dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64050.686$

'Doğu ve İç Anadolu bölgesi büyük risk altında'


'Doğu ve İç Anadolu bölgesi büyük risk altında'
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, bu yıl baş gösteren kuraklığın daha çok Doğu ve İç Anadolu Bölgelerinde etkili olduğunu ifade ederek “Kuraklığın getirdiği sonuçları beraberce analiz edeceğiz ve önümüzdeki dönemlerle alakalı hangi tedbirleri almamız gerektiğini istişare edeceğiz” dedi.
Narin

 

HABER MERKEZİ-MALATYA
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, bir dizi programa katılmak üzere geldiği Malatya'da tarım sektörü temsilcileri ile bir araya geldi. Malatya Ticaret Borsası toplantı salonunda gerçekleşen buluşma öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Yardımcısı Tunç, hasat döneminin başladığı bu süreçte sektör temsilcileri ile bir araya gelerek sorun ve talepleri dinlemek istediklerini söyledi.

KURAKLIK KRİZİ ANADOLU'YU ETKİLEDİ
Bu yıl anormal bir yıl yaşandığını ifade eden Tunç, “İki konu üst üste geldi. Birincisi pandemi gibi bütün dünyayı ve bizi de çok etkileyen bir küresel salgın yaşıyoruz. Bu bütün faaliyetlerimizi ve birçok sektördeki çoğu faaliyeti menfi olarak etkiliyor. İkinci bir konu da küresel bir problem ama en çok bizim bölgemizi, Anadolu'yu etkileyen kuraklık krizi” dedi.

c_163

HANGİ TEDBİRLERİ ALMAK GEREKİYOR?
Kuraklığın daha çok Doğu Anadolu ile İç Anadolu Bölgesi'nde etkili olduğunu ifade eden Tunç, “Kuraklığın getirdiği sonuçları beraberce analiz edeceğiz ve önümüzdeki dönemlerle alakalı hangi tedbirleri almamız gerektiğini istişare edeceğiz. Malatya'daki projelerimiz ne aşamada, nasıl gidiyor, bu projelerle alakalı sonuçları ve etkilerini beraberce değerlendirmek istiyoruz. Önümüzdeki dönem hangi projelere ihtiyaç var, hangi projeleri talep ediyorsunuz, hayata geçecek projeler var bunları beraberce değerlendirmek istiyoruz. Sonuç itibariyle ülkemizin gıda arz ihtiyacını sağlamakla ilgili bir mükellefiyetimiz var. Bu mükellefiyeti ve bu planlamayı yapmak üzere sizlerle yakın çalışmaya ihtiyacımız var. Bu konuda beraberce bu tespitleri ve planlamaları yapmaya çalışalım. Sorun olanları tespit edip bunları gidermeye çalışalım” ifadelerine yer verdi.

d_80

"VERİMLİ BİR ÇALIŞMA OLACAK"
Zor bir döneme girildiğini ve bundan sonra küresel iklimin ülke üzerindeki etkilerinin yaşamaya devam edileceğini de ifade eden Tunç, “Dolayısıyla bunun ön hazırlığını yapmak üzere aslında yıllardır hazırlıklar yapılıyor ama şimdi kendisini ciddi hissettirmeye başlayınca tedbirlerin daha da ciddiyetle ele alınması ihtiyacı hasıl oluyor. Bu noktada bunu da beraberce tartışalım. Sizlerden beklenti ve taleplerinizi alıp, değerlendirelim istiyoruz. Malatya'daki tarımsal hasılayı daha nasıl büyütebiliriz, halkımızın, milletimizin refahını daha nasıl artırabiliriz, bu konuyu hep beraber tartışacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın bir talimatı olmuştu. Cumhurbaşkanımız, ekilmedik bir karış toprak dahi bırakamamak gibi bir görev ve ödevle bizi sorumlu tuttu. Sadece Bakanlığı değil, STK'larımızı da görevlendirdi. Dolayısıyla bir karış toprağı boş bırakmamak üzere bütün topraklarımızı, arazilerimizi nasıl işleyebiliriz, bu arazilerimizi nasıl suyla nasıl buluşturabiliriz ve kamu kaynaklarından vatandaşlarımızı daha nasıl yararlandırabiliriz. Konularını beraberce tartışacağız. Ümit ediyorum ki, verimli çalışma olacak” diye konuştu.

C_165

ÖTE YANDAN; BAKAN YARDIMCISI TUNÇ, BAŞKAN GÜRKAN'I ZİYARETE ETTİ
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç ve beraberindeki heyet, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ı makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.

BAKANA TEŞEKKÜR...
Ziyarette Malatya hakkında bilgi veren Başkan Gürkan, “Bakan Yardımcımız Malatya'yı yakinen tanımakta. Malatya'ya insanlık medeniyetinin başladığı Anadolu'yu Anayurt yapan destan şehir diyoruz. Onun için İnsanlık medeniyetinin başladığı yer diye tabir ediyoruz. Çünkü yerleşik hayatın, devlet hayatının, bürokrasi hayatının, muhasebe kayıtlarının tutulduğu ve taş devrinden demir devrine evrimin demirin silah olarak kullanılması Malatya'da zuhur etmiştir. Malatya'yı medeniyetler merkezi ve medeniyetin doğduğu yer olarak ifade ediyoruz. Anadolu'nun kapılarının 1071 yılında Malazgirt Muharebesi ile açıldığı ifade edilmekte. Ancak 650 yıllarında Malatya sancağı Anadolu'yu Anayurt yapmak için fetihlere başlamıştır. Anadolu 1071 yılından 400 yıl önce Malatya Sancağıyla Türkleşme ve İslamlaşma sürecine girmiştir. Bu anlamda Malatya hem İslam Tarihi açısından hem Türk Tarihi açısından hem de İnsanlık tarihi açısından önemli bir merkez. Bu önemli merkezde özellikle büyüklerimizin destanlar yazması, ilim irfan destanları yazan Mevlanaların, Sadrettin Konevilerin, İbn-ül Arabilerin Malatya'daki Şahabiye Kübra medresesinde müderrislik yapmış olmaları Malatya'yı tarihi açıdan daha önemli kılmaktadır. Günümüzde de Malatya hakikaten Türkiye'de Orta Anadolu'da, Güneydoğu Anadolu'da ve Doğu Anadolu'da önemli bir şehir. Temizliğiyle, tertibiyle, düzeniyle, hizmetleriyle ve insanların arasındaki barış ve sevgi atmosferinin bütünüyle temayüz etmesi nedeniyle Malatya önemli bir şehirdir. Bu şehirde şehr-ül emin olarak görev yapmak önemlidir. Bunun sorumluluğunda ve idrakindeyiz. Biz de şehrimize hizmet etme noktasında yoğun bir çaba ve gayret içerisindeyiz. Tarım ve Orman Bakanlığımız ve diğer bakanlıklarımız hakikaten Malatya'ya hizmetler noktasında ve bizim taleplerimiz noktasında şimdiye kadar yapılan talepleri de hep yerine getirmişlerdir. Malatya'ya su isale hattı ana hat diye tabir ettiğimiz yaklaşık 13 buçuk kilometrelik bir güzergahta yenileme çalışması noktasında bir talepte bulunmuştuk. İnşallah Haziran ayı içerisinde o süreç gerçekleştirilecek. DSİ Genel Müdürümüz bu konuda çok ilgi gösteriyor ve kendilerine teşekkür ediyorum. Diğer taraftan gerek çevre düzenlemeleriyle, parklarla ve fidan üretimiyle ilgili şimdiye kadar yapmış olduğumuz taleplerin hepsi en güzel şekilde yerine getirilmiştir. En önemlisi de Malatya sanayisinin yenilenmesi noktasında Altay Kışlası alanından Milli Savunma Bakanlığından bin 100 dönüm alan alınınca hemen akabinde bin 800 dönümlük mera alanın da bizlere tahsis edilmesi Malatya açısından önemli bir kazanımdır. İnşallah 2 bin 900 dönümlük alan içerisinde Malatya'nın yeni sanayi sitesinin yapılması anlamında yoğun bir temas içerisindeyiz. Sayın Bakanımıza ziyaretleri için teşekkür ediyorum” dedi.

D_82

"MALATYA'YA YABANCI BİRİ DEĞİLİM"
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç ise yaptığı konuşmada, “Ben Malatya'ya yabancı biri değilim. Malatya akrabalarımızın uzun yıllardır gelip yerleştikleri bir şehrimizdir. İlk görev yerim Malatya Tarım İl Müdürlüğünde olmuştur. Sayın Bakanımızın sorumluluk olarak bizlere verdiği görev içerisinde iller ziyaretimizde ilk ziyaretimizi Malatya'ya yaptık. Bu anlamda Malatya'da bakanlığımıza bağlı olan müdürlerimizle birlikte toplantılarımızı yaptık. Malatya'daki sorunları dinledik. Bunlarla alakalı çözüm yollarını arkadaşlarımızla birlikte görüştük. Ticaret Borsasında tarım sektörüyle alakalı temsilcilerle görüşmelerimizi yaptık. Malatya ziyaretimizde inşallah sorunlara çözüm bulmak ve istek taleplerle birlikte çalışmalarımızı verimli hale getirmek için çalışmalarımızı yürüteceğiz. Misafirperverliğinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

E_34

ZİYARETE KATILAN İSİMLER:
Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç'un ziyaretine Battalgazi İlçe Belediye Başkanı Osman Güder, Yeşilyurt İlçe Belediye Başkanı Mehmet Çınar, AK Parti İl Başkanı İhsan Koca, İl Müftüsü Veysel Işıldar ile bazı kurum müdürleri eşlik etti.

HEDİYELER VERİLDİ
Yapılan konuşmaların ardından Başkan Gürkan, Bakan Yardımcısı Tunç'a tablo ve kayısı hediye etti.

ÖTE YANDAN KEKLİKLER DOĞAYA BIRAKILDI
Malatya'da Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç'un katılımıyla doğaya keklik salımı gerçekleştirildi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü tarafından Battalgazi ilçesinde bulunan Beydağı Tabiat Parkı'nda doğaya keklim salımı programı gerçekleştirildi. Programa, bir dizi temaslar için Malatya'da bulunan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Malatya Valisi Aydın Baruş, Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ahmet Çörtük ve il protokolü katıldı. Program kapsamında keneyle mücadelede etkin rol oynayan 150 adet kekliğin doğaya salımı gerçekleştirildi.

C_170

DOĞAL DENGE MUHAFAZA EDİLMELİ
Kekliklerin doğaya bırakılmasının ardından açıklamalarda bulunan Doğa Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, “Sayın valimizin de bahsettiği gibi doğal dengeyi muhafaza etmek, doğal çeşitliliği korumak ve bunu biyolojik mücadeleyle birlikte yapmak temel amaçlarımızdan birisidir. Bu açıdan keklik hem insan sağlığı, hem bitki sağlığı, hem de hayvan sağlığı için son derece önemli bir mücadele aracımızdır. Bu açıdan doğadaki kekliklerin popülasyon varlığı insan sağlığı açısından kenenin ortadan kaldırılması önemli bir sonuç olarak ortaya çıkacaktır. Bu açıdan şuanda içinde bulunduğumuz milli parkta da bu etkinliği yapmamız önemlidir” dedi.

"KEKLİKLERİMİZİ DOĞAYA BIRAKTIK"
Doğal hayatın önemine vurgu yapan Malatya Valisi Aydın Baruş, “Bu gün keklik salımı başlattık, her yıl ürettiğimiz kekliklerimizi Malatya'mız ve çevre illerimizin doğasına bırakıyoruz. Yaban hayatı bizim için çok önemli” şeklinde konuştu.

D_85

BAŞLANGIÇ YAPTIK
Malatya Kınalı Keklik Üretme İstasyonu'nda 165 bin kekliğin üretildiğini belirten Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ahmet Çörtük ise, “Bu güne kadar Malatya ilimizde doğaya yaklaşık 30 bin keklik bıraktık. Bıraktığımız keklikler yine Malatya Kınalı Keklik Üretim İstasyonumuzdan gelmekte. Bu güne kadarda 165 bin adet keklik ürettik. Bu seneki Malatya ilimiz programımız 71 mahallemizde bin 775 adet, burada başlangıcı yaptık” ifadelerini kullandı.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!