Emekli Kişi Vefat Edince Hangi İşlemler Yapılır?


Emekli kişinin vefatı ile ilgili söylenebilecekler özellikle emekli maaşı dahilinde şekillenir. Bu anlamda emekli maaşı bankaya yattıktan sonra ölen kişinin, bankada kalan parasının durumu değişkenlik gösterebilir. Çünkü resmi çerçeve dahilinde SGK tarafından yatırılan bu paraya dokunulmaması gerekir. Emekli kişi vefat edince yapılacak işlemler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Kişinin ölümünden önce bankaya yatırılan para, banka tarafından SGK’ya iade edilir. Varsa hak sahipleri, bu iadeyi takiben parayı SGK’dan talep edebilirler.
- Ancak kişilerin bu parayı talep edebilmeleri için bazı evrakları hazırlamaları gerekir.
- Evraklar ve talep dilekçesi ile direkt olarak SGK’ya başvurmak ise son adımdır.
Ölen Kişinin Emekli Maaşını Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Ölen kişinin emekli maaşını almak için gerekli belgeler arasında gösterilebilecek tüm evraklar farklı alternatifler üzerinden değerlendirilmelidir. Örneğin; ölüm aylığı ve bankada kalan emekli parası üzerindeki evrak istemleri farklı olabilir. Bu açıdan bakıldığında ise SGK’ya iletilmesi gereken ilk belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yetkili mahkemelerden alınan veraset ilamı
- Noter tarafından düzenlenecek mirasçılık belgesinin aslı ya da onaylı fotokopisi (Veraset ilamı yerine sunulabilir.)
- Vefat eden sigortalının ya da ilgili diğer hak sahiplerinin, 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu özelinde vergiden muaf olduklarını ve vergilerinin ödenmiş olduğuna dair belge (İlgili vergi dairesinden onaylı şekilde temin edilmelidir.)
- Varislerden en az biri tarafından yazılıp, imzalanmış talep dilekçesi
Emekli Sandığı Ölüm Aylığı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Emekli sandığı ölüm aylığı için gerekli belgeler de yine emekli kişi vefat edince yapılacak işlemler arasında gösterilebilir. Bu listeyi düzenleyerek, iletecek olan hak sahiplerinin bilmesi gereken evrakları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Veraset ilamı
- Ölüm defin tutanağı
- Hak sahipleri için hazırlanacak beyan ve taahhüt belgesi (Ölen kişinin eşi ile 18 yaşından büyük kız çocukları adına düzenlenecek beyan ve taahhüt belgeleri ayrıca iletilmelidir.)
- Maaş bağlanması için talep dilekçesi
- Her hak sahibi için açılan ayrı hesapların hesap numaraları
- Ölen kişinin ölüm tarihini ve aile fertlerini gösterir tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (Nüfus Müdürlüğü’nden alınabilir.)
- 12 yaşından büyük hak sahiplerinin, 2’şer tane vesikalık fotoğrafları
- 18 yaşından büyük erkek çocukların öğrenci olduklarını gösterir belge
Ölen Kişinin Emekli Maaşını Kimler Alabilir?
Ölen kişinin emekli maaşını almak için hak sahibi olanlar, genellikle ilgili sigortalının eşi, çocukları ve hayattalar ise annesi ile babası olur. Ancak bu hak sahiplerinin maaştan yararlanmaları noktasında bazı detayların da önemi vardır. Bu detaylar ise özellikle hak sahibinin yakınlarının durumu ile ilişkilidir.
Ölüm Aylığı Hangi Şartlarda Bağlanır?
Ölüm aylığı şartları arasında gösterilebilecek tüm maddeler, ölen kişinin yakınları üzerinden değerlendirilir. Bu ilgili detayları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Eşlerin maaştan yararlanabilmeleri ve hak sahibi unvanını alabilmeleri için Medeni Kanun dahilinde resmi evlilik bağlarının bulunması gerekir.
- Erkek çocuklara aylık bağlanabilmesi ise çocuğun öğrenci olması ile ilişkilidir. Öğrenci olmayan erkek çocuklara 18 yaşına kadar aylık bağlanırken, orta öğrenimde 20, yüksek öğrenimde ise 25 yaşına kadar hak sahibi geçerliliği bulunur.
- Ölen kişinin kız çocuklarına aylık bağlanabilmesi için çocuğun evli olmaması gerekir. Fakat kişi evlenip boşanmışsa ya da sosyal güvenlik kurumlarının herhangi birinde çalışmıyor ya da yardım almıyorsa hak sahibi olabilir.
- Ölen kişinin hayattaki anne ve babalarının, ölüm tarihinde eş ve çocukları yok ise ya da bunlara bağlanan aylık, sigortalının gelirinden düşükse bağlanır. Aynı zamanda anne ve babanın herhangi bir sosyal güvenlik kurumunda çalışmıyor olmaları ya da yardım almamaları da hak sahibi olmaları için yeterlidir.
Son olarak yukarıdaki ölüm aylığı şartları sağlanıyor ise hak sahiplerinin bu durumu, emekli kişi vefat edince yapılacak işlemler kapsamında dilekçe ile bildirmeleri gerekir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Burası Da Darende: Sebze Hali Gölden Hâllice Oldu
- Malatya’da Yağmur Değil, Yönetim Krizi Yağdı: Kent Göle Döndü
- Üç İlçede Yatırım, Dört İlçede Altyapı Mesaisi: Malatya’da 3 Mayıs'ta Elektrik Kesintisi
- Derme Deresi Kıyısına Estetik Dokunuş! Şehit Fevzi’de Kaldırımlar Daha Güvenli Olacak
- Uykusuz Geceye Reçeteli Destek: Malatya'da Hangi Eczaneler Nöbetçi?
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.