Malatya
14 Eylül, 2025, Pazar
  • DOLAR
    41.39
  • EURO
    48.67
  • ALTIN
    4845.6
  • BIST
    10.372
  • BTC
    115924.51$

Genç Ve Kadın Çiftçilere Kapalı Ortamda Bitkisel Üretim İçin İlave Destek Geliyor

Genç Ve Kadın Çiftçilere Kapalı Ortamda Bitkisel Üretim İçin İlave Destek Geliyor
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2025-2027 dönemine yönelik bitkisel üretim desteklerinde önemli artışlar ve yenilikler Resmi Gazete’de yayımlandı. 2026 yılında dekara verilen destek yüzde 27 yükseldi, genç ve kadın çiftçilere kapalı ortamda üretim desteği verilecek. Organik tarım ve serbest danışmanlık desteklerinde de artış sağlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, bitkisel üretime yönelik 2025-2027 yıllarını kapsayan desteklemeleri Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete’de yayımladı. Yeni düzenlemeyle 2026 üretim yılı için dekara verilen destek yüzde 27 artırılarak 310 liraya yükseltildi.

GENÇ VE KADIN ÇİFTÇİLERE KAPALI ORTAMDA İLAVE DESTEK

Kapalı ortamda bitkisel üretim yapan genç ve kadın çiftçilere ek destek sağlanacak. Ayrıca, organik tarımda birinci derece tarımsal amaçlı üretici örgütlerine üye çiftçilere destek katsayısının yüzde 25’i oranında ilave ödeme yapılacak.

TARIM DANIŞMANLARI VE ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİNE DESTEK ARTIŞI

Yıl boyunca hizmet veren serbest tarım danışmanları ile ziraat odaları ve üretici örgütlerinde çalışan danışmanlara verilen destekler yüzde 17,5 artırıldı. 2025 yılı için bu rakam 345 bin 450 liraya yükseldi.

TOHUM VE ÜRETİM TEŞVİKLERİNDE YENİ ADIMLAR

Soya üretimini teşvik amacıyla, yurt içinde ıslah edilip sertifikalandırılan tohumların kullanımı halinde ek destek sağlanacak. Hububat üretiminde sertifikalı tohum kullanımının artırılması için destek katsayısı yükseltildi.

DANE MISIR, PATATES VE KATI ORGANİK GÜBREDE ÖNEMLİ DÜZENLEMELER

Dane mısır ürünü destekleme kategorisi yükseltildi, katı organik-organomineral gübre desteği de artırıldı. Ancak, su kısıtı tespit edilen havzalarda dane mısır ve patates ekimine destek ödemesi yapılmayacak.

SIKI KONTROL VE TAHAKKUK ŞARTLARI

Gerçeğe aykırı ürün beyanı tespit edilen tarım arazileri için destek ödemesi durdurulacak. Kamu mülkiyetindeki arazilerde ise destek almak için kira sözleşmesi ibrazı zorunlu hale getirildi.

Yeni karar, 1 Ocak 2026’dan itibaren geçerli olacak.

KAYNAK: Tarım ve Orman Bakanlığı

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!