dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.77
  • ALTIN
    2491.8
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    63578.66$

Dünya Kültür Mirası Listesine doğru..


Dünya Kültür Mirası Listesine doğru..
Arslantepe Höyüğü’nün Dünya Kültür Mirası Listesine alınması için heyet inceleme yaptı
Narin

HABER MERKEZİ-BATTALGAZİ

Malatya Arslantepe Höyüğü'nün Dünya Kültür Mirası Listesine alınması için tavsiyede bulunmak ve 2020 yılındaki UNESCO değerlendirmesine rapor hazırlamak için ICOMOS adına Portekiz'den Malatya'ya gelen uzman heyet, incelemelerini tamamladı.

1_258

RAPORLAR DOĞRULTUSUNDA KARAR ALINACAK
Battalgazi Belediyesi tarafından 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapmış olduğu protokol doğrultusunda hazırlanıp ilgili bakanlık aracılığı ile UNESCO'ya teslim edilen ve tarihi dip derinliği M.Ö 5 bin'li yıllara dayanan Arslantepe'nin Dünya Kültür Miras Listesine girmesinde sona yaklaşıldı. Dünya Kültür Miras Listesine alınması için tavsiyede bulunmak ve 2020 yılındaki UNESCO değerlendirmesine rapor hazırlamak için I Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi ( ICOMOS) adına Portekiz'den Malatya'ya gelen Uzman Mariana Correia, rapor çalışmalarını hazırlamak için heyetle birlikte incelemelerde bulundu. İncelemesini tamamlayan heyet, önümüzdeki Haziran ayında toplanacak olan Dünya Miras Komitesi'ne raporlar sunulacak. Bu tavsiye raporlar doğrultusunda Arslantepe, UNESCO Dünya Kültür Miras listesine alınıp alınmayacağı karara bağlanacak.

ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMAYA EV SAHİPLİĞİ YAPTIK
Heyet ile yakından ilgilenen Malatya merkez ilçe Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Arslantepe'nin tarihi dip derinliğinin ve dünyada bilinirliğinin artması ve Malatya'nın marka değerinin yükseltilmesi adına önemli bir çalışmaya ev sahipliği yapmanın mutluluğu içerisinde olduklarının altını çizdi.

HEYETİN İNCELEMESİ 4 GÜN SÜRDÜ
Heyet, Malatya gezileri kapsamında; Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir ve Battalgazi Belediyesine ziyarette bulunurken, alan incelemesi yapmak üzere Arslantepe Açık Hava Müzesi'ni gezdi. Arslantepe Kazı evi ve Kazı Evi Depolarında incelemelerde bulunan heyet, incelemelerini Malatya Müzesinde sürdürdü. Ziyaret çerçevesinde, Malatya'da yapılması planlanan yeni müze çalışmaları ile ilgili bilgiler alan ICOMOS uzmanı Mariana Correia başkanlığındaki heyet, 4 gün boyunca Arslantepe Höyüğünde incelemelerini tamamlayarak raporlarını sunmak için Malatya ‘dan ayrıldı.

2_209

ÇALIŞMALARA EŞİLİK EDENLER
Raporlama çalışmaları kapsamında, Mariana Correria'ya ICOMOS Milli Komite temsilcisi Aslı Özyar Mizrahi, ICOMOS Türkiye Uzmanı Zeynep Eres Özdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığından Aslı Hetemoğlu, Evrim Ulusan, Pınar Kuşseven, Uğur Işık, Kıvılcım Neşe Akdoğan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman, Alan Başkanı Sivas Koruma Kurulu Bölge Müdürü Ömer Kalın, Kazı Heyeti Başkanı Marcella Frangipane, Francesca Balossi Restelli, Restoratör Giuseppina Fazio, Battalgazi Belediyesi Malatya Müze Müdürü Mustafa Bayram, Battalgazi Belediyesi UNESCO birim sorumluları, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Orduzu Mahalle muhtarı, Malatya Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Mimarlar Odası Malatya Şubesi, Orduzu Eğitim ve Kültür Derneği, İnönü Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanlığı, İnönü Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Turgut Özal Üniversitesi Turizm Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü eşlik etti.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!