşkilatı Taleh Heyderovun yönetimi Londra'da yapılan fotoğraf yarışması ikincilik ödülü.

2013 Azerbaycan'ın Fransa'daki Medeniyet evinin dünya mutfağının fotoğraf yarışmasında “festival İnternational de İmage” fotoğraf yüzlerce fotoğrafın içinden ilk 10'a girdik.

2013 Ateşgâh sigortanın düzenlediği “Sevelim Koruyalım Emin Yaşayalım!” adlı yarışmada birlik ödülü.

2014 yılında “İmages of Cultural & Natural heritage of Azerbaijan” (Azerbaycan medeniyet ve doğal mirasın fotoğrafları) adlı kitabımın İtalya'da sergisi olmuş, ayrıca Bakü'de Medeniyet ve Turizm bakanlığının isteği ile “Yüzler Kalıcı Şekillendirilir” adlı fotoğraf sergisi yapıldı burada ödül aldım.

2014 yılında Birleşmiş Arap Emirliği'nin Dubai Şehrinde The Hamdan Mohammad bin Rashid al Maktoumun kurumsal desteği ile yapılan “İnternational Photography  awords” adlı fotoğraf yarışmasına katılarak finale kaldım. Dereceye giren fotoğraflar kitapta toplandı benim fotoğrafım da kitapta yerini aldı.

2014 İstanbul'da Milli Mutfağının Uluslararası Aşçılar Festivalinde fotoğrafım ödül aldım.

 1007_37

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!