dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.09
  • ALTIN
    2324.3
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70709.43$

Fiziksel Aktivite


Fiziksel Aktivite
Narin

Sevgili takipçilerim bu hafta sizlere uzun süredir yazmak istediğim bir başlık ile selam veriyorum.

Genel olarak hareketsiz bir millet olmamızın yanı sıra son günlerde korona virüsten korunmak amacıyla evlerimizde olduğumuz için hareketlerimiz de son derece kısıtlandı.

Fiziksel aktiviteye günlük yaşamımızın bir parçası olarak yaptığımız tüm aktiviteler dahil edilebilir. Alışveriş merkezinde yürüme, merdiven çıkma, temizlik yapma… gibi tüm aktivitelerimiz fiziksel aktiflik düzeyimizi belirler. Aktifliğimiz azaldıkça hastalıklar kapıda belirmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tüm toplumlarda bulaşıcı olmayan hastalıklarda büyük bir artış olduğunu açıklamıştır. Bunun nedeni; yaşam standardının artması, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, sigara tüketiminin artması ve fiziksel aktivitenin azalmasıdır.

Yemeğini dışarıdan hazır söyleyen, telefon ya da bilgisayar başında saatlerce otururken sürekli bir şeyler atıştıran, sadece tuvalete gitmek için ayağa kalkan gençler için maalesef gelecek pek parlak görünmüyor. Dünya Sağlık Örgütü her yıl iki milyondan fazla kişinin yetersiz fiziksel aktivite nedeniyle öldüğünü açıklamıştır.

Yazımın başında da belirttiğim üzere fiziksel aktivite yaptığımız her hareketi kapsamaktadır. Bu yüzden ne kadar hareketli bireyler olursak o kadar iyi demek. Çünkü düzenli fiziksel aktivitenin;

  • Kalp damar hastalıkları risk faktörlerini azaltmak,
  • İnsülin direncini azaltmak,
  • Hipertansif bireylerde kan basıncını düzeltmek,
  • Kan yağlarına olumlu katkıda bulunmak,
  • Vücut ağırlığının düzenlenmesine katkıda bulunmak,
  • Eklem, kıkırdak yoğunluğunu artırmak gibi pek çok faydası bulunmaktadır.

Birkaç kuşak önce yaşayan insanların ne kadar aktif olduklarını düşündüğümüzde ‘eski toprak' kavramının neden ortaya çıktığını anlayabiliriz. O zamanlarda, bu insanlar tereyağı yediğinde damarları tıkanmıyordu. Ya da yazın bağda bahçede uğraşırken istediği kadar meyve yesin diyabet olmuyordu. Çünkü ciddi manada efor sarf ediyorlardı. Sadece bağ bahçe işlerinde değil her şeyde çok aktiflerdi. Araba olmadığı için yürüyorlardı, şimdi makine gücü ile yaptığımız birçok işi insan gücü ile yapıyorlardı. Kabul etmeliyiz ki; bizden çok daha aktif ve sağlıklılardı.

Düzenli fiziksel aktivite kişilerin yaşamında birçok değişikliği beraberinde getirirken kişiye özel iyilik halini ve yaşam kalitesini de artırır. Yani sadece fiziksel bir iyilik sağlamaz. İnsanları psikolojik olarak da etkiler. Tüm bu yararlarına rağmen Türkiye Beslenme Rehberi'nde yayınlanan sonuçlara göre Türk halkında tüm yaş gruplarında fiziksel aktivite düzeyinin düşük olduğu saptanmıştır.

Sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek amacıyla yetişkin bir birey için haftada en az 150 dk orta şiddetli veya 75 dk yüksek şiddetli egzersiz yapmak yeterli olarak belirtilmektedir. Orta şiddetli fiziksel aktivite; nefes almanın ve kalp atım sayısının normalden fazla olduğu, kasların zorlanmaya başladığı, orta dereceli çaba gerektiren aktiviteleri tanımlar. Şöyle belirteyim, bu şiddette aktivite yapan biri konuşabilir ancak şarkı söyleyemez. Orta şiddetli aktivitede neler yapabiliriz diye soracak olursanız; hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, dans etmek, ip atlamak, yüzmek ve yavaş tempoda bisiklet sürmek gibi aktiviteleri bu gruba dahil edebiliriz.

Yüksek şiddetli aktivite ise; nefes almanın ve kalp atım sayısının normalden çok daha fazla olduğu veya kasların daha fazla zorlandığı, çok fazla çaba gerektiren aktiviteleri tanımlar. Bu aktivitenin anlaşılması için şöyle belirteyim; böyle bir egzersiz yaparken kişi nefesi kesilmeden birkaç kelimeden fazlasını konuşamaz. Bu şiddetteki egzersizlere örnek olarak; tempolu koşu,  futbol, voleybol, tenis vb oynamak, step-aerobik yapmak, fitness ve tempolu dans etmek gibi eylemleri verebiliriz.

Benim en çok tavsiye ettiğim aktivite açık havada tempolu yürüyüş. Temiz havadaki oksijeni içinize çekerek kalori yakımını artırabilirsiniz. Ancak içinde bulunduğumuz süreçte bu tip egzersizleri erteleyip evde yapabileceğiniz egzersizlere yönelmelisiniz. Bunun için özellikle internette çok güzel videolar mevcut. Evde kaldığınız süreci aralıksız bir şeyler yiyip yatarak geçirmemeye özen gösterin. Sizlere ev işlerine yardım etmenizi, her sabah evinizi havalandırdıktan sonra ısınma hareketleriyle güne başlamanızı ve ilerleyen saatlerde de olabildiğince aktif kalıp mutlaka spor yapmanızı öneriyorum. Plates, squat, aerobik gibi egzersizler evde rahatlıkla yapabileceğiniz türden aktivitelerdir. Ayrıca komşularınızı rahatsız etmeyecekse ip atlamanız da iyi olabilir.

Bol hareketli bir hafta diliyorum.

Diyetisyen İrem ERCAN

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!