Elazığlılar kayısının patentini Malatya aldığı için sumağı denediler

Elazığ'da bir üretici 3 yıl önce 10 sumak ağacı dikti, yüzde 200 verim aldı. Sumak ağacını Baskil’de yetiştiren üretici Ersan Arslan, kayısının patentini Malatya aldı biz de sumağı denedik, dedi.

Elazığ'ın Baskil ilçesinde bir üretici, kendi imkanlarıyla 3 yıl önce 10 sumak ağacı dikti. Yetiştirdiği sumak ağaçlarının her birinden 40 kilo sumak ele eden üretici, yüzde 200 verim aldı.
BİZ DE SUMAĞI DENEDİK YÜZDE 200 VERİM ALDIK
Doğal antibiyotik olarak bilinen sumak bitkisi Baskil’de yetiştirildi. Hem yaprağı hem de ürünü ile tıp sektöründe de kullanılan sumağın, insan vücuduna da birçok faydası biliniyor. Sumak ağacını Baskil’de yetiştiren üretici Ersan Arslan, bir ağaçtan yaklaşık 40 kilo sumak elde ettiğini, ürettiği sumağın pazarlamasında hiçbir sıkıntı yaşamadığını belirtti. Kilosunun 44 liradan alıcı bulduğu sumağın ağacının suya ihtiyaç duymadan çok kolay bir şekilde yetiştiğini anlatan Arslan, "Baskil’de 3 yıl önce sumak ağacı ektik. Ekin verecek mi diye denemek istedik. Baskil’in kayısısı çok meşhur, patentini Malatya aldığı için biz de sumağı denedik. Sumak ağacı acaba Baskil’de yetişir mi diye görmek istedik. 3 yıl içerisinde ürün bize katma değer kattı. Denemek için bir ağaç ektik ve yüzde 200 verim aldık" dedi.
BU AĞACIN BİRÇOK ÖZELLİĞİ VAR
Sumağın ihracata açık bir potansiyeli olduğunu belirten Arslan, Baskil’de yetişen sumağın teşvik edilmesi ve bir marka haline gelmesi için yetkililerden destek beklediklerini dile getirdi. Arslan, "Bu ağacın birçok özelliği var. Sumak ağacına su verilmesine gerek yok, kendi kendine gelişen bir ağaç. Alttan kendi kendine tohumlanarak etrafa yayılan bir ağaç" diye konuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.