dore okulları
Malatya
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.99
  • EURO
    35.81
  • ALTIN
    2529.0
  • BIST
    10891.42
  • BTC
    68082.990$

Ersoy BABA / Çaykovski Çay Koyarken

Ersoy BABA / Çaykovski Çay Koyarken
Ersoy BABA- Pazar Yazısı
Narin

Tolstoy’un:
-“Bana Hastanede ‘Karın Öldü’ Dediklerinde Ne Yapacağımı, Nasıl Tepki Vereceğimi Bilemedim. İçimden Eve Gidip Karıma Olanı Anlatmak ve Bana Ne Yapmam Gerektiğini Söylemesini İstedim.”

İşte aşk! İşte sevgi!

İlk bakışta herkesi duygulandıran bu müthiş sözlerin insanı duygulandıran hatta üzen kısmı; aslında tamamının yalan olması. Çünkü Tolstoy hanımından önce vefat etmiştir. Eserlerinden kazandığı paraların tamamını fakir ve yetimlere dağıttığı için son yıllarını terkedilmiş bir şekilde ve yalnız geçirmiştir.

Kırım harbi sırasında Müslümanlarla karşılaşıp, onlardan çok etkilenmiş olması “Müslüman olduğu” iddialarını getirse de kaynaklar bunun doğru olmadığını gösteriyor. 
Tolstoy’un hayatı ile ilgili yalanlardan bu sonuncusunda belki kaynaklar yalan söylüyor. İşlerine öyle geldiği için onu bu şekilde tanıtıyorlar. Gerçekte de Rus Ortodoks Kilisesinin Tolstoy’un sorularına verdiği cevapların yetersiz geldiği gerçeği var. Hatta çok soru sorduğu için kiliseden aforoz edildiği gerçeği.

Mesela Rus yazarlardan Dostoyeski var. Onda da benzer sorunlar yaşanmış. Ancak o hayatının son dönemlerinde Tolstoy kadar yalnız kalmamış. Adından da belli olduğu gibi(!) dostu çokmuş. Cenazesine 30 000 kişi katılmış. Ünlü Rus yazarlardan Çaykovski de yemekten sonra ziyaret edilenlerden. Çok güzel çay demler herkese ikram edermiş. Onun bu çay koyma hevesi karısını bezdirmiş. Çaykovski’nin eserlerinden ziyade karısını anlatan film izlenme rekorları kırmış.

Bu hafta nerden aklıma düştüyse bu Rus yazarlarla ilgili küçük anekdotlarla yazıma başlayayım istedim. Fransız yazar Viktor Hugo’ya da değinmeden edemeyeceğim.
Sefiller adlı romanında kullanılan bazı cümlelerde geçen detaylar şahsen beni şaşırtmıştır. Bugün Hristiyanlar için normal gibi yerleşmiş olan alkol tüketimi romanda “haram” işler olarak lanse edilmiş. Ve alkol tüketip sarhoş olanlar “günahkarlar” olarak anlatılıyor.

Yani bizim elit kesim bu işlerde ne tarafa meyletse kurtuluşu yok :)

Hani Malatya Milletvekili Veli Ağbaba demiş ya:

-“Alkolü yasaklayanları millete havale ediyorum” 

Allah’ı (haşa) Millete havale ediyor. Cehaletin zirvesi, şişenin en dibini bulunca böyle sözler çıkarabiliyor. Kendisinin davet edildiği bir iftar sofrasında duaya katılmadığı da görüntüye girince gazeteciler espriyi patlatmıştı:

-“Alkolün olmadığı sofrada neye şükretsin ki ))”
Bu taife temellerini dayandırdıkları ilke ve inkılaplardan destek alarak bugün bunu normal görüyorlar. 

...

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN LÜTFEN BURAYA > TIKLAYINIZ 

 

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!