Düşük Maliyetli Orta Asya Üretimi Malatya Kayısısını Pazardan Siliyor

Artan üretim maliyetleri ve Orta Asya ülkelerinin ucuz üretimi nedeniyle Malatya kuru kayısısının ihracatı yüzde 40 geriledi. Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, üreticiye pozitif ayrımcılık yapılmaması halinde küresel pazardaki hakimiyetin tamamen kaybedileceği uyarısında bulundu.
Malatya ekonomisinin can damarı olan kuru kayısı, artan üretim maliyetleri ve uluslararası pazarda kızışan rekabet yüzünden zor günler geçiriyor. Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan gibi Orta Asya ülkelerinin kurutma tekniklerini geliştirerek pazara girmesi, Malatya kayısısının ihracatını doğrudan etkiledi.
ORTA ASYA ÜLKELERİ DÜŞÜK MALİYETLE PAZARI ELE GEÇİRİYOR
Rakip ülkelerin girdi maliyetlerinin düşüklüğü ve yüksek üretim destekleri sayesinde öne geçtiğini vurgulayan Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, "Son dönemlerde rekoltenin düşük olması, fiyat avantajı ve kalitenin Malatya kayısına yaklaşması nedeniyle tüketici ülkeler bu bölgelere yöneldi. Bizim 7-8 dolara sattığımız kayısıyı rakip ülkeler 1 dolar 90 sente satıyor. Tüketici doğal olarak daha düşük fiyatlı ürüne yöneliyor" dedi.
SERBEST BÖLGELERDEKİ İTHALAT UYARISI
İhracatçıların serbest bölgelerde açtığı tesislere dikkat çeken Solmaz, rakip ülkelerden getirilen ürünlerin bu alanlarda işlenip yeniden ihraç edilmesinin yerli üretime darbe vurduğunu ifade etti. Türkiye'nin gümrükte işlem gören kuru kayısı payının son yıllarda hızla düştüğünü belirten Solmaz, ihracattaki gerilemenin yüzde 40 seviyelerine kadar ulaştığını dile getirdi.
ÇİFTÇİ ZARAR EDİYOR: DESTEK ALIMI ÇAĞRISI
Kayısının kilogram fiyatının kaliteye göre 200 ile 300 lira arasında değiştiğini kaydeden Solmaz, yüksek maliyetler nedeniyle çiftçinin zararının karşılanamadığını belirtti. Çözüm yollarını aktaran Solmaz, "Çiftçimiz üretimde pozitif ayrımcılıkla desteklenmeli, üretim maliyetleri düşürülmelidir. Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verilmeli ve lisanslı depoculuk üzerinden destek alımları yapılmalıdır. Alınan kayısılar da ihracatçılara uygun şartlarda verilmelidir" ifadelerini kullandı.
DÜNYA PAZARINDAKİ HAKİMİYET TEHLİKEDE
Türkiye'nin yaklaşık 10 yıl önce dünya kuru kayısı tüketiminin yüzde 85'ini tek başına karşıladığını hatırlatan Solmaz, acil tedbirler alınmadığı takdirde Malatya kayısısının küresel pazardaki payının daha da gerileyeceği konusunda uyarıda bulundu.
KAYNAK: MHA
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Düşük Maliyetli Orta Asya Üretimi Malatya Kayısısını Pazardan Siliyor
- Narkotik Polisi Malatya'da Uyuşturucu İmalathanesine Dönüştürülen Adreslere Baskın Yaptı
- Cumhurbaşkanlığı Kararıyla Atanan Eşref Doğan Dede Ziyaretçilerini Ağırladı
- Şahnahan’da Doğalgaz İçin Düğmeye Basıldı! İhtiyaçlar Yerinde İncelendi
- Darende’de Festival İçin Tek Yürek Olundu: Yaklaşık 4,5 Milyon Lira Toplandı
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN


Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.