Doğan DAĞ / Amerika Ayağına Kurşun Sıktı

Doğan DAĞ yazdı.
Dünya artık 2025 öncesinin tek kutuplu illüzyonuna geri dönmeyecek kadar derin bir kırılma yaşıyor.
Venezuela’da başlayan ve Washington’ın "arka bahçemi temizliyorum" sanrısıyla yürüttüğü agresif hamleler, aslında Amerikan hegemonyasının kendi ayağına sıktığı en büyük kurşun olarak tarihe geçiyor.
Venezuela sonrası dünya, Amerikan tehdidine karşı sadece bir savunma refleksiyle değil, stratejik bir zorunlulukla konsolide oluyor.
Bu konsolidasyonun merkezinde ise artık sadece direnç değil, yeni bir dünya inşası var:
Çin, Rusya ve Türkiye ekseni.
Körfez’in Güven Kaybı ve Yeni ittifak...
Trump döneminde müttefiklik hukukunu bir ticari pazarlığa, hatta şantaja dönüştüren "önce Amerika" politikası, Körfez ülkeleri için bardağı taşıran son damlaydı.
Washington’ın güvenilir bir partner olmadığını anlayan Körfez sermayesi ve siyaseti, rotasını bu yeni Avrasya bloğuna kırdı.
Bu sadece bir tercih değil, Amerikan "ihanetine" karşı bir hayatta kalma hamlesidir.
Avrupa ise Amerika ile deneyiminden umut ve güven kaybı ile arayış içinde bir güvenli liman olarak Avrasya ekseni oluşturabilir...
Türkiye: Hakem Güç ve İç Tahkimat
Bu büyük bloklaşma içinde Türkiye’nin rolü, tarihsel bir olgunlukla şekilleniyor.
Türkiye; NATO üyeliğini korurken Avrasya ile stratejik bağlarını derinleştiren, herkesin masada kalmak için ihtiyaç duyduğu bir "Hakem Güç" olarak konumlanıyor.
Aktörlerin bu durumu tolere etmesi bir lütuf değil, Türkiye’nin savunma sanayiindeki devasa sıçraması ve "iç tahkimatını" tamamlamış olmasının oluşturduğu ve diplomatik kanal rezervine duyulan ihtiyacın doğal bir sonucudur.
Artık prototiplerle değil, seri üretimle konuşan bir Türkiye var.
Savunma sanayiindeki bu yerli ve milli disiplin, bölge liderliğini doğal bir süreç olarak şekillendiriyor.
Nükleer Caydırıcılık ve Toryum Devrimi..
Bu yeni blokta denklemi asıl değiştiren ise nükleer güçtür...
Pakistan’ın nükleer kalkanı bloğun savunma duvarını örerken, Türkiye’nin Toryum teknolojisine odaklanması stratejik bir şah-mat hamlesi olacaktır.
...
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Osman Timurtaş Ak Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcılığına Atandı
- Yavuz Bingöl'den Gelen Kötü Haber Sonrası Festivalde Sahne Alacak Yeni İsim Belli Oldu
- Buhara Bulvarı Üzerinde Üç Araç Birbirine Girdi! Yaralılar Var
- Malatya'nın Altın Değerindeki En İyi Kayısıları Dünya Sahnesine Çıkmak İçin Yarıştı
- LGS Türkiye Birincileri Başarılarının Sırrını Vali Seddar Yavuz'a Anlattı
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN


Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.