dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2323.7
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70789.48$

Dünya bu büyümeye inanamıyor!


Dünya bu büyümeye inanamıyor!
Malatyalı İşadamları Derneğinin İstanbul'daki gelenekselleşen iftarında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye ekonomisinin 2017 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüdüğünü söyledi. Türkiye'yi inceleyen ekonomistlerin yanıldığını belirten Tüfenkci, söz konusu büyümenin kredi derecelendirme kuruluşları başta olmak üzere tüm dünyanın şaşkınlıkla izlediği bir durum olduğunu söyledi.
Narin

HABER MERKEZİ-MALATYA

Malatya İşadamları Derneğinin (MİAD) gelenekselleşen iftar yemeği, bakanından bürokratına pek çok Malatyalıyı aynı gönül sofrası etrafında buluşturdu. Yemekten sonra söz alan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Türkiye ekonomisi, 2017 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüdü. Bu, Türkiye üzerine düşünen ekonomistlerin yanıldığı ve öngörmediği, kredi derecelendirme kuruluşlarının öngörmediği bir büyüme, dünyanın şaşkınlıkla seyrettiği bir büyüme" dedi.

Bakan Tüfenkci konuşmasına, iftar programı kapsamında protokolleri imzalanan MİAD'ın ikinci konuk evi ve Kızılay'a tahsisi yapılan Gezici Aşevi için 'hayırlı olsun' dileklerini ve tebriklerini ileterek başladı. Tüfenkci, MİAD yönetimine bu çalışmalar için teşekkür etti.

"Malatya lojistik merkeze dönüşecek"

Bakanlığının ilk döneminde MİAD ile biraraya geldiklerini hatırlatan Tüfenkci, derneğin verdiği sözlerin çoğunu yerine getirdiğini aktardı. Göreve geldiğinden bu yana Malatya için yaptığı çalışmaları anlatan Tüfenkci, memleketini bölgede lojistik merkez haline dönüştüreceklerini ifade etti.

2017 sıçrama yılı

Türkiye'nin 2017 yılı hedeflerine değinen ve bu seneyi ülke için 'sıçrama yılı' olarak niteleyen Tüfenkci, "Daha fazla üreteceğiz, daha fazla ihraç edeceğiz, daha fazla istihdam imkânı sağlayacağız. Türkiye ekonomisi, 2017 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüdü. Bu, Türkiye üzerine düşünen ekonomistlerin yanıldığı ve öngörmediği, kredi derecelendirme kuruluşlarının öngörmediği bir büyüme, dünyanın şaşkınlıkla seyrettiği bir büyüme. 2016 yılı içinde, hain, alçak bir darbe girişimi ile karşı karşıya kalan bir Türkiye'nin, 2016'da zaten 2,9 oranında büyümesi önemliyken, ilk çeyrekte kimse yüzde 5 büyümeyi tahmin etmiyordu. Türkiye, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, sizlerin sayesinde bunu başardı. Göreceksiniz 2017'nin ikinci çeyreği bu büyüme oranlarını daha da artıracak, üçüncü çeyrekte de daha güçlü büyüyüp, 2017'yi yüksek büyüme oranlarıyla kapatış olacağız" şeklinde konuştu.

"Yabancı sermaye Türkiye'yi seviyor "

2002'den bu yana AK Parti hukümetleri olarak bir yandan demokrasiyi geliştirdiklerini, bir yandan da ekonomiyi büyüttüklerini belirten Bakan Tüfenkci, terör örgütleri ile mücadele ederken, aynı zamanda milli birlik ve beraberliği sağladıklarını vurguladı. Tüfenkci,"Ekonomiyi daha da güçlendirmek, reformları gerçekleştirip demokrasinin daha da güçlenmesi için çalışacağız. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında makro dengeleri en iyi durumda olan ülkelerden biridir" ifadelerini kullandı.

"Kişi başı gelir 3'e katlandı"

15 yılda kişi başına düşen gelirin 3 bin dolardan 11 bin dolara çıkarıldığına dikkati çeken Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, yabancı sermaye için cazip bir ülke. 2017 yılı Ocak-Mart döneminde net doğrudan uluslararası yatırım girişi yıllık bazda yüzde 2 artarak 2,8 milyar dolar oldu. Sanayicilerimizin üretimi ile cirosu artış gösteriyor. Yılın ilk dört ayında sanayi cirosundaki yıllık artış, aylık ortalama yüzde 25,6 olarak gerçekleşti. Ekonomik güven endeksi Mayıs ayında 100,5 oldu. Borsa İstanbul Endeksi tarihi zirveleri gördü. Bizler, ekonomiyi kalkındırınca insanımızın refah düzeyinin artacağı bilinci içinde çalışmalara devam ediyoruz. Hedefimiz ülkemizin daha hızlı ve güçlü büyümesi"

"Cazibe merkezleri bayramdan sonra belli olacak"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, konuşmasında verilen destekler, işletme ve esnaflar için hayata geçirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Cazibe Merkezleri Programı'na atıfta bulunan Tüfenkci, program ile ilgili çalışmaların son noktaya geldiğini, bayramdan sonra yatırım yapmak isteyen firmalardan öncelikli olanları açıklayacaklarını bildirdi.

"336 firma Malatya diyor"

İçinde Malatya'nın da olduğu cazibe merkezi programı kapsamında yaklaşık 336 firmanın Malatya'ya yatırım için başvurduğunu açıklayan Tüfenkci, iç ticareti canlandırma adına yaptıkları çalışmalar ile piyasayı canlandırdıklarını, yatırımcı, girişimci ve sanayicinin önünü açtıklarını dile getirdi. Tüfenkci, sanayicinin işini kolaylaştırmak için yapılan çalışmalara dikkati çekerek, "Türkiye kendisine güvenerek üretim yapan hiç kimseyi bugüne kadar mahcup etmedi, bundan sonra da mahcup etmeyecek. Yeter ki birliğimizi, beraberliğimizi bozmadan yolumuza devam edelim" diye konuştu.

"Malatyalı isterse yapar"

Programın da konuşan MİAD Başkanı Yunus Akdaş ise Ramazan'ın rahmet ayı olduğunu belirterek, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. MİAD'ın marka şehir olan Malatya'ya katkı sunmayı amaçladığını anlatan Başkan Akdaş, "Sivil toplum örgütlerimiz, federasyonumuzla birlikte şehrimizin çıtasını yükseltmek istiyoruz" ifadelerine yer verdi. MİAD'ın Malatya için pek çok projeyi hayata geçirmek için çalıştığını anlatan Başkan Akdaş, gezici aş evi ve konuk evi projelerine dikkat çekti. Malatya'da yemek yapamayacak aileler olduğunu söyleyen Akdaş, gezici aş evi projesinin hayata geçirileceğinin de müjdesini verdi. Bir tır alınarak yapılan yemeklerin evlere dağıtılacağını söyleyen Akdaş, "Hayırda buluşalım, hayrın kolektif yüzünü herkese gösterelim" diye konuştu. İşadamlarını söz konusu proje için aradığını anlatan Akdaş, "Malatyalı işadamlarımız bana ne yazarsan yaz diyerek verilecek katkıda sınır tanımadıklarını belirttiler. Projede bu sayede bitti" dedi.

"Malatyalılar hayırda yarışmalı"

Başkan Akdaş konuşmasının devamında, Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık'ın çok çalışkan olduğunu belirterek, çalışmalarıyla tüm Kınık'ın Malatyalıları gururlandırdığını söyledi. Akdaş, şampiyon olan Evkur Yeni Malatyaspor'u ve Beşiktaş'ı da tebrik ederek "Adil Başkan ve yönetim kurulu üyelerinin bu başarıda çok büyük katkısı var. Bizler de o arkadaşların yanında olmaya devam edeceğiz. Onların talepleri olursa bize de uyuyorsa, yanlarında olacağız. Konukevi Projesi için piramit mimarlık hayrım olsun dedi. Böyle olursak her güzel projeyi kolayca hayata geçirebiliriz. Malatyalılar hayırda yarışmalı. Geleneksel iftar yemeğine katılım nedeniyle teşekkür ederim. Herkesin şimdiden bayramını tebrik ediyorum" şeklinde konuştu.

Katılım yoğundu

Yemeğe Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin yanısıra AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, STK temsilcileri, Malatyalı işadamları ve basın mensupları katıldı.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!