dore okulları
Malatya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.52
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2435.7
  • BIST
    9766.38
  • BTC
    63747.08$

Dünyanın ilk lisanslı kuru kayısı deposu açıldı


Türkiye, kayısı pazarında tek söz sahibi olmak için stratejik bir hamle yaparak dünyanın ilk lisanslı kuru kayısı deposunun temeli, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından atıldı.
Narin

HABER MERKEZİ-MALATYA 

Bakan Varank, Malatya Ticaret Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde düzenlenen ‘Milli teknoloji, güçlü sanayi' konulu istişare ve değerlendirme toplantısına katıldı. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası 15 Temmuz Şehitler Meclis Salonunda iş dünyası temsilcileri ile buluşan Bakan Varank, bakanlık olarak sanayinin nabzını tutmak, risk ve fırsatları sanayicilere anlatmak ve yapıcı çözüm önerileri getirmenin en temel öncelikleri olduğunu söyledi.

GERÇEKÇİ HEDEFLER KOYDUK
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle birlikte reel ve imalat sektörünü ilgilendiren konuları bakanlığın şemsiyesi altına topladıklarını belirten Varank, “Fikirden ürüne varıncaya dek her aşamayla ilgili desteklerimiz var. Üretimi, yatırımı ve istihdamı teşvik etmek adına, imkanlarımızı seferber ettik. Geçtiğimiz aylarda 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizi açıkladık. İddialı, ama bir o kadar da gerçekçi hedefler koyduk. Türkiye, küresel ekonomide daha üst basamaklara çıkmayı elbette hak ediyor” şeklinde konuştu.

1_622

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ YÖNÜMÜZÜ BELİRLEYECEK 
Bunu başarabilecek sanayi altyapısına, girişimcilik ruhuna ve insan gücüne sahip olduklarını dile getiren Bakan Varank, “Daha fazla güçlü bir Türkiye için, katma değerli üretim ve teknoloji liderliğinde bir rotayı takip edeceğiz. Bu yolda Milli Teknoloji Hamlesi yönümüzü belirleyecek. Yüksek Teknoloji ve İnovasyon, Dijital Dönüşüm, Girişimcilik, Beşeri Sermaye ve Altyapı alanlarında atacağımız somut adımlarla hedeflerimize İnşallah teker teker ulaşacağız. Ülkemizi kritik teknolojilerde ve yüksek katma değerli ürünlerde vazgeçilmez bir küresel oyuncu yapmanın derdindeyiz. Sürecin başarısında, sizlerin de desteği ve işbirliği elbette bizim için çok önemli. Yatırıma, üretime ve istihdama çok daha güçlü bir şekilde asılmanız gerekiyor. Ekonomik bağımsızlığımızın yolu da aslında buradan geçiyor. Reel sektörümüzü üretime teşvik etmek için daha önce uygulanmamış benzersiz politikalar geliştiriyoruz. Bakınız Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı bunlardan bir tanesi. Programla birlikte, yüksek katma değerli ürünlerin, yerli imkan ve kabiliyetlerle üretilmesini amaçlıyoruz. Bunun için odak sektörleri, bu sektörlerdeki öncelikli ürünleri şimdiden belirledik. Program dahilinde, hem alıcıyı hem de üreticiyi aynı anda teşvik ederek, tüm desteklerimizi bütüncül bir anlayışla yöneteceğiz. Stratejik ya da proje bazlı teşviklerimiz bu program kapsamında girişimcilerin hizmetinde olacak. Pilot uygulama olarak makine sektörüyle başladık. Başvuruları 22 Kasım'a kadar alamaya devam edeceğiz. Sonraki aşamada diğer öncelikli sektörler ve ürün grupları için de çağrılara çıkacağız. Oldukça heyecan verici bu programı biz çok önemsiyoruz, gelin sizler de bir parçası olun, başvurunuzu yapın istiyoruz” ifadelerini kullandı.

2_439

BANKALAR KREDİ VERME KONUSUNDA HAZIR 
İş dünyasının hem ülke ekonomisine hem de kendi potansiyellerine çok daha güçlü bir şekilde güvenmesi gerektiğinin de altını çizen Varank, “Makroekonomik verilere baktığımızda, faizler ve enflasyonun düştüğünü görüyoruz. Kurda istikrarı yakaladığımızı görüyoruz. İmalat sanayinde kapasite kullanım oranları artıyor. Bankalar reel sektöre kredi verme konusunda daha hazır. İçerdeki bu ortam, yurtdışına da yansımış durumda. Uluslararası kuruluşlar ülkemiz hakkındaki büyüme tahminlerini tek tek yukarı yönlü revize ediyorlar. Dünya Bankasının iş yapma kolaylığı endeksinde üst üste 2 senedir üst sıralara tırmanıyoruz. Ekonomimiz günden güne inşallah sizlerin de yatırım iştahıyla daha da güçlenecek” şeklinde konuştu.

MALATYA SANAYİMİZİN PARLAYAN YILDIZI
Bu noktada Malatya'dan da beklentilerinin çok büyük olduğunu vurgulayan Varank, “Malatya, Doğu Anadolu Bölgesi'nde sanayimizin parlayan yıldızı. Gıda, tekstil, makine, yapı ürünleri ve mobilya imalatında güçlü bir kapasite birikimine sahip. Yılın ilk 10 ayında, Malatya'nın ihracatı geçen seneye göre yüzde 13'lük bir artış göstermiş durumda. Bu şehirde neredeyse her sektörde ihracat yapabilen bir sanayi altyapısı var. Tabi bu altyapının gelişmesinde sunduğumuz desteklerin de büyük bir katkısı olduğunu da unutmamamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Bugüne kadar Malatya'da 7 milyar liralık sabit sermaye yatırımının teşvik edildiğini be 24 bin vatandaşın istihdam edilmesini sağladıklarını da anlatan Varank, “Girişimcilik, Ar-Ge ve finansman gibi alanlarda 6 bine yakın KOBİ, KOSGEB'ten faydalanıyor. KOSGEB'in Girişimcilik destek programlarından yararlanan ya da yararlanmak isteyen girişimcilerimiz için, 50 bin lira üst limitli yeni bir kredi programını yakın zamanda başlattık. Buna göre, 50 bin liraya kadar aldığınız kredinin 10 puanlık finansman maliyetini KOSGEB karşılayacak. Böylelikle, işletme sermayenize ek bir katkı sağlayacağız. Bu programa başvurular sürekli açık, Malatyalı girişimcilerimizin bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmelerini temenni ediyorum. Malatya inovasyon alanında da önemli adımlar attı. Bakanlığımızca desteklenen teknoparkın doluluk oranı yüzde 95. Yine şehrimiz, tekstil ve makine alanında inovatif çözümlere odaklanmış Ar-Ge merkezlerine ev sahipliği yapıyor” sözlerine yer verdi.

3_247

HIZLI BİR TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜM ÇAĞINDAN GEÇTİK 
Çok hızlı bir teknolojik dönüşüm çağından geçtiklerini de belirten Bakan Varank, özellikle imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmelerin buna hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. Bu konuda farkındalığı artırmak için Ankara ve Bursa'da model fabrikalar açtıklarını anımsatan Varank, “Sanayicilerimiz burada düzenli olarak, yalın üretim teknikleri ve dijital yetkinlik eğitimler alabiliyorlar. Bu merkezlerin kapıları da elbette ki Malatya'daki sanayicilerimize açık. Çalışanlarınızı buralardaki eğitimlere katılmaya teşvik edin. Hem teorik hem de pratik alanlardaki eğitimlerden faydalansınlar ve fabrikalarınızdaki dönüşümün mimarları olsunlar. Biz bu programı da Türkiye'nin inşallah her tarafınıza yaymak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” dedi.

27 BİNİN ÜZERİNDE VATANDAŞ İSTİHDAM EDİLDİ 
Malatya'daki organize sanayi bölgelerinde 27 binin üzerinde vatandaşın istihdam edildiğini anımsatan Varank, “Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Malatya 1. Organize Sanayi Bölgemizdeki Atıksu Arıtma tesisinin kapasitesini 24 bin metreküpten 40 bin metreküpe çıkaracağız. Yine kayısının el değmeden işlenip paketlendiği, kükürtlemeden kurutmaya tüm süreçlerinin bir arada yapılabileceği Model Kayısı Fabrikası Projesini hayata geçireceğiz. Fizibilite çalışmaları tamamlandıktan sonra, bu projelerle ilgili ilimize yaklaşık 10 milyon liralık kaynak aktarmayı planlıyoruz.” diye konuştu.

"ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ"
Programda konuşan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise dijital dönüşüm süreciyle birlikte Türkiye'yi gelecek hedeflerine taşıyacak olan ‘2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisini önemsediklerini belirterek “Bu stratejide Türk iş dünyası olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağımızı bilmenizi isterim. Son dönemde ekonomimizin ve sanayimizin önünü açan pek çok düzenlemede Sayın Bakanımızın imzası var. Geçmişten bu yana iş dünyamıza ve sanayimize verdiğiniz desteklerden dolayı size şükranlarımızı sunuyoruz” sözcüklerini kullandı.

4_133

MALATYA BÖLGENİN SANAYİ MERKEZİ 
Malatya'nın Doğu Anadolu Bölgesi'nin üretim üssü ve sanayi merkezi olduğunu dile getiren Sadıkoğlu, “Malatya'daki 3 OSB'miz ile sanayicilerimizin üretim yapmasını sağlıyoruz. Malatya'mızdaki 12 binden fazla işyeri içinde imalat sanayinde faaliyet gösteren işyerinin sayısı 2 binden fazladır. Yine bu işyerlerimizde ki 113 bin civarında istihdamın, 31 binden fazlası imalat sanayi alanındadır. Malatya'mızda yaklaşık 200 firmamız da ihracatçı konumda. Tüm bunlara rağmen Türkiye'nin en büyük 1000 sanayi kuruluşu listesindeki Malatyalı firma sayımız sadece 2'dir. Bölgenin üretim ve sanayi merkezi olan Malatya'nın Türkiye'nin sanayisinden çok daha fazla pay alması için çalışıyoruz. Görevde olduğumuz bir buçuk yıllık süre içerisinde 22 bin olan OSB çalışan sayımıza ek olarak nitelikli firmalara arsa tahsisi gerçekleştirerek 5 bin 300 kişilik istihdam sağladık. Biz azim ve özveri ile çalışırken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'mızın ve bakanlığımıza bağlı kurumlarımızın desteklerini her zaman yanımızda hissediyoruz” şeklinde konuştu.

SADIKOĞLU TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ 
Malatya ile ilgili taleplerinin de olduğunu ifade eden Sadıkoğlu, “Bölgemizdeki Kalkınma Ajansı'nın bütçesinin arttırılması daha güçlü projeler yapabilmemize olanak sağlayacaktır. Organize Sanayi Bölgesi genişleme alanında bulunan mahkemece depo kararı verilen kamulaştırma bedellerinin bakanlığınız tarafından kredilendirilmesi söz konusu alanın altyapı ve üst yapısının tamamlanmasına yönelik kaynak tahsisi yapılması ilimiz için aciliyet arz etmektedir. Organize sanayi bölgesindeki arıtma tesisimizin kapasitesi Mevcut hali ile yeterli gelmediği gibi yeni yatırımların yapılmasına da engel teşkil etmektedir. Arıtma tesisimizin kapasitesinin artırılması için hazırladığımız projenin bakanlığınızca yatırım planına alınması ve kredilendirilmesini talep ediyoruz. Organize Sanayi bölgelerinde daha önce sanayi üretimi amacıyla tahsisi yapılmış kapalı alanı dışında atılda kalan boş arsaların kanuni düzenleme ile ifraz edilerek yeni yatırımcılara tahsisini yapılması Organize Sanayi bölgemizin rantabl kullanılmasına imkan sağlayacaktır. Şehir içerisinde kalmış Sanayi siteleri Mevcut hali ile genişlemeye imkanı olmadığı gibi taleplere de cevap verememektedir. Uygun görülen hazine arazilerinin tahsis edilerek ilimizde mevcut Sanayi sitelerinin taşınması yeni İhtisas Sanayi sitelerinin kurulmasının şehrimiz istihdamına katkı sağlayacağına inanıyor ve desteklerinizi talep ediyoruz. Uçak seferlerinin artırılması sanayici ve iş insanlarımız için kolaylık sağladığı gibi ilimizin ve bölgemizin gelişmesine katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

BAKAN VARANK MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİ ZİYARET ETTİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ı makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın Belediye ziyaretine, Malatya Valisi Aydın Baruş, AK Parti MKYK üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, AK Parti Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediye Başkanları Osman Güder ve Mehmet Çınar, AK Parti İl Başkanı İhsan Koca, İlçe Belediye Başkanları ile kalabalık bir heyet katıldı.

BAŞKAN GÜRKAN YATIRIMLARLA İLGİLİ DOSYALAR SUNDU 
Sanayi ve Teknoloji Bakanı'nı Malatya'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Malatya'mız insanlık medeniyetinin başladığı yer olarak ifade edilir. Anadolu'nun fetih süreci 1071 yılından 400 yıl önce Malatya sancağından gerçekleştirilmiştir. Onun içindir ki Battalgazi ve Danişmentgazi destanları Malatya'da yazılmış ve kuşaktan kuşağa aktarılmaktadır.
Sayın Cumhurbaşkanımız 1994 yılında Yerel Yönetimlerde başlatmış olduğu hamle ışığında göstermiş olduğu hedefler doğrultusunda hem yerelde hizmetleri üretme ve insanlarımıza sunma noktasında, hem de modern ve çağdaş şehirler oluşturma noktasında gayret ve çabalarımız devam ediyor. Malatya'mız doğunun-batısı, kuzeyin-güneyi olma noktasında kavşak bir noktada bulunmakta. Sizlerin Malatya'ya gelmesi bizleri onurlandırmıştır. Bizler özellikle Sanayi ve Teknoloji bakanlığımızı ilgilendiren ve şu anda devam eden çok sayıda projemiz var. İnşallah ileride paydaş olarak daha güzel işler yapma noktasında birlikte olacağımıza da inanıyorum. Bugün Malatya Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk ve Borsası Projesi'nin temelini atacağız. Bu tesisimiz kendi enerjisini üretmesi noktasında 1 MW Güneş Enerji Sistemini de kuracağız” dedi.Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ayrıca Malatya için önemi arz eden bazı proje ve yatırımlarla ilgili olarak Bakan Mustafa Varank'a dosyalar sundu.

1_626

BAKAN VARANK ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİLER VERDİ 
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, ilk olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının çalışmaları ve sorumlulukları hakkında bilgiler aktardı. Bakan Varank, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile birlikte, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı aynı zamanda bölgesel kalkınmadan da sorumlu bir bakanlık haline geldi. Kalkınma Ajansları ve Bölge Kalkınma İdareleri Bakanlığımızın bağlı ilgili kuruluşları haline geldi. Dolayısıyla şehirleri sahip oldukları potansiyelleri en iyi şekilde ön plana çıkarabilecek yatırımları ve katkıyı sağlamak bizim bakanlığımız görevidir” şeklinde konuştu.

2_441

"MALATYA'MIZIN GELİŞMESİNİ VE BİR CAZİBE MERKEZİ OLMASINI İSTİYORUZ"
Bakan Varank,“Malatya bizim için göz bebeği şehirlerimizden biri. Malatya, gerçekten Doğu Anadolu'da sanayi, tarım, ihracat ve hatta turizm anlamında çok önemli bir şehir ve biz Malatya'mızın daha da gelişmesini ve bir cazibe merkezi haline gelmesini arzu ediyoruz. Bu manada da hem Belediye Başkanımızla hem Valimizle hem siyasi arkadaşlarımızla beraber bu şehre neler yapabiliriz? Hangi sorunlar varsa onları çözebiliriz ve önünü açacak hangi projeleri destekleyebiliriz, bu görüşmeleri zaten yapıyorduk. Bugün de geldik, inşallah yerinde bütün projeleri göreceğiz. Tabi ki organize sanayi bölgeleri önemli, organize sanayi bölgelerinin genişlemesi ile ilgili alt yapı, desteğe ihtiyaçlarının farkındayız. Arıtma tesisi ihtiyaçlarının farkındayız. Bir kısmı zaten başlayan projeler. Bunları da bir an önce bitirmek istiyoruz. Küçük sanayi siteleri bizim desteklediğimiz daha sağlıklı sanayi siteleri oluşturmak için verdiğimiz desteklerle öncelediğimiz bir konu, bu manada da bütçe imkânları çerçevesinde bütün bu sanayi sitelerini taşınması ile ilgili daha sağlıklı hale getirilmesi ile ilgili elimizden gelen desteği vereceğiz” ifadelerine yer verdi.Bugün önemli bir yatırımın temel atma törenini gerçekleştireceklerini belirten Varank, “Yaklaşık 14 milyon Euro bedeli olan İPA kapsamında burada lisanslı depoculuğu içeren, kendi enerjisini üreten oldukça modern bir tesisin temel atmasını gerçekleştireceğiz. İnşallah bu da bölgeye de örnek olabilecek bir tesis olacak, konuları çözmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Malatya'mız kazanacak ki Türkiye kazanacak. Bunun için biz gerçekten umutluyuz. Bütün paydaşlar ile beraber buradaki meselelerin üstünde gelmeye çalışacağız. Misafirperverliğinizden dolayı teşekkür ederim” diye konuştu.Yapılan konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan günün anısına, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a Kayısı ve Tablo hediye etti.

KAYISIDA TEK SÖZ SAHİBİ TÜRKİYE OLACAK 

‘Kayısının başkenti' Malatya'daki Kuru Kayısı Lisanslı Deposu ve Borsası'nın temel atma töreninde konuşan Bakan Mustafa Varank, bu tesise 13 milyon euro'luk yatırım yapacaklarını açıkladı. Bakan Varank, hedeflerinin topyekun kalkınmış bir Türkiye olduğunun altını çizerek, “Bu yatırım ile kayısı ihracatında daimi üstünlük elde edeceğiz. Elektronik ürün senetleriyle kuru kayısı ticaretini kolaylaştıracağız. Bu senetler nakde çevrilebilecek” dedi.

"13 MİLYON EURO'LUK BİR YATIRIM YAPACAĞIZ"
“Şehrimize dünyanın ilk Lisanslı Kuru Kayısı Deposunu kazandıracağız” diyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Malatya dünyada yaş kayısı üretiminde yüzde 17'lik, kuru kayısı üretiminde ise yüzde 75'lik bir paya sahip. Yine kuru kayısıda, dünya ihracatının yüzde 60'tan fazlası bu şehirden yapılıyor. Yani ülkemiz açısından son derece stratejik bir tarım ürününden bahsediyoruz. Temelini attığımız bu Lisanslı Depo, Bakanlığımızın Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenecek. Buraya 13 milyon euro'luk bir yatırım yapacağız. Avrupa Birliği ve ülkemiz arasındaki mali işbirliği kapsamında 12 senedir Rekabetçi Sektörler Programı'nı uyguluyoruz. Program aracılığıyla farklı sektörlerde büyük ölçekli projelere mali destek sağladık, sağlamaya da devam ediyoruz. Şanlıurfa'da Göbeklitepe ve Samsun Tekkeköy'de Lojistik Merkezi uyguladığımız programın izlerini taşıyan projelerden sadece birkaçı” ifadelerini kullandı.

"3 FAKLI LİSANSLI DEPOYA 30 MİLYON EURO YATIRIM YAPTIK"
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte, bölgesel kalkınma konusunun artık Bakanlığın görev ve sorumluluğunda olduğunu dile getiren Bakan Varank, “Topyekün kalkınmış bir Türkiye hedefimiz var. Bunun için bölgelerimizin potansiyelini değerlendiriyor, büyümeye ve kalkınmaya katkılarını en yüksek seviyeye çıkarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Temelini attığımız lisanslı depo da bu amaca hizmet eden bir çalışma. Bugüne kadar Giresun'da fındık, Şanlıurfa'da pamuk ve hububat alanında 3 farklı lisanslı depoya 30 milyon euro yatırım yaptık. Malatya'ya yapacağımız bu yatırım, kuru kayısının arz süresini uzatacak. Kayısının ortak kullanıma uygun bir şekilde işlenmesi ve paketlenmesi için gerekli makine ve ekipman burada yer alacak. Böylelikle, KOBİ'ler arasındaki işbirliğini ve KOBİ'lerin rekabet gücünü artırmayı hedefliyoruz. Kuracağımız tesisteki elektrik ihtiyacının yüzde 40'ı, güneş enerjisiyle karşılanacak. Burada yine, ürün standardizasyonunu sağlamak üzere, gerekli test ve analizlerin yapılabileceği bir laboratuvar da kuracağız” diye konuştu.

"DAİMA ÜSTÜNLÜK ELDE EDECEĞİZ"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı:
“Lisanslı depoculukla kuru kayısı borsasını da hayata geçireceğiz. Elektronik ürün senetleriyle, kuru kayısı ticaretini kolaylaştıracağız. Bu senetler sayesinde ürün teminat olarak kullanılabilecek, nakde çevrilebilecek ve üreticilerin nakit ihtiyacı hızlı bir şekilde karşılanabilecek. Senet sahipleri ürünleri hakkında güncel bilgi ve kontrol imkânına erişecek, böylelikle de ticari işlemler güvenli, hızlı ve etkin bir şekilde yürütülecek. Hiç şüphe yok ki bu yatırım hem Malatya'ya hem de ülkemize katma değer olarak misliyle dönecek. İhracatında dünya lideri olduğumuz kuru kayısıda, daimi bir üstünlük elde edeceğiz.” Törene eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AK Parti Milletvekili Öznur Çalık katıldı.

1_631

VARANK FABRİKALARDA İNCELEME YAPTI 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Malatya programı kapsamında Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) bazı fabrikalarda incelemelerde bulundu. Varank, ayrıca Malatya Ticaret Borsası tarafından yaptırılan lisanslı kuru kayısı deposu inşaat alanında da inceleme yaptı.Bakan Varank ilk olarak 6 bin ton kapasiteyle kurulması planlanan Malatya Ticaret Borsası Kuru Kayısı Lisanslı Deposu inşaat alanını ziyaret etti. Burada Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan'dan bilgiler alan Varank, daha sonra 1,2 ve 3. OSB'deki bazı fabrikalarda incelemelerde bulundu.Bakan Varank'a inceleme gezisine Malatya Valisi Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile milletvekilleri ve diğer yetkililer de eşlik etti.

2_446

3_250

AÇILIŞINI BAKAN VARANK YAPTI 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Malatya'da düzenlenen törenle Yeşilyurt Belediyesi Deprem Eğitim Simülasyon Merkezi-Bilim Atölyesi'nin açılışını gerçekleştirdi.
Malatya'nın Yeşilyurt Belediyesi tarafından hayata geçirilen bölgenin en büyük deprem merkezi olma özelliğine sahip Deprem Eğitim Simülasyon Merkezi-Bilim Atölyesi'nin açılış töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katıldığı törenle gerçekleştirildi.
Deprem Eğitim Simülasyon Merkezi-Bilim Atölyesinin hayırlı olmasını temennisinde bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Yeşilyurt Belediyemizin bizimde desteklerimizle kurduğu Deprem Eğitim Simülasyon Merkezi-Bilim Atölyesinin açılışını yapmak gurur vesilesidir. Buraya boş gelmemiş olmak, böyle bir açılışı da burada yapıyor olmaktan mutluluk duymaktayız. Biliyorsunuz ülkemiz deprem kuşağında bulunan bir ülkedir, özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi depreme dönük eğitmek, onları depreme hazırlamak önemlidir. Bu manada da çok önemli bir ihtiyacı bu merkez gidermiş olacaktır” diye konuştu.

1_632

TEKNOLOJİ ATÖLYESİ KURULACAK 
Malatya'ya Deneyap Teknoloji Atölyesi kuracaklarının müjdesini de veren Bakan Varank, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle birlikte çok yenilikçi ve inovatif projeleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak gündemimize aldık. Bunlardan bir tanesi de Deneyap Teknoloji Atölyesidir. 81 kentimizde 100 tane bu atölyelerden kuracağız. Bunlardan 12 tanesinin geçtiğimiz dönemde sınavlarını yapıp, öğrencilerimizin kabulünü yaptık. Burada ortaokul ve lise başlangıç seviyesinde ki çocuklarımızı robotik kodlama, tasarım ve siber güvenlik gibi alanlarda eğiterek geleceğin teknolojik yıldızları olarak yetiştireceğiz. İkinci grup şehirlerarasında Malatya'da var. Nisan ayı itibariyle sınavlardan sonra Malatya'da da Deneyep Teknoloji Atölyesini açmış olacağız. Malatya'dan da geleceğin teknolojik yıldızlarını yetiştireceğiz. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve TÜBİTAK işbirliğinde çocuklarımızı yetiştireceğiz” şeklinde konuştu.
Deprem Eğitim Simülasyon Merkezi-Bilim Atölyesini Malatya'ya kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ise, “Toplumun her kesimin deprem bilincine sahip olması gerektiğinden yola çıkarak yapımını tamamladığımız Deprem Eğitim Simülasyon Merkezi-Bilim Atölyemizde, her yaştan vatandaşımıza teorik ve uygulamalı olarak deprem eğitimlerimizi ulaştıracağız. Olası bir deprem, afet veya yangın gibi olaylarda alınacak tedbirler ve sonrasında neler yapılacağı detaylı bir şekilde burada halkımıza anlatılacak ve bilgilendirme yapılacaktır. Her alanda faydalı ve güzel hizmetleri bugüne kadar halkın hizmetine sunan Yeşilyurt Belediyesi olarak bölgemizin ve kentimizin ihtiyaç duyduğu bir yatırımı daha hizmete sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Böylesine değerli yatırımın hayata geçmesinde desteklerini esirgemeyen Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza, Milletvekillerimize, (DAP) İdaresi Kalkınma Başkanlığına, AFAD'a, emek ve katkı sunan tüm kurum ve kuruluşlara şahsım ve hemşerilerim adına teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

2_447

ATÖLYE HİZMETE AÇILDI 
Konuşmaların ardından Deprem Eğitim Simülasyon Merkezi-Bilim Atölyesi hizmete açıldı. Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, deprem eğitimin verildiği dersliği ziyaret ederek, yapılan uygulamaları yerinde takip eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a Yeşilkonak kursiyerleri tarafından yapılan tablonun yanı sıra 61 numaralı Yeşilyurt Belediyespor forması ve Malatya kayısısı armağan etti.

4_134

BAKAN VARANK TEKNOKENT'İ GEZDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İnönü Üniversitesi bünyesinde bulunan Teknokent'i ziyaret ederek projeler hakkında bilgi aldı.
Malatya'da bir çok açılış ve ziyaret gerçekleştiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank'ın son durağı İnönü Üniversitesi Teknokent'i oldu. Burada Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay tarafından karşılanan Bakan Varank, Teknokent'te yer alan firmaların geliştirdiği projeleri tek tek inceledi.
Bakan Varank'ın ziyaretine Vali Aydın Baruş, Büyükşehhir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Milletvekilleri Bülent Tüfenkci, Hakan Kahtalı, Ahmet Çakır'da eşlik etti. Balan Varank, Teknokent ziyaretinin ardından helikopter ile Diyarbakır'a oradan dan havayolu ile Ankara'ya hareket etti.

5_78

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!