dore okulları
Malatya
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2393.5
  • BIST
    10276.88
  • BTC
    63885.800$

Günün Özeti


Günün Özeti
Günün öne çıkan haberlerini derledik.
Narin

Elazığ'ın Sivrice ilçesi merkezli 6,8 büyüklüğündeki depremin en fazla zarar verdiği yerlerden Malatya'nın Doğanyol ilçesine depremzedeler yaşadıkları panik anlarını anlattı. Dondurucu soğukta çadırlarda yaşam mücadelesi veren depremzedeler, elektrikli ısıtıcılarla ısınmaya çalışıyor. Zorlu yaşam koşullarına direnen depremzedeler, kış günlerini daha rahat geçirebilecekleri konteynerler istiyor.  ***  Malatya'da depremden dolayı ağır hasar alan bina, yıkım esnasında çöktü. Çökme anı ise amatör kameralara yansıdı.  *** 3 mahalle bekçisinden 1'i silahla vurulurken, 2 bekçi de bıçak darbeleri sonucunda yaralandı. Olay, Yeşilyurt ilçesine bağlı Cevatpaşa Mahallesi, Polis Akademisi Malatya Polis Meslek Eğitim Merkezi önünde meydana geldi.  ***  Teknik Direktör Kemal Özdeş yönetiminde çıktığı ilk maçtan yenilgiyle ayrılan ve oynadığı son 10 maçtan 1 galibiyet, 5 beraberlik, 4 mağlubiyet alarak kötü gidişatını sürdüren Yeni Malatyaspor, bu süreçte 8 puan toplayabildi.  ***  2019-2020 Eğitim-Öğretim yılında ikinci yarı tüm yurtta başlarken, 6,8 büyüklüğündeki depremden ağır hasar alan Malatya'da okullar açılmadı. Bazı öğrenciler bu duruma sevinirken, bazıları ise arkadaşlarını özlediklerini söyledi.  *** Meteoroloji Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, “Bölgenin yarın (Salı günü) sabah saatlerinden itibaren yağışlı bir sistemin etkisi altına gireceği tahmin ediliyor. Yağışların Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri genellikle aralıklı yağmur ve karla karışık yağmur, yüksek kesimlerinde kar şeklinde, Cuma ve Cumartesi günleri ise bölge genelinde aralıklı kar şeklinde olması bekleniyor” ifadeleri kullanıldı.

1_2

  

ACILARI BÜYÜK

Elazığ'ın Sivrice ilçesi merkezli 6,8 büyüklüğündeki depremin en fazla zarar verdiği yerlerden Malatya'nın Doğanyol ilçesine depremzedeler yaşadıkları panik anlarını anlattı. Dondurucu soğukta çadırlarda yaşam mücadelesi veren depremzedeler, elektrikli ısıtıcılarla ısınmaya çalışıyor. Zorlu yaşam koşullarına direnen depremzedeler, kış günlerini daha rahat geçirebilecekleri konteynerler istiyor. 

BİNA, YIKIM SIRASINDA YERLE BİR OLDU 

Malatya'da depremden dolayı ağır hasar alan bina, yıkım esnasında çöktü. Çökme anı ise amatör kameralara yansıdı.

ARBEDE! 3 BEKİ YARALANDI 

3 mahalle bekçisinden 1'i silahla vurulurken, 2 bekçi de bıçak darbeleri sonucunda yaralandı. Olay, Yeşilyurt ilçesine bağlı Cevatpaşa Mahallesi, Polis Akademisi Malatya Polis Meslek Eğitim Merkezi önünde meydana geldi. 

DEPREMZEDELERE 25 TON KABA YEM DAĞITILDI 

Elazığ'ın Sivrice ilçesi merkezli 24 Ocak 2020 Cuma günü meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremden dolayı, Malatya'nın Doğanyol, Pütürge, Kale ve Battalgazi İlçelerin zarar gören çiftçilere destekler hızla devam ediyor. Depremin hemen akabinde, Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlükleri yetkilileri ve personelleri tarafından sahada hasar tespit çalışmalarına başladı. 

ÖZDEŞ İLE ÇIKILAN İLK MAÇ HÜSRAN

Teknik Direktör Kemal Özdeş yönetiminde çıktığı ilk maçtan yenilgiyle ayrılan ve oynadığı son 10 maçtan 1 galibiyet, 5 beraberlik, 4 mağlubiyet alarak kötü gidişatını sürdüren Yeni Malatyaspor, bu süreçte 8 puan toplayabildi.

TÜM YURTTA İKİNCİ YARI BAŞLARKEN...

2019-2020 Eğitim-Öğretim yılında ikinci yarı tüm yurtta başlarken, 6,8 büyüklüğündeki depremden ağır hasar alan Malatya'da okullar açılmadı. Bazı öğrenciler bu duruma sevinirken, bazıları ise arkadaşlarını özlediklerini söyledi.

O PROJELER DESTEKLENECEK 

Malatya'da 7 tarım projesi desteklenmeye hak kazanırken, toplam proje bütçesinin 10 milyon 107 bin 136 TL olduğu belirtildi. 

TÜFENKÇİ: MASKİ'MİZ SINAVI BAŞARIYLA VERDİ

AK Parti MKYK Üyesi Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Mehmet Yaşar Karataş'ı ziyaret ederek, 24 Ocak'ta meydana gelen 6.8 şiddetindeki deprem sonrasında yapılan çalışmalardan dolayı teşekkür etti. 

DEPREM BÖLGESİ İÇİN UYARI!

Meteoroloji Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, “Bölgenin yarın (Salı günü) sabah saatlerinden itibaren yağışlı bir sistemin etkisi altına gireceği tahmin ediliyor. Yağışların Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri genellikle aralıklı yağmur ve karla karışık yağmur, yüksek kesimlerinde kar şeklinde, Cuma ve Cumartesi günleri ise bölge genelinde aralıklı kar şeklinde olması bekleniyor” ifadeleri kullanıldı.

SEVİM: YAPILARIN KİMLİK BELGELERİ ALINMALI 

Malatya Belediyesi eski başkan yardımcılarından Yapı Denetimler Birliği Malatya Şubesi Temsilcisi İnşaat Mühendisi Nurettin Sevim, “Öncelikle bu depremden dolayı tüm Malatya'nın ve ülkemizin başı sağ olsun. Elazığ ve Malatya'da olan bu depremden Malatya ilimiz az hasarlı şekilde kurtuldu” ifadelerini kullandı.

BAHARÇİÇEK: BİN 300 ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR

İnönü üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) tarafından düzenlenen “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Eğiticinin Eğitimi Sertifika Programı” ile 26 katılımcı “Yabancılara Türkçe Öğretimi” alanında sertifika sahibi oldu.10 gün süren, 50 saat teorik, 30 saat uygulama şeklinde düzenlenen dersler, Rektör Yardımcısı ve TÖMER Müdürü Prof. Dr. İlhan Erdem, Dr. Öğr. Üyesi Bahtiyar Bahşi, Dr. Öğr. Gör. Furkan Çelik, Öğr. Gör. Selami Başoğlu, Öğr. Gör. Ersin Aycan ve Öğr. Gör. Ömer Uyan tarafından verildi. 

DEPREMZEDE ÇOCUKLAR DOYASIYA EĞLENDİ

24 Ocak Cuma günü Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki şiddetli depremin ardından bölgede yaralar sarılmaya devam ediyor. Bir yandan enkaz kaldırma çalışmaları ve bölge halkının barınma ihtiyaçları giderilirken, bir yandan da depremden psikolojik olarak etkilenen çocuklara etkinliklerle destek veriliyor. 

MÜHÜRLENEN BİNALAR İNCELENDİ

AFAD'ın açıkladığı afet etkinlik alanına dahil edilen Yeşilyurt'ta hasarlı binaların mühürlenmesi, boşaltılması ve yıkılma süreçlerinin devam ettiğini ifade eden Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, depremzedelerin temel ihtiyaçlarına gidermeye yönelik barınma, gıda, kıyafet ve nakdi yardımlar noktasında devletin tüm kurumları ve yerel yönetimlerin yoğun ve aktif bir çalışma yürüttüğünü söyledi. 

MALATYA'DAKİ DURUM ELE ALINDI

Vali Aydın Baruş başkanlığında, valilik toplantı salonunda deprem koordinasyon ve değerlendirme toplantısı yapılarak, 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ Sivrice merkezli 6.8 şiddetindeki depremin en fazla hissedildiği Malatya'daki durum ele alındı. Yaşanan depremin vatandaşlar üzerindeki etkilerinin en aza indirgenmesi amacıyla bugüne kadar yapılan çalışmaların değerlendirildiği toplantıda, bundan sonraki süreçte yapılması gereken iş ve işlemler planlandı. 

ALTUN: ÖDEMELERE BAŞLADIK

Malatya Şeker Fabrikası Müdürü Suat Altun, yaptığı açıklamada, deprem bölgesi olan Malatya'da pancar bedellerinin bugünden itibaren üreticilerin hesaplarına yatırılmaya başlandığını belirtip, “Hükümetimizin aldığı karar gereği, 2019 yılı pancar bedellerini ödemeye 40 gün öncede yani 3 Şubat itibari ile başladık. Herhangi bir başvuru almıyoruz. Ödemeleri çiftçilerimizin hesabına otomatik olarak geçti” ifadelerini kullandı. 

132 MAHALLENİN YOLU ULAŞIMA ALINDI 

31 Aralık Cuma günü başlayan ve hafta sonu da devam eden kar yağışı ilçelerde ve yüksek kesimlerde etkili oldu. Kent merkezinde ara ara yağan kar herhangi bir olumsuzluğa sebebiyet vermedi.Malatya Büyükşehir Belediyesi karla mücadele ekipleri Malatya genelinde kapanan 132 mahalle yolunun tamamını ulaşıma açtı. Deprem bölgelerinde karla mücadele çalışmalarını hiç aksatmayan Büyükşehir Belediyesi, gece gündüz karla mücadele çalışmaları yaptı. 

400 ISITICI BÖLGEYE GÖNDERİLDİ

Sivrice'de yaşanan 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından bölgeye Türkiye'nin birçok yerinden yardımlar ulaşmaya devam ediyor.

ÇINAR: HİZMET ÜRETEN YEREL BİR YÖNETİMİZ

İzollu Vakfı yönetimi tarafından düzenlenen söyleşi programına katılan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Yeşilyurt'u Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın işaret ettiği 2023 vizyonuna ulaştıracak yeni yatırımları anlattı.Başkan Çınar, Yeşilyurt'un gerek fiziksel gerekse de insan odaklı sosyal sorumluluk projeleriyle gelişimi sürdüren, her alanda örnek ve marka yatırımlarla büyüyen bir ilçe olduğunu söyledi. 

GÜDER: BİN 800 CİVARINDA AĞIR HASARLI EV TESPİT EDİLDİ 

Milli Türk Talebe Birliği (MTBB) Genel Başkanı Emrah Karayel, İstanbul Ticaret Odası (ITO) Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Polat ve Malatyalı İş Adamları Derneği (MİAD) Başkanı Yunus Akdaş, Malatya Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder'i ziyaret ederek, geçmiş olsun dileklerini iletti. 24 Ocak'ta Elazığ'da yaşanan 6.8 büyüklüğündeki depremde Malatya'da en fazla zarar gören ilçenin Battalgazi olması nedeniyle, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder'e geçmiş olsun ziyaretleri devam ediyor. 

O BİNALAR ACİLEN YIKILACAK 

Elazığ-Malatya depremi olarak geçen, 6.8 şiddetindeki depremde zarar gören binaların yıkılması devam ediyor. 

BÖLGEDE DÜZENLENEN İLK KURS

İnönü Üniversitesi Teknokent'te faaliyet gösteren, yerbilimleri alanında Ar-ge çalışmaları yapan aynı zamanda cihaz ve yazılım üreten bir firma ile Milli Eğitim Bakanlığı Battalgazi Halk Eğitim Müdürlüğü ile birlikte düzenlediği sertifikalı "Jeofizik Operatörlüğü Kursu", alanında bölgede düzenlenen ilk kurs oldu.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!