dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2505.9
  • BIST
    9690.03
  • BTC
    64566.67$

Erkoç'tan asgari ücret tepkisi!


Erkoç'tan asgari ücret tepkisi!
Erkoç, “KOBİ’leri ayakta tutmak istiyorsanız, yükün artmaması gerekiyor” dedi.
Narin

Asgari ücretin 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle 1300 TL olmasının kesinleşmesinin ardından konuşan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, “KOBİ'leri ayakta tutmak istiyorsanız, yükün artmaması gerekiyor” dedi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Aralık ayı meclis toplantısı Meclis Başkanı Sami Payza başkanlığında gerçekleştirildi. 2015 yılın son meclis toplantısında 2016 yılı tahmini gelir-gider bütçesi 4 milyon TL olarak kabul edildi. Gelir-gider bütçesinin görüşülmesinin ardından yönetim kurulu çalışmaları adına söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, oldukça yoğun bir yılı geride bıraktıklarını belirterek, “2016 yılında inşallah ülkemize ve bölgemizde huzurlu bir ortamın oluşmasını, kardeşliğin pekişmesini, birlikteliğin ve beraberliğin artmasını, terörün son bulmasını yürekten temenni ediyorum” diye konuştu. Oda yönetimi olarak Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ı ziyaret ettiklerini anımsatan Erkoç, ziyaretleri sırasında Malatya'nın sorunlarını ele aldıklarını söyledi. 3. Organize Sanayi Bölgesindeki kamulaştırma sorununun çözülmesinde emeği geçen bakan ve milletvekillerine teşekkür eden Erkoç, “Malatya için hayati önem taşıyan kamulaştırma bedeliyle ilgili sıkıntılarımızı gidermiş oldular ve sorunlarımız çözüldü” dedi. En kıza zamanda arsa sahiplerine paranın ödeneceğini belirten Erkoç, Aralık ayı içerisinde Ankara'da Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve bölge oda başkanlarıyla bir araya geldiklerini ifade eden Erkoç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nin sorunlarıyla ilgili fikir telakkisinde bulunduklarını ifade etti. Bölgedeki sıkıntıların ne boyutta olduğunu oda başkanlarının ağzından duyduklarını belirten Erkoç, “Orada yürekler acısı manzaralar var. Ben, en kısa zamanda terörün sonlanmasını ve bitmesini, bu ülkenin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine el uzatanlarında hüsrana uğrayacaklarını bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bu kararlılığı da orada gördük. İnşallah terörün sonunun geleceği noktasında devlet kararlı, vatandaşın da artık terörün destekçisi olmadığını son dönemdeki yaptıklarıyla otaya koymaya başladı. İnanın bölgede ciddi şeyler yaşanıyor. Oradaki ticaretin ne kadar sıkıntılı olduğunu biliyoruz” şeklinde konuştu. Erkoç ayrıca, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin bakanlığı bünyesinde bulunan Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü tarafından da kayısı ile ilgili bir çalışma yapılacağını aktararak, “Genel Müdürlük bize bu konuyla ilgili bilgileri iletti. Bizde üniversitedeki danışman hocamızla birlikte zaten elimizde bilgiler mevcuttu, kayısıyla ilgili sıkıntıları hem bakanımıza hem de Kooperatifçilik Genel Müdürlüğüne gönderdik. İnşallah 2016 yılı içerisinde kayısıyla ilgili bakanlığımızın ve sivil toplum örgütlerinin ciddi çalışması olacak. Kayısıyla ilgili sıkıntıları giderme noktasında da odamız gayret içerisinde olacak” ifadelerini kullandı. Erkoç, Asgari ücret komisyonunun kararı ile 1 Ocak itibariyle bin 300 TL olacağını kaydetti. Erkoç, KOBİ ve iş dünyasının ciddi sıkıntıları olduğunu da hatırlattı.

2014 yılı sonu itibariyle ülkedeki KOBİ'lerde çalışan sigortalı işçi sayısının 5 milyon kişi olduğunu ifade eden Erkoç, bunların kar beyanlarının ise yaklaşık 42 milyar TL olduğunu vurguladı. Daha önce bir işçinin iş verene maliyetinin bin 500 TL'ye mal olduğunu kaydeden Erkoç, yeni asgari ücretle bu maliyetin bin 940 TL'ye çıktığını belirtti. Bu durumda 440 TL'lik ek bir yük getirildiğini belirten Erkoç, “Bunu 5 milyonla çarptığınız zaman 25 milyar TL gibi yüksek bir rakam yapıyor. Eğer bu rakamın tümü işverenin ve KOBİ'lerin üzerine yıkılırsa, KOBİ'ler istihdam üretmekte sıkıntı çeker. Yatırım yamakta zorluk çeker. Rekabet yapmakta zorluk çeker. Bu zorlukları biz ilgili yerlere aktardık. Hükumetimizin yetkili bakanlarıyla da bu konuyu paylaştık. Yapılan açıklamada vergi yükünün yüzde 40'ının devlet tarafından karşılanacağını, yüzde 60'ının da işverene yüklendiğini duyduk. Siz, KOBİ'leri ayakta tutmak istiyorsanız, bunların yükünün artmaması gerekiyor. KOBİ'lerin rekabet gücünü güçlendirme adına bu asgari ücretten doğacak miktarın devlet tarafından karşılanması gerekiyor. Bu ciddi bir yük oluşturuyor. İnşallah bu 2016 yılı için olmaz. Yeni teşvik sisteminde farklı yaklaşımlarla birlikte bu 2016'yla birlikte 2017 ve 2018'de kapsar. Bu konuda da çalışmalarımız devam edecek” şeklinde konuştu.
Aralık ayı meclis toplantısı daha sonra dilek ve temennilerle son buldu.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!